Het mysterie van de dode bankiers

21

Het raadsel rond de dood van zo’n 13 bankiers alléén dit jaar al lijkt, hoe ongeloofwaardig en bizar het ook mag klinken, rechtstreeks op een ontknoping af te stevenen. Volgens het Amerikaanse “Centers for Disease Control and Prevention” is de gemiddelde levensverwachting van een 25-jarige vrijgezelle man vanaf 2006 zo’n 81 jaar of hoger.

Bank Owned Life Insurance (BOLI)

De afgelopen vijf maanden zijn vijf hoog opgeleide mannelijke werknemers van de zakenbank JPMorgan in de leeftijd van rond de dertig jaar en een ex-werknemer van 28 jaar onder verdachte omstandigheden overleden, met inbegrip van drie werknemers die vanaf een gebouw de diepte in zijn gesprongen – een statistische zeldzaamheid, zelfs tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008.

jp morgan

De mega crash van het Amerikaanse financiële systeem in 2008 deed honderdduizenden werknemers in de financiële sector hun baan verliezen. Dan beginnen eind vorig jaar bij een aantal banken op onverklaarbare wijze  ineens een aantal verdachte sterfgevallen op te treden onder hun huidige en voormalige werknemers. Vervolgens blijkt dat vier van de Wall Street megabanken tezamen een nominaal bedrag van méér dan 680 miljard dollar aan levensverzekeringen op hun werknemers hebben afgesloten, te betalen aan de banken en niet aan hun familieleden. In het kader van de wet op openbaarheid van informatie wordt op vragen over details van deze verzekeringen geantwoord dat het “handelsgeheimen” betreft.

JPMorgan en Citigroup

Er is nog een andere belangrijke reden om deze sterfgevallen niet als toevallige gebeurtenissen te zien. Ze hebben bijvoorbeeld niet plaatsgevonden bij JPMorgan’s directe tegenhanger, Citigroup. JPMorgan en Citigroup zijn wereldwijde financiële instellingen met zowel activiteiten in ‘commercial banking’ als in ‘investment banking’. Het aantal werknemers bij beide banken is vergelijkbaar, 260 duizend bij JPMorgan en 251 duizend bij Citigroup. Ook bezitten beide banken enorme hoeveelheden zogenaamde “Bank Owned Life Insurance” (BOLI), een omstreden praktijk dat de corporatie betaalt wanneer een huidige of voormalige werknemer overlijdt. Wat betreft voormalige werknemers wordt de burgerlijke stand regelmatig door banken geraadpleegd op hun sofinummers zodat zij kunnen incasseren wanneer blijkt dat iemand is overleden. Lees meer op Gewoon Nieuws.