Het verband tussen natuurrampen en klimaatverandering (deel 2)

18

Tegelijk met de publicatie van het Rode Kruis waarover sprake in Deel 1 van dit artikel, komt ook het World Wildlife Fund (WWF) met onthutsende feiten. Het Living Planet Report 2018 getiteld. De mens verandert het klimaat. De mens doodt de natuur. De natuur doodt de mens. De kringloop van vernietiging is rond. Een schrikwekkend toekomstbeeld maar die toekomst is helaas nu al in volle gang. Leest u verder voor de bewijzen van deze stelling.

CC0 Creative Commons Pixabay

Wat is klimaatverandering in feite

‘Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens grotendeels verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.’ Het klimaat op aarde verandert en snel ook. Leken zoals de meesten onder ons merken op dat de seizoenen door mekaar aan het lopen zijn. Winters zijn niet meer de traditionele bitterkoude kerst met sneeuw, en de zomers deinen uit tot soms wel oktober van een gegeven jaar. Wetenschappers kennen de verklaring en tonen die ook met tal van bewijzen. Bezoekt u vooral eens deze pagina van de Amerikaanse NASA voor de nodige grafieken en plastische bewijzen. De nitwit aan het hoofd van de Verenigde Staten zal het niet graag lezen of horen, maar climate change bestaat.  Meer nog: de gevolgen ervan zijn zeer omvangrijk en accelereren dramatisch. Noord-Amerika is dan ook tezamen met China en India de grootste vervuiler op aarde.

‘The role of human activity

In its Fifth Assessment Report, the Intergovernmental Panel on Climate Change, a group of 1,300 independent scientific experts from countries all over the world under the auspices of the United Nations, concluded there’s a more than 95 percent probability that human activities over the past 50 years have warmed our planet.

The industrial activities that our modern civilization depends upon have raised atmospheric carbon dioxide levels from 280 parts per million to 400 parts per million in the last 150 years. The panel also concluded there’s a better than 95 percent probability that human-produced greenhouse gases such as carbon dioxide, methane and nitrous oxide have caused much of the observed increase in Earth’s temperatures over the past 50 years.’ Bron: http://ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/AR5_SYR_FINAL_SPM.pdf.

De gevolgen

Het stijgende waterpeil dat grote delen van oevers tot zelfs ganse eilanden onder water zet. Van Florida tot de Stille Zuidzee. Langer dan anders uitgerekte periodes van droogte. Kaapstad zit haast zonder water want de klimaatverandering beïnvloedt ook de hoeveelheid regen. Smog boven dichtbewoonde steden en gebieden. Zag en ziet u de beelden op tv van Japanners op straat met een mondmasker voor?

De harde feiten

Volgende informatie komt van tal van onverdachte, neutrale bronnen, die buiten elke verdenking van partijdigheid staan. Ze werd gecheckt en dubbel gecheckt. Het WWF, het Rode Kruis en tal van andere humane en milieuorganisaties komen tot dezelfde conclusies. Het zijn geen stellingen meer maar feiten. En ze zouden moeten bij elk weldenkend mens de haren op de armen doen rechtstaan. De rilling over het lijf doen lopen. En stemmen tot diep, zeer diep nadenken. En ageren. Vooral vanwege diegenen die er daadwerkelijk iets aan kunnen doén… Uit genoemd Living Planet Report:

Wist u dat…

…90 Procent van de zeevogels fragmenten van plastic in hun maag hebben? Zes miljard ton voedsel zoals vis uit de oceanen reeds bovengehaald werd sinds 1950? Bijna 20 procent van het Amazonewoud verdwenen is in de laatste 50 jaar? Ongeveer 200 miljoen mensen dankzij koraalriffen beschermd worden tegen stormen en vloedgolven? Bijna 70 procent van de nieuwe medicijnen in de afgelopen 25 jaar afkomstig zijn van een natuurlijke bron? Dat we in regenwouden dieren en planten vernielen die we zelfs nooit gekend zullen hebben of bestudeerd? In de 20ste eeuw vele soorten vissen uitsterven aan een alarmerend tempo?  Dat 60 procent van alle wilde dieren voorgoed verdwenen zijn in de afgelopen 40 jaar? Wist u…dat we ons eigen leefmilieu aan het vernietigen zijn, elke dag weer? Het klimaat, de fauna en flora en dus uiteindelijk ook onszelf?

Oplossingen

Vooreerst is het altijd best wanneer geconfronteerd met een probleem of misstand om in eigen boezem te kijken. Niet de vinger vooreerst naar anderen te richten maar jezelf afvragen: wat kan IK doen? En dat is toch nog heel wat. Op deze pagina worden tal van tips gegeven om mee te helpen het klimaat minder te belasten. Om milieuverontreiniging et al. zoveel mogelijk tegen te gaan. Om het weinige wilde natuurleven dat nog rest te beschermen. We kunnen milieuorganisaties zoals het WWF, Animalrights.nl of GAIA ook financieel, ieder naar vermogen, steunen met giften, meestal zelfs fiscaal aftrekbaar. We kunnen onze politieke verantwoordelijken en vertegenwoordigers erop aanspreken. Maatschappelijke druk werkt (vaak toch)! Uitieindelijk prevaleert dan toch meestal het gezond verstand. ‘For whom the bell tolls’ is een boek uit 1940 van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Voor wie de bel luidt dus. Die bel luidt NU en wel voor ons allemaal. Want het is niet meer 5 voor 12 maar 5 nà 12 ondertussen…