Hetzelfde maar totaal verschillend?

8

De bazooka van Draghi en de zijnen heeft ons diep in het nederige hart geraakt, waarom al dat geweld? Misschien is het allemaal goedbedoeld maar we kunnen ons niet ontdoen van het idee dat er ‘iets’ mist in het verhaal. Zoals altijd gaat het om kleine dingen, bijna ongeloofwaardig maar toch waar. Misschien valt het weinigen op maar wat de ECB doet, is niets anders dan wat biflatie als potentie herbergt. Het is hetzelfde maar totaal verschillend. Hoezo?

Pro memorie

We horen het iedereen – op een of andere manier – wel zeggen, laat ons het eenvoudig houden. De bazooka van Draghi is daar een perfect voorbeeld van, maar misschien bekijken we dat te negatief of te oppervlakkig. Wat zou er gebeuren als we een klein stapje verder gaan? Met de kracht van een bazooka kan je wel een deur openen natuurlijk, het brengt ons linea recta naar het idee van een ‘voorwaardelijke lotto’. Voor wie het liever wat moeilijker maakt, dit is hetzelfde als een Quantitative Easening For People (QEFP).

Wat eenvoud vermag

Draghi zegt niets anders dan dat we de ‘hemelpoort‘ openen, de drukpersen op volle toeren. Traditioneel worden dergelijke maatregelen ingebed in een haast onmetelijke complexiteit waardoor de gewone man vaak afgeschrikt wordt.  Herleid daarentegen alles tot z’n essentie en we komen uit bij een eenvoud die we misschien niet voor mogelijk houden. Kortom, die bazooka van Draghi mist z’n doel duidelijk niet, metaforisch gezien blaast hij heel het monetaire systeem van de wereldkaart. Er zijn meer dan genoeg argumenten om deze stelling te staven maar misschien zien we dat niet op dezelfde manier, dit is een kwestie van aandacht.

Klepel

Geloof niets zomaar, waar hangt nu de klepel in dit verhaal? Volgens de besluitvormingstheorie van Herbert Simon worden beslissingen genomen in functie van een overeengekomen doelstelling. In het kort, als het onze doelstelling is om zoveel mogelijk geld te vergaren dan komt ‘sociaal duurzaam’ onderaan de prioriteitenlijst te staan. Als we daarentegen ‘sociaal duurzaam’ voorop stellen dan verandert heel ons verhaal, net zoals die bazooka een heel andere connotatie kan krijgen. Politiek zegt het zo vaak, het is een kwestie van perceptie. Het is natuurlijk makkelijk praten, iets moeilijker blijkt om een perceptieverschuiving ook door te voeren. Het is als boeken schrijven over de teloorgang van Het Regenwoud, het blijft kreunen tot de laatste tak in boekvorm verschenen is. Zie je wel!!!

Alertheid

Het zit in de staart, waar gaat het nu om? Draghi heeft het over het stimuleren van de economie, niets mis mee gezien het sociale drama dat zich onder onze wereldneus afspeelt. Echter, waar we – tenzij klakkeloos gemist – niets over horen is een oplossing voor de schulden als erfenis van het verleden. Op Biflatie.nl lezen we daarentegen verschillende opties om hieraan tegemoet te komen, van complex naar eenvoudig. Misschien heeft Draghi daar nog niet op die manier over nagedacht maar uiteindelijk gebruiken we dezelfde bazooka. Finaal niets nieuws onder de zon, het betekent wel een wereld van verschil. En vandaar, het is hetzelfde maar totaal verschillend.

chaos biflatie