Hoe de dollar aan zijn einde zal gaan komen

62

Onlangs schreven een paar Biflaten over de rol van de dollar en haar verhouding met de overige andere valuta’s. Terecht overigens en daar wordt hier wat verder op ingehaakt.

dollar

De stellingname daarbij is als volgt: Alle valuta’s ter wereld zijn tegenwoordig op de één of andere manier afgeleiden van de dollar. Naast valuta’s zoals de Russische Roebel, de Chinese Yuan, Japanse Yen en Euro, dus ook de zwakkere broeders zoals de Bolivar en de Peso, uit respectievelijk Venezuela en Argentinië. Zo lang deze gebruikt kunnen worden om dollars aan te kopen, en dat geldt dan voor zowel de officiële als de zwarte markten, zullen zij in circulatie blijven.

Fiat dollar

Stel dat een bepaalde fiat valuta tot doel heeft alleen en exclusief gebruikt te worden binnen bepaalde nationale landsgrenzen. En dat er ook geen plannen zijn voor commerciële doeleinden buiten die grenzen. Het land is dus volkomen self supporting. Zelfs dan zal een dergelijke uitgegeven valuta nog steeds alleen maar waarde hebben als het gekoppeld is aan een externe bron. Dat kan dan zijn de dollar, of enige andere valuta die afgeleid is van die dollar, hetgeen op hetzelfde neerkomt. Een fiat valuta kan niet bestaan zonder ‘afstamming’ en vandaag de dag is die afstamming dus de fiat dollar.

Maar datzelfde principe moet dan natuurlijk ook gelden voor die fiat dollar zelf.

Het bestaansrecht van de huidige fiat valuta’s hangt nu dus af van hun mogelijkheid om ze in te ruilen tegen dollars. En voor de fiat dollar geldt dan dat deze alleen maar kan bestaan zolang er goud mee gekocht kan worden.

Backwardation

Nou wil het geval dat de conditie waaronder geen enkele hoeveelheid dollars in staat is om ook maar één gram goud aan te kopen, bekend staat onder de naam ‘permanente backwardation’. Nou zullen er natuurlijk altijd mensen toe overgehaald kunnen worden om afscheid te nemen van een deeltje van hun goud in ruil voor dollars of andere valuta’s. Maar grote aankopen fysiek goud kan alleen maar gebeuren op wereldmarkten en zolang die backwardation alleen maar tijdelijk is. Dat wordt anders als deze mogelijkheid verdwijnt, namelijk dus op het moment dat backwardation permanent wordt.

Bij backwardation – zoals het zich nu meermalen in recente tijden gepresenteerd heeft – gaat het goud ondergronds. Haar eigenaren willen het niet verkopen en op de markten is er ook niemand die tegen een toekomstige levering goud wil aankopen, zelfs al is de toekomstige prijs lager dan die van fysiek goud voor onmiddellijke levering. Maar bedenk goed, tot nu toe is er sprake van een tijdelijke backwardation en geen permanente.

Op het moment dat backwardation zichzelf presenteert als permanent, is het gedaan met de dollar.

Permanente backwardation

Dat proces zal zich als volgt ontvouwen: op enige toekomstige datum zal de prijs voor goud voor toekomstige levering altijd goedkoper zijn dan die voor onmiddellijke fysieke levering, d.w.z. in backwardation. Maar een terugkeer naar ‘contango’ hetgeen het omgekeerde is van ‘backwardation’ zal niet meer plaatsvinden. De prijs voor die toekomstige leveringen zal stagneren op een laag niveau – en dat komt over als een grote kans – maar de prijs voor onmiddellijke fysieke uitlevering van goud (spotprijs) zal gaan stijgen. De backwardation zal nu niet meer verdwijnen omdat men fysiek goud wil bezitten (boter bij de vis) en niet één of ander vage belofte van een toekomstige levering.

Als de prijs voor onmiddellijke levering van fysiek goud hoger is dan die voor toekomstige leveringen en deze conditie wordt permanent, betekent dat dat de dollar niet langer geaccepteerd wordt. De prijs van de toekomstige levering mag dan wel extreem laag zijn, maar de markt is blijkbaar niet in dat aanbod geïnteresseerd, omdat men het fysieke goud onmiddellijk wil hebben.

De prijs voor fysiek goud met onmiddellijke levering – de zogenaamde ‘spot’ prijs voor goud – zal de hoogte inschieten en de backwardation zal permanent blijken te zijn. Tenslotte zal de prijs naar een dermate hoog niveau oplopen, dat er geen verdere biedingen in dollars, of wat voor afgeleiden daarvan ook, meer zullen komen.

Dat is het moment dat de dollar ter ziele zal gaan.

Run op goud

Wanneer de economische en financiële crisis in de wereld explodeert – en dat kan niet anders – dan zullen de overheden van alle landen ter wereld enorme hoeveelheden fiat geld drukken, want dat is nu eenmaal hun enige remedie.

Dat zal enorme run op goud geven ten koste van de dollar en al zijn dollarderivaten.

Dit alles zal de ‘permanente backwardation’ van goud veroorzaken en een einde maken aan het wereldomvattende rijk van de fiat dollar.

Het zal dan niet meer mogelijk zijn om goud te bemachtigen, behalve door daar goederen en diensten voor in ruil te geven. Met andere woorden, goud zal weer haar rechtmatige plaats als het echte geld in te nemen.

Wanneer dit zal gebeuren?

Het is onmogelijk om daar een tijdstip voor te bepalen. Alles wat we weten is de totale wereldschuld uitgedrukt in fiat dollars astronomisch is. Sinds het financiële debacle van 2007-2008 is die niet naar beneden gegaan, in tegendeel die schuld is met sprongen omhoog gegaan en is absoluut onaflosbaar geworden. De situatie is nu nog kritischer en labieler dan zo’n 6 jaar geleden en een economische en financiële ineenstorting is, vroeger of later, onvermijdelijk.

Maar dat betekent nog niet het eind van de wereld.

Bron bewerkt naar Hugo Salinas Price