Het jaar 2020 in 20 grafieken: om grotendeels snel te vergeten

We zullen het ons allen nog vaak heugen – het jaar 2020. Waarin ´alles´ anders werd. En we mogen terecht hopen, maar ook vrezen, dat veel nooit meer terugkomt. Veelal op het persoonlijke, intermenselijke vlak. Met een deel van de bevolking (wereldwijd!) dat niet ingeënt wenst te worden, en een ander deel wel. (Of gaat iedereen in de praktijk zelfs gedwongen worden, want anders bijvoorbeeld geen vliegtuig meer op kunnen?) Wie ga je nog vertrouwen? Een kus of omhelzing op een party? Een zakelijke handdruk? Is je gezin, familie, zijn je vrienden nog dezelfden – even gezond als voorheen? Op het financiële vlak zal Corona vast ook heel wat slachtoffers gemaakt hebben – en nog. We denken dan in de eerste plaats aan de ondernemers. En laat net zij degenen zijn die voor de broodnodige werkgelegenheid kunnen zorgen. Toch: wie belegde in plaats van te sparen, of beter: wie spaarde in een belegging is beter af geworden. Zeker wie aandelen kocht en cryptomunten. Je mocht er haast zoals bij darts een pijltje naar gooien – altijd prijs.

Lessen trekken uit de waanzin

Van januari 2020 tot en met december 2020 worden op Visualcapitalist de hoogtepunten belicht. Zoals deze schitterende site dat steeds doet – aan de hand van visuele voorstellingen, infografieken. Sommige nochtans belangrijke, prominente, opvallende gebeurtenissen zijn we misschien al vergeten. Maar de geschiedenis vergeet nooit. En vaak zijn er ook de logische of onlogische consequenties van een en ander. We zijn ons verleden, zeg ik nog vaak. Ik denk wel dat dit klopt. We zijn als mensen, met de aarde waarop we even vertoeven, een oogwenk in hindsight, het product van het verleden. Oorzaak en gevolg. Misdaad en straf ook soms, à la Dostojevski. Er iets aan veranderen, aan dat verleden, desgevallend, kan niet meer. Enige lessen eruit trekken wel nog. Maar…raakt de mensheid ooit wel geleerd? Er wordt wel eens gezegd: History never repeats itself, but it often rhymes. De mensheid, als u het mij vraagt? Blijft dezelfde doen, altijd hetzelfde, maar verwacht toch een andere uitkomst. ´t Is de schooldefinitie van waanzin, by the way…

Oorlogje vermeden?

Wie herinnert het zich nog: de terugkerende spanningen tussen de VS en Iran? Terugkerend-van-nooit weggeweest dan. Dat was januari 2020. Vandaag, in december 2020, feliciteert de Iraanse president zijn nieuwe Amerikaanse collega (of tegenhanger?) Joe Biden met zijn overwinning. Heel happy is men daar ginder niet mee, maar ze zijn allang blij niet meer met ene D. Trump te moeten dealen. Want die noemen ze een terrorist en een massamoordenaar. In januari, nauwelijks elf maanden geleden, werd ei zo na een oorlog vermeden. Tussen beide landen, maar heel de wereld had er wel bij betrokken kunnen zijn. Laat ons daaruit toch minstens één les trekken, leren: geen clowns, narcisten of havikken meer op belangrijke politieke posten aub. 

Visualcapitalist.com

De andere 19 grafieken en visuele voorstellingen gaan over het banenverlies, de BEACH aandelen die het zwaarst getroffen werden, de tsunami aan financiële stimuli… Een groot deel handelt inderdaad over the usual suspect – Corona/COVID-19. Of wat dacht u? Oorzaak en gevolg spelen ook hier, en hoe… Check it out!

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: