Het Wilde Westen van Crypto: over bots, spoofing en pump-and-dump

De cryptomarkt wordt gemanipuleerd door bots, aldus de gezaghebbende Wall Street Journal (WSJ). Bots staat voor robots en het is malware die al jarenlang op velerlei manieren gebruikt wordt. Een vorm van internetcriminaliteit dus, op kleine maar ook soms zeer omvangrijke en schadelijke schaal. Zo ook in de cryptomarkt, aldus WSJ. De koers van bitcoin wordt dan kunstmatig opgedreven met valse kooporders. Kopers en stijgende koersen trekken andere geïnteresseerden in Bitcoin kopen aan. Ook van grote partijen, spelers, waardoor de eigenaar van de bots, de maker, aan die hogere koers kan verkopen.

CC0 Creative Commons Pixabay

Manipulatie

Hier vindt u een nadere definitie van bots. Onder welke vormen ze zich voordoen, hoe ze op uw computer terecht kunnen komen. Wat ertegen te doen en hoe besmetting te voorkomen. Moeten we ons als cryptobezitters en beleggers nu grote zorgen maken? Manipulatie in àlles en op alle gebieden die met geld te maken hebben, is niets nieuws. Van de beurswereld tot die van de sport en alles wat daar tussen ligt. Kans op snel en groot geldgewin trekt sinds mensenheugenis boosdoeners aan.  Het is dus niet anders in de cryptowereld.

Bots: pro en contra

Contra dergelijke malversaties zijn lijkt vanzelfsprekend. Maar vreemd genoeg zjn er voorstanders zulke cryptokoers manipulatie! Zoals Kjetil Eilersten, een cryptohandelaar die zelfs een ‘cryptocurrency market manipulation tool’ voor kleine handelaars ontwierp. Hij stelt dat iederéén zou kunnen, mogen en moeten manipuleren. In de zin van: als iedereen manipuleert…manipuleert niemand? Ons lijkt het een uitermate domme stelling. Vergelijkbaar met zoals in de VS de meerderheid der bevolking schijnt te denken over wapenbezit. Iederéén bewapenen wordt dan als veilig(er) aanschouwd dan niémand bewapend. Alleen misdadigers en politie. De opinie van het weldenkende deel van de wereld dus. Een drogreden om maar wapens te kunnen verkopen en kopen. Een raar soort kronkel in de gedachtenwereld hoor?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: