Hoe werkt banksparen?

Doordat er niet genoeg inkomen is om de oude levensstijl voort te zetten, moeten sommige Nederlanders nadat ze gepensioneerd zijn hun levensstijl aanpassen. We begrijpen dat dit niet voor iedereen gewenst is. Door extra te sparen voor uw pensioen, kunt u de kans op een pensioengat verkleinen. Banksparen is een manier om met mogelijk belastingvoordeel uw pensioen aan te vullen.  Weet u niet wat banksparen precies is? We leggen het graag uit!

Aanvullend pensioen opbouwen

We vertelden het net al, met banksparen zet u geld apart met mogelijk belastingvoordeel. Dit doet u op een geblokkeerde rekening. Zo komt u tussentijds niet in de verleiding om geld op te nemen en wordt het geld echt gebruikt waarvoor het is bedoeld: uw pensioen. Met banksparen pensioen mag u jaarlijks tot maximaal uw jaarruimte en/of reserveringsruimte sparen. Bovendien mag u uw inleg in aftrek brengen op uw inkomstenbelasting. Ook betaalt u geen vermogensrendementsheffing over het geld op uw pensioenrekening.

Uitkering aankopen: hoe werkt het?

Uiteindelijk moet u met uw gespaarde geld een uitkering aankopen. Dit doet u zodra u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Tot uiterlijk 5 jaar na het bereiken van deze leeftijd kunt u nog een uitkeringsproduct afsluiten.

De voordelen van banksparen

Beginnen met banksparen brengt veel voordelen met zich mee. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

U profiteert van belastingvoordeel

Het geld dat u inlegt op uw pensioenrekening kunt u in aftrek brengen op uw inkomstenbelasting. Wanneer u met pensioen bent en uw geld laat uitkeren, betaalt u wel belasting over dit bedrag. De kans is echter groot dat u na uw AOW-leeftijd in een lager belastingtarief valt en daarmee minder belasting betaalt. Bovendien betaalt u geen vermogensrendementsheffing over het geld op uw bankspaarrekening, zoals u boven een bepaald bedrag wel doet over geld op een reguliere spaarrekening.

Rente-op-rente-effect

Doordat uw geld al voor een langere tijd op uw pensioenrekening staat, maakt u gebruik van het rente-op-rente-effect. Op dit moment is de variabele rente op een pensioenrekening vaak hoger dan de rente op een reguliere spaarrekening.

Veiligheid

Dankzij de Nederlandse Depositogarantie krijgt u altijd uw spaargeld – tot €100.000,- – terug op het moment dat uw bank failliet gaat. Uw geld is daardoor veilig.

Nabestaanden kunnen uw geld erven

We begrijpen dat u hier liever (nog) niet bij stilstaat. Mocht u te komen overlijden, dan zal uw geld op uw bankspaarrekening niet verloren gaan. Uw nabestaanden hebben recht op het bedrag dat uw bank nog niet heeft uitgekeerd en mogen dit via een uitkeringsproduct laten uitkeren.

Kortom, met banksparen profiteert u van veel voordelen! Heeft u nog aanvullende vragen over banksparen voor uw pensioen? Dan adviseren we u contact op te nemen met uw bank. Zij kunnen u voorzien van alle informatie die u nodig heeft.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: