Als ondernemer kun je in flink wat valkuilen trappen. Zoals: verwikkeld raken in een juridisch conflict maar geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers hebben. We zetten drie van de grootste zakelijke risico’s voor je op een rij – en vertellen je hoe je die het beste kan vermijden.

  1. Schadeposten

Zzp’ers zijn zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor de schade die ze tijdens hun werkzaamheden veroorzaken. Als er iets misgaat, betekent dat dus dat je zelf de schadepost op moet hoesten. Tenzij je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers hebt.

Elke branche komt met zijn eigen risico’s. Misschien stoot je tijdens het werk een beeldscherm om bij je werkgever. Struikelt een ander over je verlengsnoer. Of mors je per ongeluk een kop koffie over de laptop van je klant. Van letsel tot milieuaansprakelijkheid: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je door jouw werkzaamheden veroorzaakt aan anderen en hun eigendommen.

Tip: Deze verzekering dekt geen vermogensschade. Wil je dit risico wél afdekken, dan kan dat met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers. Bekijk altijd goed de verzekeringsvoorwaarden zodat je de juiste verzekering voor jouw situatie kiest.

  1. Juridische claims

Als ondernemer krijg je, vroeg of laat, geheid te maken met wanbetalers; een klant, opdrachtgever of leverancier die te laat of zelfs helemaal niet betaald. Als er te veel rekeningen op zich laten wachten of één dikke factuur maar niet betaald wordt, kun je in de problemen komen met je financiën en – in het ergste geval – zelfs failliet gaan. Hetzelfde geldt voor juridische claims. Als een afnemer de samenwerking opzegt en de door jou gemaakte kosten niet wil vergoeden, bijvoorbeeld. Met een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers ben je hiertegen verzekerd.

Zonder deze verzekering moet je alle bijbehorende kosten uit eigen zak betalen. Denk aan: advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. Dit pakt vaak peperduur uit. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering bespaar je jezelf zulke sores. Je beschikt hiermee over juridisch advies, een complete incassoservice, en juridische hulp bij conflicten (ook als je zelf een claim wil indienen). Ook inbegrepen is een juridische preventiedienst, die belangrijke documenten tot op de kleine lettertjes voor je controleert.

  1. Langdurige ziekte

Maar liefst 40 procent van de zzp’ers heeft niets geregeld bij arbeidsongeschiktheid. Dat is riskant – want dagelijks raken zo’n 200 mensen van de Nederlandse arbeidsmarkt, door tijdelijke of langdurige ziekte. En dan is het wel zo fijn als je gedurende die maanden of jaren niet op een houtje hoeft te bijten.

Een flinke val- of struikelpartij op de werkvloer. Een burn-out of depressie. Zwangerschap. Er zijn meerdere situaties waarin je niet in staat bent om brood op de plank te krijgen. Daarom is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (AOV) een slimme zet. Hiermee beschik je namelijk over een fatsoenlijk inkomen als je niet meer kan werken – een AOV voor zzp’ers dekt namelijk tot wel 90% van je inkomen. En wat ook fijn is: de premie is fiscaal aftrekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: