Via onze biflaat Wheel een artikel van DeWereldMorgen.be | Volgens onderzoeksjournalist John Pilger is de Amerikaanse strategie in Oekraïne, met gedweeë steun van de EU en kritiekloze éénzijdige berichtgeving in de westerse media, een onderdeel van de aloude ambitie om de wereld te blijven domineren. Met deze nieuwe Koude Oorlog nemen de VS opnieuw het risico op een wereldoorlog.

Ik heb recent nog eens naar de film Dr. Strangelove van Stanley Kubrick uit 1964 gekeken. Ik heb die misschien al een dozijn keer gezien. De film geeft een betekenis aan zinloos nieuws. Wanneer majoor T.J. ‘King’ Kong de aanval inzet tegen de ‘Roeskis’ en zijn losgeslagen B52-kernbommenwerper naar zijn doelwit in Rusland vliegt, is het aan generaal ‘Buck’ Turgidson om de Amerikaanse president gerust te stellen. “Sla als eerste toe met een algemene kernaanval”, zegt de generaal, “en je komt er vanaf met 10 tot 20 miljoen doden, hoogstens!” President Merkin Muffley antwoordt: “Ik ga de geschiedenis niet ingaan als de grootste massamoordenaar sinds Adolf Hitler.” General Turgidson: “Misschien zou het beter zijn, mijnheer de president, als u meer bezorgd zou zijn voor het Amerikaanse volk dan voor uw imago in de geschiedenisboeken.”

Het genie van Stanley Kubricks film is dat hij zeer nauwgezet de waanzin en de gevaren van de Koude Oorlog weergeeft. De meeste karakters zijn gebaseerd op echte personen en op echte maniakken. Er is vandaag geen gelijke te vinden aan Dr. Strangelove. De populaire cultuur focust volledig op ons innerlijk leven, alsof ‘identiteit’ de morele zeitgeist is. Echte satire is zo goed als verdwenen.

Toch zijn de gevaren dezelfde. De nucleaire klok staat nog steeds op vijf voor twaalf. Dezelfde ‘valse vlaggen’1 worden gehesen tegen dezelfde doelwitten door dezelfde ‘onzichtbare regering’, zoals Edward Bernays (1891-1995), uitvinder van ‘public relations’, de moderne propaganda beschreef.

Toen Dr. Strangelove uitkwam in 1964 was de ‘missile gap’, het zogenaamde tekort aan kernraketten tegenover de Sovjet-Unie, de valse vlag. Om nog meer en nog grotere kernwapens te bouwen en een niet-openlijk afgekondigd beleid van wereldoverheersing na te streven, had president John Kennedy de propaganda-operatie van de CIA goedgekeurd om te verkondigen dat de Sovjet-Unie veel verder stond dan de VS in de productie van intercontinentale ballistische raketten (ICBM). De voorpagina’s puilden uit van de ‘Russische dreiging’. In feite wisten de Amerikanen dat ze ver voor stonden in de productie van ICBM’s, de Russen kwamen zelfs niet eens in de buurt. De Koude Oorlog was grotendeels op deze leugen gebaseerd.

Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie hebben de VS Rusland omcirkeld met militaire basissen, nucleaire bommenwerpers en kernraketten, als onderdeel van het project om de NAVO uit te breiden.

De VS brak de Amerikaanse belofte aan Sovjetpresident Mikhail Gorbatsjov in 1990 dat de NAVO “niet één duim naar het oosten” zou uitbreiden en nam vervolgens zowat heel Oost-Europa over. In de vroegere Sovjetstaten van de Kaukasus is de militaire opbouw van de NAVO de meest uitgebreide sinds de Tweede Wereldoorlog.

In februari 2014 organiseerden de VS één van hun ‘kleurenrevoluties’ tegen de verkozen regering van Oekraïne. Hun schoktroepen waren fascisten. Voor het eerst sinds 1945 controleert een pro-nazi en openlijk antisemitische partij sleuteldepartementen van het staatsgezag in een Europese hoofdstad.

Geen enkele West-Europese leider heeft deze heropleving van het fascisme aan de grens met Rusland veroordeeld. Ongeveer 30 miljoen Russen sneuvelden bij de invasie van Hitler’s nazi’s, die daarbij de steun kregen van de Oekraïense collaborateurs van de UPA. Die voerden meerdere Joodse en Poolse slachtpartijen uit. De UPA is één van de inspiratiebronnen van de partij Svoboda (Vrijheid).

Sinds de putsch van Washington in Kiev – en het onvermijdelijke antwoord van Moskou in de Krim om zijn vloot in de Zwarte Zee te beschermen – werd de provocatie en isolering van Rusland in de media omgekeerd tot ‘de Russische bedreiging’.

Generaal Breedlove (hij heet echt zo), opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa beweerde meer dan twee weken terug dat hij beelden had van 40.000 Russische troepen die ‘massaal’ samentroepten aan de grens met Oekraïne. Dat deed ook (minister van Buitenlandse Zaken en voormalig opperbevelhebber van het Amerikaans leger) Colin Powell met zijn ‘bewijzen’ van massavernietigingswapen in Irak. Zeker zijn we alleen over het feit dat de roofzuchtige en roekeloze staatsgreep van Obama in Oekraïne een burgeroorlog zal in gang zetten en dat Vladimir Poetin in een valstrik is gelopen.

Na een campagne van 13 jaar vernietiging, die begon in Afghanistan – lang nadat Osama Bin Laden daar weggevlucht was –, die daarna Irak verwoestte onder een ‘valse vlag’, die Libië tot een hobbesiaanse anarchie herleidde en die jihadisten ondersteunde in Syrië, hebben de VS nu eindelijk een nieuwe Koude Oorlog toegevoegd aan hun wereldwijde campagne van moord en terreur door drones.

Een actieplan voor lidmaatschap van de NAVO – recht uit de ‘war room’ van Dr. Strangelove – is het geschenk van generaal Breedlove aan de nieuwe dictatuur in Oekraïne. Operatie ‘Rapid Trident2‘ zal Amerikaanse troepen tot aan de Oekraïense grens met Rusland brengen. Operatie ‘Sea Breeze’ (zeebries) zal Amerikaanse oorlogsschepen in het zicht van Russische havens brengen. Tracht je de waanzinnige woede in te beelden die het antwoord zou zijn als dit zou gebeuren aan de grenzen van de VS. Vraag het aan generaal ‘Buck’ Turgidson.

Dan heb je nog China. Op 24 april 2014 begint Obama een tournee van Azië om zijn ‘Pivot to China’ (‘spilas’ naar China’) te promoten. Het doel is zijn ‘bondgenoten’, in hoofdzaak Japan, te overtuigen zich te herbewapenen en zich voor te bereiden op een oorlog met China. Tegen 2020 moet ongeveer twee derde van de volledige Amerikaanse zeemacht overgeplaatst zijn naar de Aziatische kant van de Stille Oceaan. Dit is de grootste militaire concentratie in dit enorme gebied sinds de Tweede Wereldoorlog.

In een wijde boog van Australië tot Japan, zal China Amerikaanse raketten en kernbommenwerpers rond zich aantreffen. Op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju wordt een strategische maritieme basis gebouwd, minder dan 650 kilometer van de Chinese metropool Sjanghai en het industriële hartland van het enige land dat de economische macht heeft om sterker te worden dan de VS. De ‘spilas’ van Obama is bedoeld om de invloed van China in de regio te ondermijnen. Dit is een wereldoorlog die begonnen is met andere middelen.

Dit is geen fantasie à la Dr. Strangelove. Obama’s minister van Defensie, Charles ‘Chuck’ Hagel, was in Beijing vorige week om een dreigende waarschuwing te geven dat China, net als Rusland, isolering en oorlog riskeerde als het niet aan de Amerikaanse eisen zou toegeven.

Hij vergeleek de annexatie van de Krim met het complexe territoriale dispuut met Japan over een aantal onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee3 (zie voetnoot voor meer informatie). Met een uitgestreken gezicht zei Hagel: “Je kan niet zomaar de wereld rond gaan en de soevereiniteit van naties schenden met geweld, dwang en intimidatie.” Wat de massale positionering van Amerikaanse zeetroepen en kernwapens gericht op Azië betreft, die zijn “een teken van de humanitaire assistentie die het Amerikaans leger te bieden heeft.”

Obama zoekt voor het ogenblik een groter budget voor kernwapens dan op het historische hoogtepunt van de Koude Oorlog, in het tijdperk van Dr. Strangelove. De VS blijven hun aloude ambitie nastreven om de Euraziatische landmassa van China tot Europa te domineren: een ‘manifeste bestemming’ vanuit het ‘recht door macht’, een streven dat rechtvaardig is omdat de VS de macht heeft om dat af te dwingen.

Vertaling Lode Vanoost (bron: DeWereldMorgen.be)

Origineel artikel op de website van John Pilger van 18 april 2014: The Strangelove effect – or how we are hoodwinked into accepting a new world war

Trailer van ‘Dr. Strangelove or how I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) van Stanley Kubrick:

[youtube id=”l2c32WsFDIg” align=”center” maxwidth=”540″]

1 Een ‘valse vlag’ is een operatie waarbij misleidende en/of foutieve informatie doelbewust wordt verspreid of een provocatie wordt uitgelokt of zelf georganiseerd om een vooraf reeds bepaalde doelstelling te rechtvaardigen.

2 De Trident (‘drietand’) is een type duikboot van het Amerikaanse en Britse leger.

3 Meer informatie over deze eilanden in Nieuwe Koude Oorlog in de maak in de Stille Oceaan deel 2 van 12 oktober 2012 en over de economische oorlog tegen China in Nieuwe Koude Oorlog in de maak in de Stille Oceaan deel 1 van 1 januari 2012.

John Pilger

14 Responses

 1. Wordt godverdomme tijd voor een allervernietigende oorlog. Tyfuszooi duurt al veel te lang. Is het zo fukking moeilijk om op die rode knop te drukken? We hebben godver al 80 jaar kernwapens in deze wereld en ze verzuimen er gewoon gebruik van te maken. Fucking bloody shame!!!

  1. Als Nederlander ben je natuurlijk niet al te snugger. Jouw suggesties van de rode knop kunnen velen niet delen. Gelukkig heb je de mogelijkheid om te beginnen bij jezelf te elimineren. Maar als NEEderlander heb je natuurlijk alleen een grote mond en weinig moed.

  2. Hahaha Yoep. Ik denk er net zo over (sick). Benieuwd hoe lang jou post hier kan blijven staan. Mijn open en goudeerlijke post inzake het overwegen van zelfdoding werd snel verwijderd. OT waarschijnlijk maar wel de ondergrens aller levenszaken.

   1. Reacties van twee labiele posters, Youp en Sickword, die kennelijk zo mentaal in de knoop zitten dat ze alles en iedereen naar de verdommenis wensen….ga lekker op een suicide-site zitten fokken jongens….

 2. Gelukkig leven we in een democratie en kunnen we weer Europees gaan stemmen in mei.
  Wij willen toch geen oorlog? Nou, dan krijgen we die niet.
  Wie o wie gaat er een campagne opzetten om zoveel mogelijk mensen blanco te laten stemmen?
  En die blanco stem te koppelen aan ‘Wij Willen Geen Oorlog’ .
  Thuisblijven heeft echt helemaal geen zin en onze dappere democratische leiders zijn gehersenspoelde marionetten.
  DOE IETS !

  1. Blanco stemmen betekend gewoon NIET stemmen.
   Domste wat je kan doen. Maak je geen statement mee.

   ALDE lovers gaan namelijk wél stemmen

 3. “….een streven dat rechtvaardig is omdat de VS de macht heeft om dat af te dwingen.”
  “Macht” zonder geld?
  Geld = macht. Dus ligt de macht waarschijnlijk niet bij de ‘administratie’ in Washington, maar bij de Goldman(cow)boys van Wall Street (NYC).

  In een (opgedrongen) vergelijking met de Koude Oorlog moet worden bedacht dat er nu totaal geen sprake meer is van ideologische verschillen tussen West en Oost. Integendeel, de beide kapitalistische kampen werkten (en werken ten dele nog steeds) op alle mogelijke civiele, wetenschappelijke en militaire gebieden uitstekend samen.
  Syrië was bijvoorbeeld recent nog een verbluffend staaltje van ’twee handen op één buik’.

  Voor het oplossen van lokale geopolitieke geschillen tussen gelijkgezinden zijn er plenty bilaterale mogelijkheden en internationale
  platforms om zaken niet te laten escaleren.
  De publieke oorlogspropaganda van beide zijden lijkt echter minstens een nieuwe wapenwedloop tot doel te hebben. Of nog erger: een grote oorlog, geëntameerd door een systeem dat zichzelf heeft overleefd en toe is aan een fundamentele herverdeling van de inkomstenbronnen..

 4. Gerard Celente heeft het een paar jaar geleden al voorspeld. De US heeft een oorlog nodig en zal er wel een vinden. Gelukkig hebben ze landverraders de Europese politici achter zich. Dit soort offeren hun familie nog voor geld. De ene nog dommer dan de andere vooral de NEEderlandse. Gekozen door u allen , dat dan wel weer.

  1. Wereldoorlog…sja zullen wij dat nog mee maken….ik hoop het niet.
   Maar USA is idd erg betrokken bij Ukraine , het gaat dus om iets veel groters dan alleen landje pik van Rusland.
   Dat EU belangen heeft is natuurlijk over duidelijk.
   Rusland is mijn opinie ook niet best bezig…tis gewoon KGB stijl in een nieuw jasje en dat is ook bizar.
   Het rommelt aan alle kanten in de ukraine , ben bang dat iig een burgeroorlog en invasie van Rusland niet ver weg is.
   Als de kogels eenmaal rond je oren vliegen maakt het nie meer uit , dan schiet je terug en alle politieke gelul is niks meer waard.

   1. Harski, is het je ontgaan dat we ontwapend zijn? Als vader van een gezin begin je niets zonder wapen tegen een bende losgeslagen agressievelingen. Hoewel ik pacifist ben is een blaffer onder mijn kussen inmiddels een serieuze gedachte.

    1. Sickworld,
     voor de russen ben ik niet bang van de nato geeft tien keer meer uit aan het leger dan rusland,
     In tegenstelling tot de vs zijn we als burgers ontwapend, dit is zowel goed als slecht, als het goed gaat ben ik blij dat er weinig wapens zijn in een land, echter als een landbestuur afglijdt richting dictatuur, is het beter dat de hele bevolking wel bewapend is, dan kan de bevolking nog voor zijn rechten opkomen..

     verder ben je al gewone burger kansloos in tijden van chaos, een blaffer onder je kussen helpt niets tegen ‘bende losgeslagen agressievelingen’ die bende wordt er alleen maar agressiever van, het enige wat kansen geeft is je organiseren in groepsverband. dit zie je ook altijd in van die apocalyptische zombiefilms.

     Verder valt op dat alle landen waar burgeroorlog is of kan uitbreken landen zijn waar:

     1 economische malaise is, mede te danken aan de geexporteerde dollarinflatie
     2 geen homogene bevolking heeft, dus verschillende geloven of etniciteiten in 1 land,

     kortom zelfs noord Europa voldoet aan de basis ingrediënten voor een burgeroorlog (migranten-autochtonen moslims-niet moslims of noord tegen zuid Europa) hoe slechter de economie des te meer kansen op onlusten.

     hoe machtig het spaanse rijk van Phiips de 2de was, op een bepaald ogenblik knapte het bij de bevolking en brak de beeldenstorm uit.

 5. Rusland krijgt enorm veel aandacht maar de factor waarom het gaat is China,

  Recent was op de BBC een documentaire serie over de rol van de duitse kaiser en het russische en victoriaanse koningshuis, dit was de tijd dat de kolonieen verdeeld waren tussen Groot Brittanie en Frankrijk. een nieuwe factor werd opeens Duitsland dat onder van Bismarck een grote rol ging spelen op het wereld toneel dit tegen de zin van de gevestigde orde UK en Frankrijk, Uiteindelijk resulteerde dit in WO1.

  Momenteel vervuld China de rol die het verenigde Duitsland speelde rond 1900, China is de nieuwe grootmacht in de wereld en de gevestigde belangen de VS en Japan zijn hier niet blij mee. Ze willen hier vanaf net zoals UK en Frankrijk het Duitse rijk (de nieuwe concurrent) een kopje kleiner wilden maken. Het enige is dat de VS/Japan/UK/EU een goede aanleiding moeten creeeren om China zelf WO 3 te laten beginnen, zodat de weldoeners van de mensheid de wereld kunnen redden en China economisch te kunnen ketenen.

  Rusland heeft de grote pech dat het samen met Afrika alle belangrijke grondstoffen van de aarde bezitten. Afrika is al verdeeld door het westen en Rusland dient zo snel mogelijk zijn grondstoffen gratis ter beschikking stellen aan de VS en de EU, want anders….Eigenlijk is Rusland niet het probleem van het westen. Het werkelijke probleem is China.

  De geschiedenis herhaalt zich niet maar rijmt wel. nieuwe grootmachten worden niet geaccepteerd door de oude grootmachten.

 6. Een nieuwe wereld oorlog hoeft niet veel levens te gaan kosten, ruim direct de elitaire kadaver elite op die de oorlog begonnen is, dan zal de vrede weer snel in treden, er is nog geen burger wereld wijd een oorlog begonnen, geen elite geen oorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: