De coole som van – slik – 140 miljard dollar verliezen? Dat doe je door onachtzaam, nonchalant en vergeetachtig te zijn. Gelukkig overkwam dit niet één enkel persoon maar ontelbaren over heel de wereld. Wisten zij dan niet dat crypto geld is, en je daar dus ernstig en zorgvuldig dient mee om te gaan? Het is een rapport vanwege de United Kingdom’s National Cyber Security Council dat het verloren en ontoegankelijk geworden cryptogeld zo hoog schat. Dat is ook nog eens in de laatste weken, de overgang van oud naar nieuw, flink hoger geworden. Zochten zoveel beleggers die ooit een crypto´tje kochten en zich dat plots herinneren, naar hun digitale sleutel of paswoorden?
Lost is weg
Ja en dat klopt nog ook. Op televisie (ja crypto is big news geworden!) zagen en hoorden we een jongedame die voor 100 euro ETH, ethereum kocht, vele jaren geleden. Die munt doet nu dik 1000 euro, en ze was ontroostbaar. Ocharme, en net tijdens de ´feest´-dagen (in Coronatijden) kun je zo´n extra centje wel gebruiken. Beter opletten voortaan hoor! Tja, in de cryptowereld kun je zo maar niet een helpdesk om raad vragen of een FAQ raadplegen. Who you gonna call – ghostbusters?!
Op het Darknet heeft een site die handelde in gestolen kredietkaarten de digitale deur dicht getrokken achter zich. Onderzoekers van gespecialiseerde politiediensten schatten dat er 1 miljard dollar mee verdiend werd. Door wie? Hopelijk verliezen de hij zij of ze hier achter ook hun sleutels of paswoord – net goed dan! (Hebben we het verkeerde beroep gekozen? Hmm…)
Closed is dicht
De Russische cryptobeurs Livecoin – ik had er zelfs nog nooit van gehoord – is live no more want sluit ook de toegang af. Naar verluid wegens een hack, de gebruikers van de site achterlatend met 3,3 miljoen dollar aan verliezen. Blijf bij de bekende grote beurzen en makelaars dames en heren! Zij die al jaren hun bestaan, betrouwbaarheid hebben bewezen en verantwoord. Zo vond er wel al op de meeste beurzen en cryptoplatformen een digitale inbraak vast. Waarbij soms fondsen ontvreemd werden. Zelfs bij de grootste ter wereld, Binance is het al eens gebeurd. De misdaad is de ´brave, godvrezende burger die te goeder trouw´ is altijd een stap voor. De politie- en opsporingsdiensten incluis. In dit geval werd de (kleine) schade wel gerepareerd. Verlies vergoed en beveiliging verscherpt. Toch hoeven niet alle bestolenen altijd te wanhopen. Wanneer je merkt dat zelfs na 8 jaar, zij die aan het Mt.Gox debacle verloren, de grootste digitale roof aller tijden, hoop hebben het grootste deel van hun bitcoins terug te krijgen. Die sindsdien reusachtig in waarde gestegen zijn. Goed voor hen! Eens geclaimed en terug in eigen handen, kan gevreesd worden voor een toevloed aan BTC op de markt – een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard…
Klein verlies werd groot verlies
Minder gelukkig is de Duitse programeur waarover we al eerder berichtten op Biflatie. Stefan Thomas is zijn naam, en hem kost het verliezen van zijn digitale sleutels wel 220 miljoén dollar! Eigenlijk ´maar´ 140.000 dollar, maar bitcoin schijnt een ietsje gestegen te zijn de laatste jaren (?!) Hoe heeft-ie dat in hemelsnaam geflikt? ´My main copy was in a virtual machine and the software I used was a SUN Virtual Box. When SUN was bought by Oracle, a new version was released. This automatically updated all the virtual drives on SUN’s machines. And with that, my data backup was lost.´ Tja, als je je sleutels in China achterlaat…
Spreken is zilver maar zwijgen is goud
Een OTC trade van cryptocurrency loopt slecht af en kost een dame in Hongkong haar iPhone en 3,5 miljoen yuan, zo´n half miljoen dollar. Over The Counter handel, wat bijvoorbeeld ook in aandelen kan, net zoals in dit geval met crypto, is handel buiten de beurs of een cryptoplatform om. Erger kan ook nog: gekidnapt worden omwille van je bezit aan cryptomunten, zoals al gebeurde in datzelfde Hongkong en in Thailand. Het artikel waarschuwt dan ook wijs: vertel nooit iemand hoeveel crypto je bezit! Euh…ondergetekende bezit in deze niets, helemaal niets, echt waar!!
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.