‘ Het systeem draait zich om ‘

Goed artikel van Alexander Sassen van Elsloo op de website van de Telegraaf, we pakken er twee stukken uit. | Nederland is verraden. Onze samenleving is weggezakt in een moeras van dogma’s, politiek gekissebis, mentale corruptie, vooroordelen, misconcepties en waanbeelden. Dit is een zelfvoedend systeem waar een partij een reactie instigeert in de andere en zo verder. Resultaat is dat iedereen zich bezig denkt te houden met de oorzaken van de problemen terwijl ze in feite alleen maar bezig zijn met de symptomen. Dit vraagt om een trip naar de oerwortel van al onze problemen.

Wij vormen een complex geheel

Om tot de oerwortel van onze problemen te komen moeten we eerst beseffen wie/wat we nu eigenlijk zijn. Dit klinkt wellicht wat zweverig maar dat is het niet. Waar ik op doel is dat ieder individu (met haar acties en interacties) met anderen tezamen (in de woorden van Hayek) een complex spontaan systeem vormen. Vanuit het individu en de interacties tussen individuen ontstaat er een systeem van (onder andere) omgang, van economie en van bestuur. Dingen die als belangrijk worden geacht krijgen een relatief hoge waardering (omgang), een relatief hoge prijs (economie) en relatief veel aandacht van bestuurlijke organen (zoals overheden). Uiteindelijk is de maatschappij een groot complex spontaan systeem waarbinnen zich weer kleinere complexe spontane systemen opereren en zo verder. Hoe zich dit uiteindelijk heeft ontwikkeld is zo complex dat niemand, geen computer of wie of wat dan ook dit van te voren voorspeld zou kunnen hebben. Het feit dat we met z’n allen een ultra complex systeem vormen is een uiterst belangrijke gevolgtrekking, waar ik later op terug zal komen.

Voorbeelden van maakbare samenleving fiasco’s

Hebben de hypotheekrenteaftrek en huursubsidiestelsel de Nederlandse woonmarkt geholpen? Nee, onze huizenmarkt is totaal krom en de eindafrekening nadert met rasse schreden. Heeft financiële regulering geleid tot een conservatieve financiële huishouding bij burgers, bedrijven en overheden? Nee, want schuld werd beloond en sparen werd bestraft, iets wat nog steeds het geval is. Heeft de EU tot Europese eenheid en stabiliteit geleid? Nee, de onderlinge verschillen en tegenstelling zijn nu geëxplodeerd. De EU ligt overhoop met de nationale regeringen, de nationale politiek is op haar beurt zelf verdeeld, en de Europese volkeren beginnen zich steeds radicaler te uiten. Grote protesten (steeds vaker met gewelddadig karakter), raciale spanningen (zoals feit dat ongeveer 7% van de Griekse kiezer de Griekse Nazi partij steunt), en het feit dat persvrijheid onder druk staat (zie Spanje en Griekenland en de geplande eurotop over het de mondsnoeren van “populisten en nationalisten”) zijn allen resultanten van het verbroederende EU beleid. Lees het hele artikel van Alex hier.

17 reacties

 1. De Bijbel zegt terecht dat geldzucht de wortel van al het kwaad is.

  1 Tim 6:8-10:

  [quote] 8 Als wij echter onderhoud en onderdak hebben, dan moet ons dat genoeg zijn. 9 Maar wie rijk willen zijn, vallen in verzoeking, in een strik, en in vele dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang. 10 Want de wortel van alle kwaad is de geldzucht. Door daarnaar te haken zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben zich met vele smarten doorboord.[/quote]

  Vandaar ook de huidige financiële en economische problemen die ons land en de rest van de E.U. teisteren!

 2. @2 En de geldzucht komt voort uit de hebzucht. De crisis is dus eigenlijk helemaal niet de schuld van de Illuminatie-elite, maar van ons allemaal! We hebben de Heere God, de Schepper van hemel en aarde, de rug toegekeerd en daarom zitten wij in de financiële, de economische en de maatschappelijke ellende! Laten we ons bekeren en Hem vragen om vergeving, daartoe zond Hij Zijn Zoon Jezus Christus 2000 jaar geleden naar deze wereld om voor al onze fouten en tekortkomingen plaatsvervangend te sterven aan het Kruis van Golgotha om vervolgens na drie dagen weer uit de dood op te staan!

 3. Goed artikel, maar bij de achtergrond van de schrijver krijg ik toch een rare smaak in mijn mond:
  Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.

 4. [quote name=”Madman”]Jaja, dat zijn nog eens teksten.

  Was het niet hebzucht ipv geldzucht? :lol:[/quote]

  Daar ligt mijnsinziens inderdaad het probleem van de mensheid en diens systeempies. Geen enkel systeem duurt eeuwig en dus ook dit systeem zal daar geen verandering inbrengen.

 5. @3 Moin
  Lul toch niet zo stom joh.
  Een geloof is iets waarvan een individu voor mijn part in mag geloven maar is niet iets wat je voor waar moet nemen en daar feiten of gevolgen aan moet ontlenen.

 6. @8 [i]Een geloof is iets waarvan een individu voor mijn part in mag geloven maar is niet iets wat je voor waar moet nemen en daar feiten of gevolgen aan moet ontlenen.[/i]

  Wel, dat geldt voor alles niet waar? Alles is geloof. En iedereen lult stom, om het eens ontzettend kinderachtig uit te drukken…;-)

 7. @11 Naam Verplicht
  Juist dat is ook nog eens zo’n nevenactiviteit

  @10 Lenco Verheuvel
  Als je naar de juiste economen had geluisterd had je kunnen weten dat er rond 2008 een crisis had kunnen ontstaan. Jij gaat mij niet vertellen dat er in de bijbel staat dat dat rond 2008 zou gaan gebeuren.

  Koen zou (volgens mij) zeggen dat dit een -economische- site is en daarmee met artikelen het een en ander zou onderbouwen.

  Natuurlijk zullen er ongetwijfeld een hoop wijze woorden staan in de bijbel maar ik heb ook weleens een Chinees en een atheïst wijze woorden horen zeggen.

  @artikel
  3e alinea:
  Zo zie je maar weer dat heel dat gemanipuleer, subsidies aan de ene kant , belastingen aan de andere kant, dat dat helemaal niet eens helpt of op z’n minst een verkeerde uitvoering heeft ondervonden om het even zacht uit te drukken.

 8. Goh, ik ken een paar sites die deze dingen al heel wat jaren roepen. Sites die door de telegraaf maar al te vaak als aluhoedjes weggezet worden.
  Wat is er opeens gebeurd dat ze nu met dezelfde bevindingen komen?

  Zou het hier aan liggen:

  http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_392068.z24/Forse_winstdaling_Telegraaf_Media_Groep.html

  Stop met het lezen van hun propaganda mensen! Stop met het voeden van al die mensen en instanties die ervoor zorgen dat de mensheid alsmaar meer achterbaks en walgelijker worden.
  We hebben dit zelf in de hand. Dit artikel bewijst dat maar al te goed.

 9. In een complex eco systeem moet je nooit de bijtjes voorrang geven op de wespen. Je barst dan van de honing, maar je wordt gek van de vliegen.

 10. Precies! Als je je wat beter in Friedrich von Hayek verdiept kun je de politieke en economische misvattingen prima zien in onze huidige westerse landen. Ik denk dan ook dat het einde aan het naderen is want er word nu zoveel ingegrepen en er word zoveel mis gekleund dat het af en toe begint te lijken of onder tegenwoordig boven is en boven onder is. Politici en economen kunnen allemaal perfect verwoorden waar maatregelen voor dienen maar de gewone man en vrouw zien de logica allang niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: