Het ultieme doomsday scenario

24

Wat wij op Biflatie schrijven is niet altijd even positief. Toch is onze verwachting voor de komende tijd nog met een grote roze bril bekeken in vergelijking met een presentatie die wij laatst onder ogen kregen. Raoul Pal is een oud ‘hedgie’ en eveneens manager geweest van Goldman Sachs, waar hij op 36-jarige leeftijd stopte met het beheren van andermans geld. Nu komt hij met zijn laatste visie op het macro-economische klimaat die de korte maar duidelijke titel “The End Game” heeft.

Volgens Pal, die schrijft voor The Gobal Macro Investor – een onderzoeksbureau met grote hedgefunds als clienten-, is er momenteel sprake van een ‘blijvende depressie’, waarbij economische groei achterblijft terwijl landen verdrinken in teveel schuld. De toekomst kent volgens Pal veel onzekerheden, maar zal echt beginnen wanneer de grootste bank zal omvallen. Met weinig geld beschikbaar voor overheden om te hulp te schieten is de kans groot dat dit over zal slaan naar de gehele Europese bankensector.

Het probleem zit hem echter niet eens per se in de schulden van de overheid. Het werkelijke probleem is “That the $70 trillion in G10 debt is the collateral for $700 trillion in derivatives”, aldus Pal. Deze problemen zullen volgens deze zienswijze in no-time overslaan naar het VK, Japan, China en de Verenigde Staten. Het gevolg zou zijn dat er een einde komt aan het huidige systeem van fractioneel bankieren en ongedekt geld. Het wordt ook wel The Big Reset genoemd.

Vervolgens stelt Pal dat obligaties van landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk rond de 1% zullen noteren. Een daling van de obligatierente van de VS, Duitsland, etc is een trend die we overigens al enige tijd zien. Daarnaast zullen veel financiële instrumenten verbannen worden. Het enige wat nog overblijft zijn de dollar en goud.

Als tijdpad wordt gesteld dat de Westerse markten nog zo’n 6 maanden de tijd hebben om zichzelf te beschermen tegen toekomstige verliezen. Het zou voor mensen in de financiële wereld dan ook dan vooral zaak zijn om te zoeken naar, waar het mogelijk is, veilige havens. 2012 en 2013 zullen dan ook de laatste jaren zijn voordat het nieuwe systeem verschijnt, volgens Pal. Klik hieronder voor de hele presentatie.

The End Game