Het ultieme bewijs waar bitcoin naartoe gaat, op korte en middellange termijn?

We moeten altijd voorzichtig blijven wanneer we ons zogenaamd ´zeker´ voelen van welke richting de markt uitgaat. Een markt, een financiële waarde, in dit geval bitcoin. Zeker of té zeker? Het is en blijft gevaarlijk om volgende uitspraken te doen – en toch steekt ondergetekende zijn nek uit. Let op want hier komen ze… Bitcoin, BTC, gaat hoger, en mogelijk flink hoger in de komende tijd. We spreken over dagen, weken. Dat is de (heel) korte termijn en des te meer precair, dus zeggen we er nogmaals bij dat dit géén financieel advies is! U bent zelf verantwoordelijk voor wat u doet of niet doet! Zo, dat is er uit.

Ondergetekende is zich er wel van bewust om zijn eigen ´reputatie´ te schaden in deze, wanneer hij fout zit met deze prognose. Tenslotte is Biflatie.nl wel een informatieve website over economie en financiën, maar beslist geen adviesdienst. Dat mogen we wettelijk ook niet zijn of doen. Ik geef dus onder persoonlijke titel het bovenstaande mee, just my 2 Satoshi´s opnion. En ook nog een voorspelling voor de langere termijn, let op: Bitcoin zit in het stadium tussen het begin van de stierenmarkt en het midden. Alstublieft. Goed, met al deze reserves en voorwaarden, volgen nu wat ik als de ´bewijzen´ zie om dit alles te durven schrijven. 

Relatieve sterkte staat op groen

Die bewijzen bestaan uit verschillende grafieken. De eerste is de de RSI, Relative Strenght Index. Deze komt uit de TA, technische analyse en dateert van 1978. J. Welles Wilder Jr.introduceerde deze indicator of index in zijn ´New Concepts in Technical Trading Systems.´ De RSI gaat van 0 tot 100, waarbij alles onder de 30 beschouwd wordt als over-verkocht (oversold), te goedkoop dus. Staat de indicator aan 70 en hoger, dan is een waarde over-gekocht (overbought) of te duur. De RSI voor bitcoin staat vandaag, vrijdag 18 maart 2021, op56

Tussen begin en midden = groen

De volgende indicator die ons het vertrouwen geeft om dit soort gewaagde uitspraken te doen over de richting die bitcoin uitgaat, is de Reserve Risk Indicator. Glassnode is een van de belangrijkste leveranciers op gebied van crypto/blockchain, met data als signalen, technische know how, facts & figures en in dept informatie. Alle eer aan Glassnode, maar het interpreteren moet je zelf doen. Bij deze dus. De Reserve Riks Indicator is ook wel geheten de ´price/HODL Bank. The indicator is “used to assess the confidence of long-term holders relative to the price of the native coin at any given point in time.”´ Hij meet dus het vertrouwen van lange-termijn-houders (de zogenaamde hodlers dus ) tegenover de koers. Volgende grafiek van die Reserve Risk Indicator toont aan (altijd met veel boterhammen en goede wil!) dat de cryptomarkt, met bitcoin voorop, het beginstadium van de stierenmarkt al voorbij is. Maar dat we ook nog niet halverwege zijn. Noem het the early stages of the bull market, maar: ook weer niet zó vroeg meer. Dus de trein is al aan het rijden, nog niet op volle vaart, maar toch. Dus nogal wat cryptobeleggers zitten reeds aan boord! Wie nu nog opstapt heeft de eerste rit al gemist…

Cointelegraph.com

Bitcoin Reserve Risk. Source: Glassnode

Niet genoeg bitcoin voor iedereen

De volgende grafiek is de Bitcoin Balance on Exchanges. Hoeveel BTC staat nog op alle cryptoplatformen, bij alle cryptomakelaars dus. Wel, het korte antwoord is: steeds minder. Wanneer grote partijen als whales pakken BTC op die beurzen zetten, wordt dat gemonitord, en is de conclusie logisch – dat is om te verkopen. Het tegengestelde is eveneens waar: hoe minder bitcoins er op die beurzen nog staan, hoe minder er nog verhandeld kunnen worden. De hoeveelheid die verhandeld kan worden, de Bitcon Balance, is dus erg belangrijk. Niet determinerend, zoals niet één van de grafieken die we u voorstellen, maar tezamen schetsen we wel een (voor ondergetekende alvast) duidelijk beeld.

Bitcoinist.com/Bitcoin balance on exchanges. Source: Glassnode 

 

Zwakke handen/sterke handen – zelfs geen armworstelen

De Bitcoin Liquid Supply Change dan. Die toont aan in welke mate bitcoin verhuist, overgaat van zwakke handen naar sterke handen. Het korte antwoord voor wie de vraag stelt in welke mate dit gebeurt: steeds vaker en meer. Vooral de nieuwkomers (en dit hebben we uit een andere betrouwenswaardige bron) geven snel hun bitcoins af, bij een flinke daling van de koers. En die worden dan opgepikt door de z.n. sterke handen van, inderdaad, de hodlers. Want: er is minstens één iemand (!) die ooit verkocht aan 10.000 dollar. En aan 20.000 dollar. En aan…u begrijpt het. Kijken we dan op dit ogenblik van schrijven naar de live koers van BTC: dan noteren we 58.260 dollar.

Bitcoinist.com/Bitcoin: Liquid Supply Change. Source: Glassnode 

Teveel (fiat)geld in de markt

De M2 Supply, tenslotte. Hoeveel en in welke mate komt er funny money in de markt. Dit is o.i wel het sterkste argument voor hogere koersen voor bitcoin et al. Hierbij laten we Bitcoinist.com zelf aan het woord, want beter kunnen we het niet formuleren: ´Governments, companies, and households raised $24 trillion last year to offset the coronavirus pandemic’s economic toll. It pushed the global debt up to $281 trillion by the end of 2020, which made up to 355 percent of the global gross domestic product. Economists note that the debt would rise by another $92 trillion in 2021 as central banks maintain ultra-low lending rates and government borrowing surge.´

Bitcoinist.comM2 Money Supply. Source: Woobull 

Ja dit geld, dit véél teveel aan fiatgeld gaat naar de huizenmarkten, met overgewaardeerd vastgoed tot resultaat. Ja het gaat eveneens naar aandelen, met overprijsde aandelenkoersen/markten tot gevolg.  Ja het gaat naar DeFi, unieke sneakers op de blockchain en NFT´s. Maar ten eerste: minstens een deel van dit fiatgeld gaat richting cryptomunten. Plus ten tweede: net om die reden bestáát bitcoin!! Het is het bestaansrecht van bitcoin! Wie mij niet gelooft, gaat het maar aan Satoshi Nakamoto vragen… Het teveel aan fiatgeld veroorzaakt zoals áltijd in de geschiedenis bubbels. Overal bubbels! Ook, Joost, in bitcoin? Nou ja, OOIT ook in bitcoin. Maar ´t is niet voor binnenkort. 

Klachten: Satoshi Nakamoto, Postbus x

Beste lezer: zit ik juist – denk dan eens aan dat u het op Biflatie.nl voor het eerst gelezen heeft; het koersdoel voor bitcoin voor de korte en middellange termijn. Zit ik fout? Wat dan? Tja, Joost mag het weten… Maar nogmaals en tot in den treure: geen financieel advies. Wat u doet of niet doet – alles op uw eigen risico. Dus nooit komen klagen van Joost dit of Joost dat. Want alle eventuele klachten worden toch doorgestuurd richting Satoshi Nakamoto. En voor u daarvan een eventueel antwoord krijgt… weegt u vast een ons. Don´t try this at home.

 

 

18 reacties

 1. Het is alleen al een plezier om Joost’s commentaren en recensies te lezen. Heel dapper wat hij durft te voorspellen. En ook al zou het eventueel anders uitpakken, hij is en blijft een geweldige bijdrage leveren aan het hele cryptogebeuren!!

 2. Het oeverloos, quasiwetenschappelijk geleuter hier over crypto c.a. is idd. tenenkrommend. Van biflatie, als maatschappelijk en economisch klankbord, is niets meer over. Alles wordt blijkbaar opgeofferd aan de mammon.

  1. Beste Couleur, dank voor uw reactie. Respect. Maar het IS en WORDT nog meer…ontzéttend belangrijk ook hoor! De hele monetaire constellatie wordt ondergraven. Wankelt op haar grondvesten! Centraal bankiers over heel de wereld (meer dan 80 procent van hen, aldus het IMF) zitten met de handen in de haren; zien zich genoodzaakt asap OOK digitaal te gaan. De hoogste instanties ter wereld staan al minstens een jaar lang in rep en roer; compleet onwetend ,of half-ingelicht, of redelijk toch, over de technologie. Dus die zullen ze moeten aankopen, er zeer ongaarne FinTech, blockchain bedrijven moeten bij betrekken ook. De BIS moest plots wakker worden, dat is de bank-der-banken. De Amerikaanse SEC weet het helemaal niet meer, hoe ze dit soort (voor hen hele nieuwe) bedrijven moet kwantificeren. Moeten ze alle, op topniveau, alles van crypto/blockchain verbieden…maar dat is te laat, met PayPal, VISA, Mastercard en zoveel andere al druk in de weer met coins. Moeten ze negeren….ook te laat, dat spreekt. Moeten ze ridiculiseren, bespotten en waarschuwen voor…is gebeurd, heeft niet gewerkt. Om het kort te maken, beste Couleur, in de directiekamers van the-powers-that-be wordt constant vergaderd, gediscussieerd, maar tot een gemeenschappelijke conclusie komen ze nog steeds niet… Wel, dan moet Biflatie hier over schrijven, berichten, toch? Met de Cryptonieuwsbrief bedienen we letterlijk DUIZENDEN zeer geïnteresseerde Nederlanders en ook Belgen. Toegeven – het kan misschien een beetje véél lijken, op sommige dagen. Maar weet dat we voor elk artikel-met-inhoud er nog twintig andere zouden kunnen publiceren. We moeten wegens plaatsbeperking nog heel veel achterwege laten; zoveel gebeurt er hierrond, enorm veel én vaak ook nog eens alles tegelijk! Dus weet, beste Couleur, dat we ons in deze nog flink inhouden… Maar toch: we beloven ook eens meer over andere onderwerpen te publiceren. Goed! Dank, en een fijn weekend alvast gewenst, Joost

 3. Hoogmoed komt voor de val. Als de bakker en slager het ook over bitcoin hebben moet je oppassen. Bitcoin is een hype en is ook een grote bubble…. Zwaartekracht doet zijn werk wel. Pas maar op ! Overigens altijd afgevraagd wie is die Satoshi ! De mysterieman ! Klingt allemaal zo wazig als een geheim genootschap!

  1. Zo denk ik er ook over. Al denk ik dat op korte en wie weet middellange termijn deze speculatieve bubbel nog veel krankzinnigere hoogten aan kan nemen. Op de langere termijn staat de hoogte ervan vast nl. NUL.

   1. PRECIES !! En je denkt toch ook niet dat de machthebbers van dit systeem dit toelaten. Als dit een bedreiging voor hun word dan zetten ze er gewoon een punt erachter . Ook de energieverbruik is kolossaal en in toekomst zullen ook veel stroomstoringen van netwerken voorkomen . Ook hackers zullen steeds slimmer zijn en worden. Ze hebben het ook maar over Coins en laten hier plaatjes van zien van een gouden Coin en zilveren Coin.. Het zijn helemaal geen munten ,. Gewoon digitaal dingetje ! Een bitje… IK heb liever echte zilveren munten in mijn handen … ! Ach !! waarde is iets wat een mens en gek er aan geeft. Kijk maar toen der tijd Tulpenbol !

    1. Er zit inderdaad veel waarheid in wat u hier schrijft, b; wanneer bitcoin té hoog gaat, té belangrijk wordt, KAN wel eens de stekker er uit gaan. Figuurlijk EN letterlijk. En het is al gebeurd of aangekondigd toch: op 1 april e.k. verbiedt het Chinese (!) Mongolië het mijnen van bitcoin. In ieder geval zult u het met mij eens zijn dat het nog héél spannend wordt, toch? Dank voor uw reactie.

     1. Jullie denken alleen maar aan bitcoin.
      De tweede en derde generatie crypto
      Staan al klaar in de startblokken.
      Etherium en in de nabije toekomst cardano en polkadot
      Die nemen het uiteindelijk over.
      Verbruiken ook bijna geen stroom.
      Dus als je wat te melden hebt.
      Dan zul je je eerst eens moeten verdiepen in de cryptowereld.
      Valt me altijd op dat mensen die er de balle verstand van hebben maar wat roeptoeteren.

 4. lekker reacties weghalen he jEUst

  moest van ursula zeker, of van knakkemoto.

  wat een viezerik ben je toch, walgelijk.

  1. Zeg wappie, weer lekker aan het knippen en plakken geweest? Ga een inhoudelijk in op wat Joost schrijft of hoepel op. Start een politieke partij als u wilt dat het allemaal anders gaat. Logisch dat uw reactie verwijderd is. Het voegt niets toe en is immer hetzelfde ofwel knip-en plakwerk.

   1. hodlertjeee wat zing je vroeg
    stijgt je buttcoin niet genoeg
    ach nee, genoeg dat is altijd te kort
    omdat ons lieve hodler
    ons graaierige hodler
    de allerrijkste van de wereld woooordt

  2. IK haal nooit reacties weg, erewoord d…ik ben slechts auteur hier en dat is mijn enige verantwoordelijk. Nooit gedaan in het verleden, vandaag niet en ik zal dat ook nooit doen. Beleefd blijven aub!

 5. 1. Als ze het internet platleggen (en daar wordt mee gedreigd) dan heb je er niets meer aan.
  2. Coins zijn het ultieme controle mechanisme. Alles zit in de blockchain.
  Alle aan- en verkopen worden vastgelegd, maar ook de cirkel waarin men zich bevindt.
  Met de opkomst van quantum computers wordt het hacken van de versleutelingen een koud kunstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: