Hoe moet het verder met Nederland?

Ons land is de laatste tijd heel veel in het nieuws. Zwart vecht daarbij tegen wit en goed tegen kwaad. Onderwerpen die aan de top staan betreffen de economische krimp, schulden, werkloosheid, de graaicultuur, Nederland als deel van Europa, fraude in allerlei soorten en maten en het politieke gestuntel van de huidige regering, de 2e- én de 1e Kamer.

mayday

Vastgelopen in complexiteit

Vooral tussen 1980 en 2002 hebben we er in het algemeen goed van geleefd. De kosten en de lonen hielden elkaar in een redelijk evenwicht en de successievelijke regeringen en politici gingen met zijn allen uit van het concept van de maakbaarheid van de samenleving. De bureaucratie groeide en groeide. De burger moest van geboorte tot de dood worden beschermd en betutteld. Door een woud van subsidies werd herverdeling van gelden een hot item. Vele toeslagen en uitkeringen zagen het levenslicht.

Invoering Euro en de zorgverzekering

In 2002 kwam de euro en in 2006 werd de zorgverzekering ingevoerd. Privatisering was een hot item geworden. Open en marktgericht werken, gekoppeld aan deregulering, was jé van hét. Inkomsten halen uit de productie van goederen was al lang aan het uitraken. Geld moest je verdienen met geld. White collars in plaats van vieze handen. Banken waren als paleizen geworden en bankiers als keizers. De euro leerde ons burgers dat alles duurder werd ook al spraken de zogenaamde officiële inflatiecijfers dit tegen. Wat de zorgverzekering betreft zijn we nu 58 procent meer kwijt dan in 2006.

Het kon niet op en smaakte naar meer

Ieder wilde groei, vooral meer en meer pecunia. Personen, organisaties, banken en regeringen. Door hebzucht, kneden van wat wel en niet kon, er bij willen horen en de wedloop met anderen werd de deur geopend voor een reeks van crises qua banken, financiering, staatsschulden en staatsuitgaven. Het mechanisme van economische groei dat als motor had gegolden voor het kunnen betalen van de lasten van de al maar oplopende schulden van landen, banken en anderen, begon zijn diensten te weigeren. Van groei kwamen we in krimp terecht, terwijl de kosten beleven oplopen.

2013 en verder

Wie naar Nederland kijkt die ziet het zienderogen achteruitgaan. De werkloosheid groeit en groeit, de lasten blijven stijgen, terwijl de inkomsten dalen zowel bij de overheid, de ondernemingen als particulieren. Voor kleine zelfstandigen, zeker in de winkelbranche zijn de mogelijkheden uitgeput. Alle reserves zijn op. Volgens Halbe Zijlstra fractieleider van de VVD loopt Nederland vast als de doorgeslagen verzorgingsstaat in stand wordt gehouden.

Wat mij betreft zijn wij echter al lang vastgelopen. Voor dit jaar wordt een tekort verwacht van 25 miljard! Of wel vijfentwintigduizend miljoen euro en de teller loopt in een hoog tempo verder omhoog. Onze hele Nederlandse samenleving behoeft een grondige revisie en een complete makeover om het geschikt te maken voor de komende vijftig jaar. Wie de hele discussie rond de staatssecretaris van Financiën Weekers heeft gevolgd, inclusief het Tweede Kamerdebat, die kan niet ander dan met plaatsvervangende schaamte hebben kennisgenomen van datgene wat we te horen en te zien kregen. Als op het Mayday, mayday we are going down op zo’n wijze wordt gereageerd dan zal het niet lang meer duren voor de boem volgt.

Met het verzetten van een muurtje, het maken van nog meer regels en het verschuiven van taken naar gemeenten gaan we er echt niet komen. Nodig is het trekken aan de noodrem gevolgd door een complete nieuwbouw. Er zijn genoeg Nederlanders die hier aan willen bijdragen, die de kans om diep te kunnen inademen, leven te voelen en verantwoording te dragen, met beide handen willen aangrijpen. Het zal vele jaren kosten om het totaal aan veranderingen te ontwerpen en vorm te geven. Met elke dag die we langer wachten wordt dit proces moeilijker en zwaarder en als we nog langer dralen misschien wel helemaal onmogelijk.

15 reacties

 1. Schaf de huurtoeslag af en laten de woningcorporaties de maandelijkse huurprijs bepalen aan de hand van het inkomen en de grootte van de woning. Geen onnodig rondpompen van geld meer een ook geen fraude meer met de huurtoeslag. Ook de zorgtoeslag kan worden afgeschaft wanneer zorgverzekeraars hun zorgpremies fors weten te verlagen.

  Wanneer deze twee toeslagen worden afgeschaft, zijn we al een stuk opgeschoten.

  1. Inderdaad, de inkomensafhankelijke toeslagen afschaffen en al die miljarden rechtstreeks naar de verhuurders en zorgverzekeraars waardoor lagere huren in de sociale sector en lagere zorgverzekeringspremies voor iedereen. En grootste voordeel, veel minder fraude. De inkomstenbelasting met de loonheffing als voorheffing kan gebruikt worden als fiscaal inkomensinstrument door te schuiven met het schijventarief en heffingskortingen. Hierdoor besparing op regelgeving en ambtenaren. Simpel toch!

   1. Ik weet niet hoor… al die miljarden rechtstreeks naar de verhuurders en zorgverzekeraars komy op mij over als de kat op het spek binden.

 2. De uitdrukking ‘Mayday’ is een anglicisme van het franse ‘(venez) m’aider’ ; ‘kom me helpen’.

  Serieus !

  Ziezo, wéér wat geleerd.

 3. Beste lezers,

  Deze problemen met het financiële systeem hebben we niet alleen in Nederland. Kijk om ons heen; in heel Europa lopen de economieën in de soep. Om nog maar niet te spreken over de (gigantische onhoudbare) staatsschuld van de Verenigde Staten. En laten we de milieucrises, voedselcrises, CO2-crises en watercrises ook maar even vergeten…

  Het is wel duidelijk dat dit huidige systeem niet meer voldoet aan de realiteit. Het is tijd voor een nieuwe aanpak; alle problemen in de wereld kunnen worden opgelost, als wij maar willen!

  Neem een kijkje op http://www.thevenusproject.com en laat je inspireren….

  1. Maar wij willen niet , wij zijn te dom en onnozel. Echte Nederlanders , bang en laf. We gaan al > 30 jaar de afgrond in . Zijn hiervoor gewaarschuwd door , boer Koekoek , Janmaat en nu Wilders . Maar de onnozele Nederlanders willen niet luisteren .

  2. Als wij maar willen ….. erkennen, weten, verantwoordelijkheid dragen ….
   Als wij maar leiderschap willen manifesteren …. pro-actief zijn etc. ….

   Maar er word massaal gespeelkwartierd, geslaaaaaapwandeld … onze helden zijn voetballer xxxx en zangeres yyyy.

   Geef mij maar:

   Jacques Fresco van Venus Project
   Peter Joseph van Zeitgeist
   De visies van Ronde Tafel Beleid
   Jan Rotmans werkend aan transitie
   Jan Bommerez, de weg wijzend
   En vele anderen waaronder de mensen van Biflatie

   Laten we massaal ontwaken, de neuzen richten en actie ondernemen om ons potentieel eindelijk benutten/ontwikkelen.

 4. Toen ik dit artikel begon te lezen begon ik al heel gauw aan Weekers te denken nog voordat deze in het artikel werd aangehaald. Ik zeg: Weg met die man. 100 miljoen Euro belasting geld… foetsie.

  Ik, computerprogrammeur altijd gewerkt voor commerciële bedrijven, nog nooit een ambtenaar geweest. Stel je nou eens voor dat ik, werkend voor (zorg)verzekeraars waarin miljoenen rond gaan, moet zeggen tegen mijn baas: “ja sorry, door een programmeerfoutje van mij zijn er nu een paar miljoenen verdwenen” dat mijn baas dan zal zeggen: “Goh joh, volgende keer niet meer doen” ? Nee hoor, dan sta ik op straat !

  Veel te hoge salarissen leiden tot absurditeiten en hebzucht. Zo las ik ook dat ziekenhuizen en specialisten aan zo’n slordige 4 miljard gefraudeerd zouden hebben door verrichtingen te declareren tot een te hoge prijs, of die zelfs helemaal niet eens uitgevoerd zouden zijn geweest. Dan heb je dus al een goed inkomen en dat blijkt voor de fraudeur nog niet genoeg te zijn.
  4 miljard Euro foetsie. Elke belasting/premie betaler betaalde zo’n 300 Euro op jaarbasis dus teveel.

  Hoewel een minister president een 2 ton+ salaris zal hebben, wel een hoog salaris maar niet de exorbitante hoge salarissen waar ik op doel. Toch zijn dit de salarissen die al behoorlijk uit de verhoudingen schieten t.a.z van het gewone volk. Ik weet niet of Markje nog steeds bij z’n mamsie woont, maar ik weet wel dat hij na een paar jaartjes sparen het geld van een koopwoning gewoon ‘op tafel’ kan leggen. Als zo iemand tegen de gewone man/vrouw zegt dat we niet zo moeten somberen en dat we maar gewoon een nieuwe auto en een huis moeten kopen, zou ik hem er wel op willen wijzen dat het voor de gewone man/vrouw het er iets anders uit ziet. Nog afgezien dat deze betaalt voor fraude uit belastinggeld, betaalt de (gewone) werkende belastingbetaler in zijn hele leven zo’n 7 a 9 ton aan ‘legale’ belastingen. Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat deze ook weer een schuld moet aangaan voor een groot deel van zijn/haar leven om een woning te kunnen kopen van ‘maar’ 2 a 3 ton.

  In Nieuwsuur van vanavond hoor ik dat Nederland, van Brussel nog een paar miljard extra moet bezuinigen omdat ze in Brussel geld tekort komen maar wat blijkt: Brussel heeft helemaal niet meer uitgegeven dan was geraamd.

  1. R,

   Goed verwoord, nu moet dit gegeven eens goed doordringen bij niet alleen de Nederlandse bevolking, maar ook in de EU, USA

 5. Wat me nog het meest verbaasd is dat er in Den Haag niks wordt gedaan.
  Wat is er mis in Nederland?
  Te hoge zorgkosten, de Nederlander moet diep in z’n buidel tasten, terwijl een aantal zorgverzekeraars 5 keer zoveel winst maken als de jaren ervoor, er wordt volop gefraudeerd binnen de zorg!
  De woningmarkt die in de slop zit. Bijna niemand koopt of verkoopt.
  Mensen met een minimaal inkomen of uitkering moeten gemiddeld 25 euro per maand meer gaan betalen om scheefwonen te voorkomen!! Echt een scheve regeling vanuit het kabinet.
  Miljoenen fraude bij de toeslagen belastingdienst. Werkt u lekker verder voor de bulgaar en de roemeen!! Minister Weekers wist het wel maar is net als al die andere gasten in Den Haag een goede leugenaar!!
  De leerplichtwet moet op de schop want die deugt ook al van geen kanten.
  Kabinet doet niets aan al die faillisementen in het MKB. Dit gaat de burgers klauwen met geld kosten!

  Nederland is toe aan verfrissing! Weg met dit kabinet! Richt maar een paar nieuwe partijen op die alles gaan hervormen. Weg met VVD, PVDA, SP , D66, PVV Allemaal slecht, slecht, slecht. Zijn niet meer van deze tijd.

  1. Moon, nieuwe partijen zijn niet de oplossing. Binnen de kortste keren heerst ook daar het klimaat van oportunisme en zelfverheerlijking. Nee, het probleem zit veel dieper en is nauwelijks tot niet oplosbaar binnen de geldende -politieke- kaders.

 6. Niets aan de hand hoor, gewoon een ordinaire boom-bust cycle, zoals die al vele honderden jaren bestaan. Consumptie naar voren halen via schuld op schuld geeft bubbels. Interen op toekomstige consumptie.

  Omdat het nu wereldwijd is, gaat het ook wereldwijd klappen. Bereid je voor op individuele basis op wat komen gaat, en zorg voor een sterke samenhang in je leefomgeving.

  De klapper komt biflaten; “first slowly, then suddenly”.

 7. Ik heb me altijd zeer voorzichtig uitgelaten over asielzoekers….. want de kans bestaat dat je er zelf uiteindelijk ook eentje wordt!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.