Hoe gaan we de schulden kwijtschelden?

René Tissen, RTLZ | Accountants en belastingadviseurs moeten helpen bij kwijtschelden schulden. Om te voorkomen dat het westen nog verder in een economische en sociale depressie wegzakt dan nu al het geval is moet er op korte termijn een wereldschuldenconferentie komen die onder leiding van het viermanschap Amerika, Japan, China en Europa concrete plannen gaat opstellen en uitwerken voor het grootschalig kwijtschelden van de schuldenlast van landen, banken, bedrijven en burgers. Er moet een generaal schuldenpardon komen. Ik pleit hier al jaren voor.

Technisch kan het

Over de techniek van het kwijtschelden van schulden is tot op heden weinig te doen geweest. Daarvoor wordt deze mogelijkheid door politici en beleidsmakers te weinig (tot niet) serieus genomen. In Griekenland heeft het ook niet gewerkt. Dat komt omdat slechts één groep van beleggers getroffen werd. Momenteel hebben de Grieken behoefte aan een nieuwe ronde van kwijtschelding. Maar ook die gaat niet werken. Want kwijtschelding werkt pas als die én grootschalig is én betrekking heeft op alle betrokkenen. Er zal pijn moeten worden geleden. Maar die moet wel uitgesmeerd worden over alle boterhammen om draaglijk te kunnen zijn.

Wegstrepen van lucht

Kwijtschelden wordt over het algemeen voor onmogelijk gehouden omdat het afboeken van schulden altijd gepaard moet gaan met het afboeken van bezit en partijen dus hoe dan ook armer in plaats van rijker worden. Dit argument is wel relevant maar toch niet helemaal waar. Boekhoudkundig zijn er vele mogelijkheden –eerlijke mogelijkheden- om schulden harder weg te strepen dan bezit. Dat heeft met de hefboomwerking van krediet te maken. Ik ga zelfs zo ver dat ik durf te stellen dat het boekhoudkundig kwijtschelden van 10% van alle schulden geen noemenswaardig effect heeft op het bezit van partijen. Deze schuld kan gewoon in rook opgaan daar andere maatstaven voor de afwaardering ervan te hanteren. Lees verder op RTLZ.

15 reacties

 1. Met kwijtschelden speelt men de grootgraaiers in de kaart. De schulden worden dan verhaald op de burger dmv inflatie, belasting en lagere pensioenen. Niet doen dus! Er is wel genoeg geld op de wereld, maar het zit te veel bij enkele personen (Zwitserland) en zakenbanken (bv Goldman Saks). Terughalen en herverdelen onder de bevolking is dus rechtvaardiger.

 2. @ Bert, helemaal eens. Als dit op grote schaal zou gebeuren nemen we een enorm risico.
  De burgers die altijd netjes en verstandig geleefd hebben denken maar een ding: HAD IK GODVERDOMME OOK MAAR GROTE SCHULDEN.
  En die vloek is volledig op zijn plaats, en het zal daar niet bij blijven. De haat jegens overwegend goed verdienende burgers, die voor een groot deel van hun schulden afgeholpen worden, zal de samenhang in de samenleven doen afbrokkelen.
  Het is natuurlijk schandalig, want het is toch wel behoorlijk van de pot gerukt om te denken dat de gewone man zonder grote schulden geen nadelige gevolgen zal ondervinden.
  Het is dus gewoon te onrechtvaardig, maar het is als ‘oplossing’ vooral ook ongeloofwaardig.
  Heel simpel, als het grootschalig kwijtschelden van schulden zou werken, zonder dat er een serieus prijskaartje aan hangt, dan kunnen we daarna weer op de oude voet verder gaan en over pakweg tien jaar herhalen we de exercitie.
  Als je niet aanvoelt dat deze ‘oplossing’ niet de ware Jacob is dan is er serieus iets mis met je.
  Los van allerlei mogelijke redeneringen, en in de economie kun je daar alle kanten mee op, moet je dit intuitief aanvoelen als ‘foute boel’
  Als we hiertoe overgaan dan wordt de verstandige hardwerkende burger gewoon dubbel genomen, en dat voelt niet fijn.
  De elite wordt al niet geliefd, vanwege hun immorele gedrag, maar dit zou de druppel zijn die ……

 3. RELLEN youtube film mohammed, opstand gaat over andere zaken niet over filmpje die niks voorsteld, amerika heeft groep die speciaal is opgeleid om stakingen te laten ontploffen door geweld. spanje weet dit gelukkig heeft 3 agenten uit hun opstand die geweldloos was naar voren gegooid en geroepen dit zijn agenten.die 3 agenten wildde het laten escaleren. hyves rel haren, duizenden mensen even nadenken, nee denk het niet ook dit is zo’n valse vlag. schutter aurora holmes staan fotos bij lachende mensen ook deze valse vlag is overal op het net te vinden ook over syrie en iran cnn maakt zich schuldig aan fotoshopping, ook die film is te vinden op youtube. en zo is er nog veelmeer.

 4. @Wakker worden: da’s een hoop te verwerken in 1x. Wat die 1% betreft dat geloof ik wel. Chemtrails en zo, nah gaat een beetje te ver. Niburu heb ik ook gezien, mij net iets te veel conspiracy. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
  Rutte en PEchtold zijn inderdaad naar die Bilderberg conferentie geweest en meldden toen “Niet te zien hier.” Zo slim is die groep wel, door deze volksver#kuch #tegenwoordigers niet toe te laten treden tot de binnenste ring die weldegelijk veel touwtjes in handen heeft.

  Nounou, er wordt wat omgehakt hier, maar fijn dat we het bos weer kunnen zien 😉

 5. @14 KTM, wellicht kunnen reaguurders 1 t/m 6 de reacties 7 t/m 11 naar jou doorsturen? Als ze jouw emailadres niet hebben dan kan dit toch via de redactie? Of desnoods via een tijdelijk emailadres…
  Ik vermoed dat ‘wakker worden’ nog in fase 6 zit:
  http://diggerfortruth.wordpress.com/2012/08/31/truth-filters/#more-2312
  Verder moet ‘wakker worden’ iets doen aan zijn grammatica. Het is lastig lezen zo en dat is jammer want ik lees wel een ontwaken!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.