Als moderne, democratische mensen van goede wil horen we verdraagzaam te zijn. Rekening te houden met de ander. Te communiceren maar dan liefst écht. Wat ook wil zeggen luisteren naar die ander. Open staan voor andere meningen ook. De protesten en demonstraties wereldwijd kunnen tonen dat ‘wij’ (nou ja) onvoldoende rekening hebben gehouden met onze gekleurde medemensen. Onvoldoende ‘correct’ zijn geweest. Wanneer standbeelden uit een ver en voorbij (?) verleden van echte of vermeende ‘racisten’ neergehaald worden, is dat tekenend. Een en ander loopt echter uit de hand wanneer we aan zelfcensuur gaan doen. Een beetje op je woorden letten, beschaafd zijn (of doen) om niemand te beledigen of vexeren. Op tenen, zelfs op lange, mogen we vooral niet stappen. Maar hoe lang kunnen tenen wel groeien?!

Symbolen

We vernemen over het populaire Amerikaanse merk pannenkoekmix, stroop en andere ontbijtproducten Aunt Jemima (Tante Jemima). Samen met het rijstmerk Uncle Ben wordt dit uit de handel genomen. Aunt Jemima is zo’n echt brand weet u wel, ingeburgerd sinds 1889. Na de beeldenstorm volgt nu blijkbaar een merkenstorm, schrijft Trouw.nl. ‘Grote Amerikaanse voedselbedrijven nemen de racistische stereotypen in hun assortiment onder de loep. Ook bekende merken moeten eraan geloven.’ Racistische stereotypen? Tjonge jonge, hoe ver gaat dit wel gaan, hoeveel gekker kan het nog worden? Symbolen en al dan niet vermeende uiterlijkheden moeten wijken, en al niet meer onder dwang of eis of vraag. Neen, we doen het nù alvast. We doen aan zelfcensuur en hoe extreem kan dit wel gaan? De echte brandende kwesties blijven vast wel weer liggen. Smeulen! Is Nederland daarmee trouwens niet begonnen, met de Zwarte Pieten discussie? Met correcter dan correct te willen zijn? Discussie? Bepaalde lieden zouden je àànvliegen als je zou ’twijfelen’ maar! Zo streng in de leer moeten we allemaal worden. Heiliger dan de Paus.

Pragmatisme

Waar is ons gezond verstand, waar is de rede, de redelijkheid? Wat is er mis met wat pragmatisme? Samen bekijken wat kan en vooral wat niet kan. Het verleden gaan we echt niet veranderen met een merk of standbeeld minder hoor. Wanneer hoor je weer eens ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’? ‘De onderdanige slaven Aunt Jemima en Uncle Ben verdwijnen uit de Amerikaanse schappen’ lezen we nog. Hopelijk is dit ironisch bedoeld. We schudden het hoofd in ongeloof en verwarring…

7 reacties

  1. het hele gebeuren en discours hier omtrent is echt wat van de sneeuwvlokjes generatie… zoals mijn tante destijds zei ‘er moest maar eens oorlog komen’ dan piepen ze anders.

    waar we doorgaans beoordelingen van een bepaalde groepering op basis van enkele representanten afkeuren, worden de witten van nu beoordeeld op hetgeen een paar honderd jaar geleden gebeurd is door anderen van de groep (waarin in dit geval de tijdsdimensie verschilt), en velen vinden het prima ook.

  2. ‘Onvoldoende correct’ en ‘last van lange tenen’ zijn natuurlijk lachertjes als het gaat over eeuwenlange koloniale uitbuiting, onderdrukking en slavernij, enkel en alleen op basis van de huidskleur. Als schoolboeken -met de kennis van nu- nog steeds heldenverhalen wijden aan de opperste, blanke graaiers, koeliedrijvers en piraten van toen, namens het hoogste Nederlandse gezag.
    Een weinig eervol verleden, waarmee nooit definitief is afgerekend. Sterker nog: racisme en discriminatie vormen ook vandaag nog een ‘systemisch’ probleem in Nederland, groter dan in welk ander Europees land, waaraan zelfs NL overheidsdiensten zich nu nog schuldig maken.
    Stop tenminste eindelijk met het belachelijke verbloemen en ontkennen van de werkelijkheid.

    1. Al dat gelul, sorry, over het koloniaal verleden zijn daden van de toenmalige heersers en VOC heren, niet het volk die armoe leed.

      Veel onwetenden in het heden papegaaien na wat ze op tv zien en horen of mensen in hun favoriete partij.

      Tenen bij volwassenen groeien niet meer, wel hun nagels.

      1. Opgegroeid midden in het ‘koloniale verleden’ is ‘papegaaien’ niet nodig. Het zijn vooral de postkoloniale ‘bubble gum’ generaties die het NL dédain bagatelliseren. Zij verbergen zich achter: “Wir haben’s nicht gewusst”, en: “Nu is alles anders”.
        Niet dus, blijkt ook uit de woorden van uw eigen minister-president. Erken, met hem en anderen die het kunnen weten: de geest van het verleden leeft nog steeds voort. Nederland heeft nog steeds een ‘systemisch’ probleem met racisme en discriminatie.
        Met de mantel van onwetendheid of ‘patriottisme’ bedekken, of dom ontkennen helpt niet. Standbeelden omgooien, ‘zwartepieten’ en steeds meer immigranten trouwens ook niet.

        1. Wat denkt u dat zinnig is als gelukkige immigrant/Nederlander of als geïndoctrineerde gifkikker, om een hier een zinnig bestaan op te bouwen van belastinggeld?

  3. Het verleden is voor het heden en de toekomst verleden tijd.

    Zoek en vindt de verantwoordelijken die indertijd verantwoordelijk waren voor de onderdrukking en handel van 95% van de toenmalige wereldbevolking.

    Veel mensen die maar wat mee in het rond kwakken, zouden eerst veel meer ware geschiedenisles moeten volgen.
    Dit heeft veel weg van globale hysterie en propaganda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: