“The United States can pay any debt it has because we can always print money to do that”. Deze woorden werden door Alan Greenspan uitgesproken in 2011. Greenspan was van 1987 tot 2006 voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’). De uitspraak staat op onderstaande video. Deze verscheen in maart 2019 op Reddit, een prominente Amerikaanse sociale nieuwswebsite. In de context van een lesje ‘History for Bitcoiners. Om iedereen er nog eens aan te herinneren waarom de eerste digitale munt gecreëerd werd. Het was januari 2009. Alvast de financiële wereld zou voorgoed veranderen. Al was dit toen nog absoluut niet vanzelfsprekend.

‘Long Bitcoin, short the bankers’

Het bericht doet trouwens overal opnieuw de ronde, zoals op Twitter. Waar Anthony Pompliano het retweete. Hij voegde er nog aan toe in drukletters: ‘LONG BITCOIN, SHORT THE BANKERS! Pompliano is co-founder & partner van Morgan Creek Digital. Hij lanceerde ook het beleggingsfonds in cryptomunten en blockchaintechnologie dat de eerste pensioenfondsen aantrok in de VS. Let wel, Greenspan zegt het niet op snoevende, badinerende toon, zoals wel president Trump doet. Het is meer een berustende toon die Greenspan bezigtt. Een vaststelling. Hij waarschuwde in ‘zijn’ tijd aan het hoofd van de Fed meer dan eens. Voor ‘irrational exuberance’ onder meer, onverantwoorde overdrijving. Voor aandelenkoersen die de hemel in geprezen werden. Ook voor de nationale schuld die out of control was en is, steeds meer. Maar ook hij vond de kracht niet of ondervond waarschijnlijk tegenwerking, om er tegenin te gaan. Wie wil er immers de party pooper zijn, wanneer het beursfeest volop aan de gang is…

Het publiek begrijpt het maar al te goed

Toch zeker al op genoemde sociale nieuwssite Reddit. De eerste veelzeggende, intelligente commentaren geven we hier even weer:

‘It’s true but he also knows and states it cannot guarantee the purchasing power of the printed money. Sure it’s good enough to repay debts but less so for the amount of goods you can buy with it.’

‘Yep, thats true. Over the long run, you ruin the reputation / value of the currency but the US has the world reserve currency, so its a long way down to hell. ALL FIAT CURRENCIES ARE A RACE TO THE BOTTOM.’

‘It is the reserve currency as long it is the military superpower. But even a superpower can’t make economics go away, that’s why they all fail in the end.’

Eindige voorraad

Inflatie is goed voor wie schulden heeft. Zo zijn de Verenigde Staten de grootste schuldenaar ter wereld en in de geschiedenis. Want het maakt die schulden minder waard. Deflatie is dan weer goed voor consumenten, want het maakt producten goedkoper. Overheden spelen al sinds mensenheugenis met de rente, om beide in balans te houden. Cryptomunten daarentegen zijn in principe deflatoir. Toch degene die ‘eindig’ zijn, zoals bitcoin. Eens alle 21 miljoen BTC gemijnd en gedistribueerd zijn, is op ook echt ‘op’. Verwacht wordt dat volgens de wet van vraag en aanbod, bitcoin steeds waardevoller wordt. Want schaarser. Er is een ingebouwd effect vanwege de illustere Satoshi Nakamoto, waardoor er steeds minder op de markt komen. Naarmate het jaar 2140 nadert. De moeilijkheidsgraad van het mijnen verhoogt, en de beloning voor dat mijnen halveert elke 4 jaar.

‘Belachelijk’

Ook de Digital Asset Investor (D.A.I.) heeft het begrepen. Bekijk en beluistert u volgende video maar eens, een minuut en vijftig seconden na de start. Zijn commentaar op genoemde uitspraak van de oud-voorzitter van de Fed liegt er niet om. D.A.I. betitelt deze manier van denken als ‘belachelijk’. En de reden waarom zijn land (de VS) en zovele landen in de wereld meer schuld hebben dan ooit in de geschiedenis. Er wordt wel meer intelligents getubed en getweet. Wat vindt u van deze:

“I believe all securities are going to become tokens…”@stevennerayoff via @EvolvementCast.

De man zit er wat ons betreft ook récht op! Want dat is exact wat staat te gebeuren. Er bestaat zelfs een prominente cryptomunt die precies dat aan het accomoderen is. De munt heet OX. Uit te spreken als ‘Zero X’. Maar we zijn licht aan het afdwalen; het ging om inflatie en wat ertegen te doen.

Het nieuwe normaal versus het oude normaal

Is inflatie zogenaamd ‘normaal’? Want we zijn het allemaal zo gewoon geworden dat we steeds minder kunnen kopen voor ons geld. Dat alle fiatmunten over de hele wereld steeds minder waard worden. We zeiden het hier al eerder. De definitie van inflatie is niét ‘stijgende prijzen’. Dat is het gevolg, het resultaat, dat wat we merken wanneer we iets willen kopen. Ja ons inkomen uit werk is in principe geïndexeerd. Gelinkt aan een mandje met producten en diensten. Wanneer die een bepaald percentage duurder worden, gaat ons loon ook omhoog. Als het goed is, tenminste! Hamvraag is wel: wat zit er in dat mandje? Daar kan danig mee ‘gespeeld’, zeg maar geknoeid worden, en dat gebeurt dan ook. Neemt u gerust van ons aan: inflatie is niét normaal, is géén gezonde economische toestand. Dat is wat overheden burgers proberen wijs te maken. Ook heel wat economen vinden een beperkt inflatiepercentage gezond voor een economie. Dat is het niet. Het kan anders, en beter.

De Nobelprijs voor economie

Als er iemand die verdient is het wel Satoshi Nakamoto. De man of vrouw of het collectief heeft de kiem gezaaid voor een monetaire revolutie. (En niet alleen een monetaire). Niets minder dan dat. Alles wat we rondom ons zien, horen, bekijken, gebruiken is aan het veranderen. Het is een stille, haast geluidloze revolutie, evolutie. Waar het gros van de burgers nog weinig van merkt of afweet. Maar het is allemaal begonnen in 2009 met de eerste toepassing van de blockchain: de bitcoin munt. Zeker met de pijlsnelle opgang van cryptomunten einde 2017 is bitcoin een begrip geworden. De onvermijdelijke neergang volgde al even vlug. Het kaf van het koren werd en wordt daarmee gescheiden, uit een slordige 2000 cryptomunten. Heel andere, ‘nieuwe’ munten treden langzaam naar voren. Altcoins, alternatieve coins. Hoewel bitcoin ‘altijd’ zal blijven bestaan, wordt het belang stilaan iets minder. De marktkapitalisatie daalt in maart 2019 tot iets minder dan de helft van de cryptomarkt. In het milieu wordt dan ook de vraag gesteld: is het altcoin seizoen aangebroken?

Alt seison

‘The entire cryptocurrency industry is buzzing now that Bitcoin may have bottomed and a number of altcoins have started to break through downtrend resistance and cause a spike in price. The sudden, powerful rallies in the altcoin market have led many crypto traders and analysts alike to suggest an “alt season” is upon us.’ Er gaat de laatste weken haast geen dag voorbij of er zijn alternatieve coins die tien, twintig en dertig procent stijgen in waarde. Die belangstelling voor altcoins is ook nooit zo groot geweest. Zelfs niet tijdens de bull run, de stierenmarkt van 2017. Deze data van Google Trends leveren daarvoor het bewijs. Het wordt spannend, voor wie méé is in deze. En u, beste lezer, participeert u ook? Ook al houdt u maar ‘gewoon’ bitcoins aan, uit veiligheid, omdat het een wilde rit wordt in altcoins. Weet dat tenzij de zon niet meer opkomt in het Oosten (doordenkertje…), BTC méér waard zal worden mettertijd. Het is weer eens wat anders dan fiatgeld als euro’s en dollars, die steeds minder waard worden. Gek gevoel, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: