Het wordt druk op Mars, maar wat kost dat wel allemaal?

China, de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) en de Verenigde Staten. Allemaal willen ze naar de Rode Planeet, vliegen er rond of zijn er geland. Het wordt nog dringen daar. Als rechtgeaarde Nederlander die op de kleintjes let, vragen we ons af wat hier als prijskaartje aan hangt. Hebben we niet genoeg dringende problemen op onze Groene (of Blauwe) planeet? Om talloos veel miljarden de ruimte in te schieten – en waarom eigenlijk?

Nut/Onnut

Spacepage.be: ´Ruimtevaart en ruimte-onderzoek zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij maar is en blijft een zeer dure onderneming. In de afgelopen decennia werden door verschillende landen miljarden dollars uitgegeven aan zowel onbemande als bemande ruimtevaart. Het overgrote deel van dit geld is afkomstig van de belastingbetaler maar sinds enkele jaren worden sommige ruimtevaartprojecten ook door private ondernemingen gesteund en gefinancierd.´ De site toont een lijst met de budgetten, en wat alle bemande en onbemande reizen zoal gekost hebben. Indrukwekkend! En ja, het zijn u en ondergetekende die dit grotendeels gefinancierd hebben, en nog. Terwijl niemand mij persoonlijk ooit gevraagd heeft of ik die sommen niet anders en beter wil gespendeerd zien. ´t Is voor de wetenschap, Joost. Het algemene goed en nut. De vooruitgang en om meer kennis te verwerven. Hoor ik dan, lees ik dan, als vage antwoorden. Kan er iemand me eens vertellen wat dit allemaal voor praktisch nut heeft opgeleverd, buiten een paar mooie foto´s?

Party pooper

Ja, Quest.nl noemt een aantal voordelen, technologieën die we niet zouden ´genieten´ zonder al die peperdure reizen. Misschien, eventueel. Maar toch. Zouden we niet eerst beter het eigen huis is orde brengen, en zorgen voor basisvoorzieningen voor alle 7,7 miljard aardbewoners? Iedereen voeding, huisvesting geven? Een fatsoenlijk leven en werk bezorgen? De eigen planeet opschonen, en vervuiling, verontreiniging allerhande de wereld uit helpen? Of ben ik nu een party pooper…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: