Brecht Arneart van Macrotrends aan het woord. Interessante en diepgaande analyse.

[youtube id=”dmsc1Nzm7l8″ align=”center”]

5 reacties

  1. Mooie hoor die theorie van de Oostenrijkse School . Wel een beetje een misser van Brecht dat hij niet ingaat op het het gegeven dat 95% van de geldhoeveelheid niet door de staat/ politici in omloop wordt gebracht maar door private banken. Via het verstrekken van leningen die dan weer eerder een speculatieve bestemming dan een productieve bestemming hebben. Jammer ook dat hij verder niet zo veel doet met z’n constatering dat het wel door de staat in omloop gebrachte geld gedekt moet worden via staatsobligaties. Een werkelijk souvereine staat zou dat staat namelijk zelf en niet-rentedragend in omloop kunnen brengen.

  2. Rose: Mr. Andrews… I saw the iceberg and I see it in your eyes… please, tell me the truth.
    Thomas Andrews: The ship will sink.
    Rose: You’re certain?
    Thomas Andrews: Yes. In an hour or so, all of this will be at the bottom of the Atlantic.
    Cal Hockley: What?
    Thomas Andrews: Please, tell only who you must. I don’t want to be responsible for a panic. And get to a boat quickly, don’t wait. You remember what I told you about the boats?
    Rose: Yes… I understand.

    Uit ‘ The Titanic’

  3. De Oostenrijkse School heeft niet direct een mening over leningen die speculatieve bestemming hebben, ipv een productieve bestemming. Tevens heeft de School ook niet direct een mening over staatsschulden en dekking ervan.
    De basis van de Oostenrijkse School is de vrije markt en het principe van de eigendomsrechten. De theorie van deze School is vrij hard en direct. De andere theorieën geven de overheid een prominente plaats in de handel. Daarbij moet wel gezegd worden dat de theorieën alleen maar iets constateren wat in de praktijk bestaat en een model ervan maken.
    Het massaal lenen van geld en ongebreidelde schulden opbouw heeft te maken met verkeerde besluiten van consumenten en producenten. Deze die op hun beurt hun besluiten laten afhangen van het handelen van de overheid. En het handelen van de overheid is op zijn beurt gebaseerd op populistisch gedrag. Zeg maar het kopen van stemmen. Stem op mij, en je krijgt geld.
    Een vrije markt zorgt ervoor dat mensen en bedrijven betere besluiten nemen dan nu. Met een vrije markt bedoel ik, dat alle transacties vrijwillige tot stand komen, waarbij de partijen overeenkomen om eigendomsrechten uit te wisselen omdat beide partijen er beter van worden. In deze handel bestaat geen dwang, regelgeving is niet nodig, want de handelen partijen stellen deze zelf op.
    Momenteel remt niemand de geldgroei en de schuldengroei, ook niet de overheid. Alleen een vrije markt zou dat kunnen doen. Maar vrije markt wilt niemand hebben. Dan blijven er maar weinig alternatieven over.
    In onze sociaal democratie vindt de meerderheid (de minderheid moet zich schikken, al dan niet onder dwang) dat de overheid alle geledingen van de samenleving via wetten en regels moet ordenen. Want de bedrijven zijn niet te vertrouwen, de markt ook niet en de rijken, tja, …
    De ambtenaren en bestuurders zijn dan genoodzaakt dat zij ALLE kennis moeten hebben van ALLE sectoren in de samenleving inclusief de onderlinge interacties. Tenslotte als je iets reguleert, moet je wel weten hoe het werkt. De samenleving, het geheel van besluiten van alle individuen laat zich niet ordenen via wet- en regelgeving. Het gevolg is dat wetgeving bijna niet meer uit te voeren is, hierdoor groeit het ambtenarenkorps, en daarmee wel de macht van de overheid. Uiteindelijk gaat er steeds meer geld, mensen en macht over individuen naar de overheid.
    Ik zou zeggen geef de Oostenrijkse School een kans.

  4. Als u denkt dat een Oostenrijkse school het gepeupel behoed voor de scherpe kantjes van het corporatisme, zit u er goed naast.

    Een basiseconomie naast een op duurzaam fundament gebaseerde puur kapitalistische tegenpool doet dat wel, mits goed ingericht.

  5. Op http://www.raptureready.com/featured/hahn/h111.html lees ik het volgende:

    “In Bubbles We Trust, For Tomorrow We Die

    Wilfred HahnBy Wilfred Hahn ((Eternal Value Review)

    Policymakers and societies at large are desperately waging their fight against the consequences of their past choices. Again, they have turned to the spurious advice of humanist shaman advisers and prophets — namely, macroeconomists and monetary theorists — who didn’t recognize nor anticipate the current problems to begin with. Their hope and presumption is that money — its manipulation, fabrication and supply — along with the magic hand signals and opaque hints of the monetary policymakers will surmount the chronic problems of our times.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: