In welk land is de ´gemiddelde´ burger het rijkst? En waar is hij en zij het armst? Het antwoord op de eerste vraag is toch een verrassing voor mijzelf. Ik weet niet hoe dat met u zit, geachte lezer, geachte lezeres, maar wel wist ik al dat Luxemburg het rijkste Europese land is. Nu blijkt dat de gemiddelde Luxemburger het rijkst is van heel de wereld? Het armst zijn dan vast inwoners van een Afrikaans land, veronderstelde ik altijd, en dat blijkt wel te kloppen. Dit en nog veel meer ontdekken we dankzij één van de immer knappe visuele voorstellingen vanwege Visualcapitalist.

klik op Visualcapitalist.com voor de ware grootte

Wil de ´gemiddelde burger´ dan nu opstaan?

Nu zegt een gemiddelde veel, en toch ook weinig. Veel, omdat een land sowieso rijk moet zijn, als het BNP/capita, bruto nationaal product per hoofd van de bevolking, hoog is. Maar tegelijk ook weinig, omdat er niet zoiets bestaat als ´de gemiddelde burger´. Zeer hoge inkomens van een zeer klein deel van de bevolking kunnen het beeld aanzienlijk verstoren. Toch had ik tot nu altijd gedacht dat een of andere oliestaat het hoogste BNP per inwoner zou bezitten. Niet dus, maar ach, met wat ik allemaal niet weet kun je hele bibliotheken vullen hoor… In ieder geval zien we hier voor zowat alle landen van de wereld wat het gemiddeld inkomen per inwoner is. Het verschil tussen het hoogste en het laagste is wel 471 keer! Wie beweert er dat de rijkdom van de wereld eerlijker verdeeld is geworden, in pakweg de afgelopen 20 jaar? En toch is het globale armoedepeil drastisch omlaag gegaan, volgens bovenstaande gegevens. Dat is: tot dit jaar dan. Want in 2021 is – blame it on Corona – voor het eerst in twee decennia het aantal armen opnieuw toegenomen, in plaats van verder afgenomen. Het ergste is dan nog dat het…ergste misschien nog moet komen; de laatste cijfers en berichten omtrent de Deltavariant al bekeken…?

´Israël ziet minder werkzaamheid Pfizer-vaccin nu deltavariant woedt´

 

´Delta? We zijn al bij de Lambda-variant: dat Griekse alfabet hebben we zo uit´

Reuters op 26 juli 2021: ´The Delta variant is the fastest, fittest and most formidable version of the coronavirus that causes COVID-19 the world has encountered, and it is upending assumptions about the disease even as nations loosen restrictions and open their economies, according to virologists and epidemiologists. Vaccine protection remains very strong against severe disease and hospitalizations caused by any version of the coronavirus, and those most at risk are still the unvaccinated, according to interviews with 10 leading COVID-19 experts.´

Domper

´But evidence is mounting that the Delta variant, first identified in India, is capable of infecting fully vaccinated people at a greater rate than previous versions, and concerns have been raised that they may even spread the virus, these experts said.´ En de conclusie, die wel eens een definitieve domper kan zetten op het prille herstel van de wereldeconomie: ´As a result, targeted use of masks, social distancing and other measures may again be needed even in countries with broad vaccination campaigns, several of them said´. Wat vandaag inderdaad reeds gebeurt in Israël, en in Los Angeles County, VS…

Eén reactie

  1. Niet alleen een domper op het gehoopte herstl van de economie, maar ook op de vaccinatievreugde/-plicht, als ultiem politiek redmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: