´Het nieuwe geld zal van de overheid zijn, niet van de cryptogemeenschap´/Evergrande en de gevaren voor de wereldeconomie

De People´s Bank of China belooft de Chinese consumenten te beschermen. Herinneren we ons dat het megalomane, ondertussen bankroete Evergrande, de vastgoedreus, bijvoorbeeld, 1,4 miljoén onafgewerkte apartementen verkocht heeft… ´As well as claiming to own more than 1,300 projects in more than 280 cities across China, the property developer has branched into financial services, health services, electric vehicles, and even theme park ownership, riding high on 25 years of success Dat is allemaal verleden tijd; in het hier en nu zijn er twee keuzes voor de Chinese overheid. Evergrande redden…of niet. Dat ´redden´ kan door een nationalisatie, of door een gestructureerde, geordende, graduele afbouw, ontrafeling zelfs van het kluwen-van-belangen dat Evergrande eigenlijk is. Het betekent dan wel een breken met de nieuwe principes van teveel schulden aangaan ten strengste afkeuren (en bestraffen) van overheidswege. Maar de handen aftrekken, volledig thuishouden kan de regering in dit geval echt niet maken. Niet nationaal, terwijl ook de internationale gevolgen repercussies zouden hebben in China. Een nieuwe Kredietcrisis zoals in 2008 kan de wereldeconomie echt niet aan. Kan niet, zal niet.

Toch zijn er heldere geesten die e.e.a. minder optimistisch zien. En niet van de minsten! Leuk is ook dat éminence grise Jim Rogers een nieuwe afkorting voor het begrip MMT heeft gevonden. U en ik zouden zeggen: Modern Market Theory, nietwaar? Jim leest de drie letters als More Money Today! Wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt, ja, toch…

´Very Hard Times Are Coming!´ 

…waarschuwt Jim in het algemeen. Kijk en luister maar. Eerst echter laten we George Gammon aan het woord. Zijn videoboodschap brengt hij zoals steeds in ´three simple fast steps´, en onder de titel

´How Evergrande And China Could Collapse The Global Economy!!´

 

12 reacties

 1. Dag Joost. Je schrijft: “U en ik zouden zeggen: Modern Market Theory, nietwaar?” Neen, ik zou het eerder houden op de Moderne Monetaire Theorie. Terwijl tegenstanders van MMT een Armageddon verwachten wijzen de voorstanders juist op het heilzame effect http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=48349. Als je naar de obligatiemarkt kijkt dan moet je vaststellen dat ook daar de aanhangers van MMT in de meerderheid zijn. Hoe verklaar je anders negatieve rentes terwijl er zoveel geld gedrukt wordt?

 2. Je hebt gelijk beste Ivo, bedoelde Monetary maar schreef per ongeluk Markt; dank voor de correctie. Soms gaat mijn pen (vingers over toetsenbord) sneller dan mijn gedachten. De hoeveelheid content die ik in elke dag produceer! Niet alleen voor Biflatie hoor. Geen excuus natuurlijk. Ja, die negatieve rente – sparen, geld ongebruikt laten moet met alle mogelijke middelen gestraft en bestreden worden hé. Trouwens, ik schreef het hier of elders: dmv de digitale euro (dollar, yen, pond etc) zullen ze nog veel makkelijker negatief kunnen gaan. Wat staat er ons nog te wachten… Vluchten kan niet meer, of toch in crypto misschien, al was het maar tijdelijk? Of: crypto wordt dermate belangrijk, en dan zou het echt massale adoptie moeten worden, dat er een soort tweedeling in de wereld(economie) komt. Kijk, vandaag zijn het al Turkije en China die (definitief? dit laatste land toch absoluut) neen zeggen; en El Salvador dat ja zegt. Meer landen die ja zullen zeggen dan neen? Ik sta er ook maar bij en kijk ernaar hoor. Maar ik heb er wel een gedetailleerde visie op, dat wel. Of die gematerialiseerd wordt? God only knows… Groetjes!

  1. Mijne heren, ik hou het simpel en zeg, Mislukte Monetaire Theorie.

   Hoe we het ook wenden of keren, nogmaals heel simpel, de mondiale schuld is theoretisch te hoog. In de praktijk merken we dat zeer binnenkort wanneer behalve de prijzen van vastgoed en aandelen ook de consumptie- en energieprijzen door het dak gaan. Brandstofprijzen boven de 2 euro worden verwacht, terwijl gasprijzen ontploffen. Vandaag siste het gas 7,7 procent omhoog. Olie plus 2 procent.

   Mijn eenvoudige lesje economie zegt dat hogere energieprijzen altijd de consumentenbestedingen sterk afremmen. Als de vraag daalt dalen ook weer de prijzen en geraken we in een tijdperk van deflatie. Dat kan de mondiale schuldenberg niet aan. Schuldeisers moeten afschrijven waarbij Evergrande de trigger zal zijn en de mondiale schuldenberg als een lawine naar beneden dondert.

   De Chinese overheid zal falen met hun steunbeleid omdat heel China drijft op krediet. Alle ogen zullen gericht zijn op de printers van centrale banken. Nog één keer printen want het centrale bankgeld(CBDC) is nog niet klaar om uitgedeeld te worden. Pas als de corona-app geïntegreerd is in de Europese digitale identiteit(digitale portemonnee). Zover willen we het niet laten komen, dus gaat de boel failliet. Zo hoort dat te gaan in een met schulden overladen maatschappij. Eens moeten we er voor bloeden. Zachte heelmeesters, zoals centrale banken, maken stinkende wonden. Het is hoog tijd om de verbanddoos te controleren.

   1. Gouden pleisters om op de wonden te plakken. Verder gewoon door gaan met adem halen en zorgen dat schulden afbetaald zijn.

   2. Toch zien we in de VS de ratio van de huishoudelijke financiële verplichtingen versus beschikbaar inkomen dalen https://deflation.com/expert-commentary/the-debt-deflation-illusion/. Amerikaanse gezinnen sparen meer terwijl de overheidsschuld oploopt. Dit schijnt een normale reactie te zijn omdat gezinnen afgeschrikt worden door hoge overheidsschuld. Door de hogere overheidsinvesteringen zal de overheidsconsumptie evenwel stijgen. De consumptie verschuift van burger naar overheid. In de MMT is overheidsschuld geen probleem zolang die niet in vreemde munt is. Het is leuk om er af en toe ons hoofd op te breken. Alhoewel de doorsneeburger er helemaal niet mee bezig is.

  1. Er staan inderdaad nog andere Evergrandees op omvallen. Het is geen alleenstaand feit. Mogelijk heeft de Chinese beurs daarop al geanticipeerd door achter te blijven op de westerse beurzen:

 3. Het gaat ook in de VS niet echt lekker tussen 20 en 30% bezettingsgraad van het commercieel vastgoed aldaar daar staan heel wat hyphoteekjes uit die nooit meer terug betaald gaan worden. Trouwens in de EU zal het ook niet anders wezen. Een van de oorzaken dat de energie prijzen door het dak gaan is omdat
  onze “lijders”oftewel kwaadaardig zijn of volledig inkompetent. Als je niet meer investeerd in exploratie van olie & gas krijg je naast het vele geld printen echt extreem hoge energie prijzen.

  Moet je eens lezen wat Frenske van plan is je houd het niet voor mogelijk.

  This is from a EU commission these communists are lunatics:

  “Commission Green Deal chief Frans Timmermans told MEPs Tuesday that just “one-fifth” of the higher power costs could be attributed to the rising ETS price, with the rest caused by low gas supply.
  He argued that those increasing costs actually strengthen the case for a rapid shift to cleaner energy sources.”
  Combined with: “Stop New Oil Investments to Hit Net-Zero Emissions, IEA Says.”
  The idea that we don’t need to worry about fossil fuel investment because renewables and EVs will pick up the slack is going to drive fossil fuel prices to absurd levels.

 4. Dan zijn we er nog niet als je dan leest wat de VS van plan is met de voedselvoorziening dan zal de EU niet ver achterblijven. Ze zijn zeker vergeten
  de soviet unie, china en bv zimbabwe wat een ramp de centrale planners daar aangericht hebben en de hongersnood die ze destijds aangericht hadden.
  ESG doelstellingen van Mr Klaus 666 worden gewoon keihard uitgevoerd ook in de VS.

  White House Briefing Room blog…

  Four large conglomerates overwhelmingly control meat supply chains, driving down earnings for farmers while driving up prices for consumers. The meatpacking industry buys cattle, hogs, and chickens from farmers and ranchers, processes it, and then sells beef, pork, and poultry on to retailers like grocery stores. The industry is highly consolidated, and serves as a key choke point in the supply chain.

  That consolidation gives these middlemen the power to squeeze both consumers and farmers and ranchers. There’s a long history of these giant meat processors making more and more, while families pay more at the grocery store and farmers and ranchers earn less for their products. Absent this corporate consolidation, prices would be lower for consumers and fairer for farmers and ranchers.

  And here comes the money shot:

  As we restart the world’s largest economy and make great strides in the economic recovery, the Biden-Harris Administration is committed to restarting right for the American people – consumers and producers alike – by transforming the food system.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: