Het jaar dat bankiers eerste minister werden

Door Christophe Callewaert, De Wereld Morgen | De financiële markten zetten niet alleen landen en regeringen onder druk. Ze vervangen nu ook zittende premiers door niet verkozen bankiers, die dan ook nog eens liefst op de loonlijst hebben gestaan van Goldman Sachs. “In amper twee weken tijd neemt Goldman Sachs zowel de Europese Centrale Bank als Italië over”, luidt de cynische commentaar op de traderblog Zerohedge. Mario Draghi, van 2002-2005 vicevoorzitter en algemeen directeur van Goldman Sachs International, staat sinds 1 november aan het hoofd van de ECB.

Dit weekend nam de Italiaanse premier Berlusconi ontslag. Hij wordt opgevolgd door Mario Monti. Ook Monti stond op de loonlijst van de Amerikaanse bank. Hij was (is?) internationaal adviseur van Goldman Sachs, zo staat te lezen op zijn cv op de website van de Europese Commissie.

“Dit is de bende criminelen die ons met de financiële ramp opzadelde. Het is alsof je brandstichters vraagt om het vuur te blussen”, luidt de commentaar in de krant Il Giornale. Die krant is net zoals zoveel Italiaanse media in handen van Berlusconi, wat de scherpe reactie verklaart.

Berlusconi is de tweede premier in een week tijd die de baan moet ruimen onder druk van de ‘financiële markten’, zeg maar de speculanten. De Griekse premier Papandreou werd vervangen door Loukas Papadimos. Ook in Griekenland is de hand van Goldman Sachs zichtbaar. De bank hielp Griekenland om de overheidscijfers op te smukken zodat het land de eurozone kon worden ingeloodst.

Dat gebeurde door schulden om te toveren in complexe financiële producten. Voor die diensten betaalde Griekenland in 2001 300 miljoen dollar aan Goldman Sachs. Papadimos was op de moment gouverneur van de Nationale Bank van Griekenland. Draghi die pas een jaar later bij Goldman Sachs arriveerde, verdedigde zich in het Europees Parlement dat hij niets van die diensten afwist. Is het geloofwaardig dat ook Papadimos van niets wist? En wat zegt dat dan over zijn kwaliteiten? Lees verder op DewereldMorgen.be.

5 reacties

  1. Een goed artikel, maar zoals gebruikelijk in media-land, ook weer incompleet. Niet omdat ’t uit socialistische bron (‘De Morgen’/(beter:’Morgenrood’)) staat, want het hele (atheïstisch ideologische) spectrum (kapitalisme tegenover communisme resulterend in de ‘oplossing’ teweten socialisme) wordt TOTAAL door DEZELFDE FAMILIES BEHEERST.

  2. Ola ,iedereen die spreekt met een motief zegt zelden de waarheid, Hier in Nederland wordt onze premier ook constant bij gestaan door ene Victor Halberstadt een toevallige adviseur van Goldman Sachs en die bevrind is met Monti en Papademos toeval ?? denk t nie
    En bij de meesten gaat er nog geen lampje branden,welterusten Europa!!

  3. Zo zien we dat de bankiers steeds meer macht krijgen over ons volk! Ook Rutte wordt onder druk gezet door de bankiers om nog meer te bezuinigen, de bankiers willen onze samenleving namelijk verwoesten om zo de Nieuwe Wereld Orde door te voeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.