Het nieuws van de Dag (Live Update)

0

Wereldbank: ‘Europe facing Lehmans moment’

As all eyes focus on Athens, Zoellick said: “Europe may be able to muddle through but the risk is rising.” He added: “There could be a Lehmans moment if things are not properly handled.” The bankruptcy of Lehman Brothers in September 2008 proved to be the trigger for the deepest slump in the global economy since the 1930s, and Zoellick said developing countries needed to “prepare for the uncertainty coming out of the eurozone and the wider financial markets“. Lees verder op The Guardian

FED gaf eigen banken $4 biljoen

Shortly after the 2008 financial meltdown, the Fed allocated more than $4 trillion in near zero-interest loans to banks and businesses whose executives also served as directors for the national bank. The report reveals that at least 18 Fed regional bank directors, both current and former, “had a direct stake in the trillion-dollar bailout given to teetering institutions.” Lees verder op Wealthwire.com

Nederlandse banken afgewaardeerd

De Nederlandse banken ING, ABN Amro, Rabobank, SNS Reaal en Leaseplan hebben een downgrade gekregen van de kredietbeoordelaar Moody’s. “Dutch banks will face difficult operating conditions throughout 2012 and possibly beyond“, was het oordeel. De ING kreeg zelfs een negatieve outlook. Lees meer bij BBC.

In de mailbox: ‘Wat er fout ging in Europa’

Helga is the proprietor of a bar. She realizes that virtually all of her customers are unemployed alcoholics and, as such, can no longer afford to patronize her bar. To solve this problem she comes up with a new marketing plan that allows her customers to drink now, but pay later. Lees verder.

De financiële sector is alleenheerser zonder hoofdkwartier

Zeer sterke column van Rob Wijnberg: Europa is probleem noch oplossing: de financiële sector is alleenheerser zonder hoofdkwartier. Ze regeert overal en zetelt nergens. Een staatsgreep in drie stappen. Stap 1: verzin een ideologie waarin ‘vrijheid’ betekent dat banken mogen doen wat ze willen. Maak regels verdacht en verklaar de overheid overbodig: de markt weet altijd alles beter. Verkoop het idee als win-win: meer winst voor de banken is meer koek voor iedereen. Lees hier de volgende stappen.

Rehn: ‘Tijd voor EMU 2.0’

De Europese commissaris Olli Rehn heeft laten weten voor de versterking van de economische en monetaire unie (EMU) te zijn. – ‘It is time to embark on the next phase of economic and monetary integration in the euro zone by setting out a roadmap that will end in bigger sovereignty transfers and broader risk-sharing among its 17 member stateLees meer.

Bailout van €100 miljard voor Spaanse banken

Na Griekenland, Ierland en Portugal heeft ook Spanje nu een beroep doen op de Europese noodfondsen. De banken in Spanje staan op omvallen. Ze zijn toe aan een dringende herkapitalisatie. Lees meer op The Guardian.

‘Estland is de parel van Europa’

Het is niet alleen maar kommer en kwel in Europa. Het gaat Estland namelijk voor de wind. Die merken niet van de eurocrisis. 16 maanden geleden kwam Estland bij de eurozone. De economische groei kwam in 2011 uit op 7,6%. Dat is vijf keer zo hoog als het Europese gemiddelde. Estland is tevens het enige land met een begrotingsoverschot. Lees verder op CNBC

‘Statement Soros verwijderd’

Maandag schreven we een artikel over George Soros. Hij had een stuk op zijn website gepubliceerd over de huidige crisis en de toekomst van de eurozone. Er stonden een paar niet te missen statements bij. De tekst op de website is echter gisteravond verwijderd. Dit feit is Business Insider ook opgevallen en gelukkig hadden ze nog een kopie’tje liggen, daarom koppen ze: Here’s The Already Famous George Soros Speech That’s Been Taken Down From His Website

Deflatie op komst?

Goud artikel op ZH: There was an argument, brought forth by several bright people; that the odds of Inflation or Deflation were about in balance for the remainder of this year. I think the needle has swung though and that Deflation, and perhaps serious Deflation, is just ahead of us. Lees verder op ZeroHedge.

‘Orgie van ongelimiteerde kredieten

In de zachte onderbuik van de eurozone zien landen, nu hun economieën wegkwijnen in een recessie, hun overheidsfinanciën hard achteruit gaan. Sommige landen, zoals Griekenland, hebben altijd al te veel geleend, maar in landen als Spanje en Ierland is het begonnen met een orgie van ongelimiteerde kredieten in de particuliere sector die ertoe heeft geleid dat de staat de rommel heeft mogen opruimen nadat de zeepbellen waren gebarsten. Lees verder op Presseurope.eu

Federal Reserve: ‘Meer QE onwaarschijnlijk’

Volgens James Bullard, de president van de Federal Reserve in St. Louis, is het onwaarschijnlijk dat de Fed meer geld in de economie gaat pompen, ofwel meer kwantitatieve veruimming zal doorvoeren. Bullard verwacht dat de Amerikaanse economie in 2012 met 3% zal groeien. De rente blijft indien noodzakelijk tot 2015 rond de 0%. Op 19 en 20 juni is de volgende Fed bijeenkomst, een paar dagen na de Griekse verkiezingen, die op 17 juni 2012 zullen plaatsvinden.

‘Meer QE onwaarschijnlijk’

Volgens James Bullard, de president van de Federal Reserve in St. Louis, is het onwaarschijnlijk dat de Fed een nieuwe ronde van kwantitatieve veruimming zal doorvoeren. Bullard verwacht dat de Amerikaanse economie in 2012 met 3% zal groeien. De rente blijft indien noodzakelijk tot 2015 rond de 0%. Op 19 en 20 juni is de volgende Fed bijeenkomst, een paar dagen na de Griekse verkiezingen, die op 17 juni 2012 zullen plaatsvinden.

‘Inflatie eurozone 2,4%’

Volgens het Europese statistiekenbureau Eurostat is de inflatie in de eurozone in mei 2012 uitgekomen op 2,4%. Dit inflatiepercentage is overigens wel een raming. Het wordt gemeten met de zogenaamd Monetary Union Index of Consumer Prices (MUICP). In juni verschijnen de definitieve cijfers. Vorige maand bedroeg de inflatie in de eurozone nog 2,6%.

‘Spanje heeft 350 miljard nodig’

Spanje staat steeds dichter bij het Europese liquiditeitshospitaal, genaamd EFSF en ESM. Dat is de conclusie van JPMorgan-econoom David Mackie, na zijn analyse van de huidige confrontatie tussen Spanje en de ECB. De vraag is of een traditionele redding, zoals bij Griekenland, mogelijk is voor Spanje, dat volgens Mackie een slordige 350 miljard euro nodig heeft. Lees verder op de website van de De Tijd.

Biflatie: Energieprijzen stijgen fors

In de tweede helft van 2011 betaalde de gemiddelde Europeaan 6,3% meer voor zijn elektriciteitsverbruik, aldus Eurostat. In Portugal en Spanje bedroeg de prijsstijging 13%, in het Verenigd Koninkrijk 12% en in Nederland 8,4% Luxemburg was het enige land waar elektriciteit goedkoper werd (-5%).

“Bankia krijgt minimaal €15 miljard”

De op drie na grootste grootste bank van Spanje heeft de Spaanse overheid om een bailout pakket van €15 miljard gevraagd. De handel in het bankaandeel is opgeschort. Lees hier meer over de vicieuze cirkel van de bankencrisis. Volg HIER het liveblog van The Guardian voor de laatste updates rondom Bankia, de Eurobonds en de voorbereidingen voor het Griekse default en een terugkeer naar de Drachme.

26 mei 2012

“Duitsers zijn de Grieken zat en Rutte blokkeert Eurobonds”

Uit een onderzoek van de Duitse TV-zender ZDF blijkt dat 60% van de Duitsers Griekenland zo snel mogelijk uit de euro zou willen zetten. De frictie tussen de landen binnen de eurozone neemt toe. De sterkere landen (Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland) verzetten zich afgelopen weken steeds feller tegen de eurobonds. Rutte heeft vrijdag 25 mei laten weten een mogelijke ninvoering van euro-obligaties zeker met een veto te zullen blokkeren.

27 mei 2012

“Het is niet de vraag of, maar wanneer Griekenland de euro verlaat”

Lekker natuurlijk, zo’n zonnig Pinksterweekend, maar laten we Griekenland niet uit het oog verliezen. Steeds meer economen en politici komen tot de conclusie dat de Grieken de euro snel vaarwel moeten gaan zeggen. Hieronder een aantal interessante artikelen over de Griekse crisis:

29 mei 2012