Hoe ziet de economische toekomst eruit?

72

Het globale westerse monetaire stelsel bevindt zich momenteel op de rand van de afgrond. Het klinkt misschien weer lekker dramatisch maar wanneer je kijkt naar de internationale ontwikkelingen bij de centrale banken en ziet welke beslissingen er worden genomen dan zul je het toch eens moeten zijn met de eerst zin, nietwaar? Helemaal als je begrijpt hoe het systeem van ongedekt geld functioneert en welke rol ‘schuld’ hierin speelt. Ik heb het gevoel dat wij ons, als samenleving, aan de vooravond van iets groots bevinden en dat weinig Nederlanders dit eigenlijk maar beseffen.

toekomst economie

Er zijn geen grenzen meer

In de Verenigde Staten en in Japan worden besluiten genomen welke nog nooit eerder zijn voorgekomen in onze geschiedenis. Het levensverhaal van de nationale staatsschuld ontvouwt zich als een vaak gelezen boek en het laatste hoofdstuk lijkt bijna te zijn bereikt. Er zijn geen grenzen meer als het gaat om monetaire verruiming, de gekte neemt ongekende proporties aan. De Amerikaanse staatsschuld is de laatste vier maanden gegroeid met 300 miljard dollar ($300.000.000.000,-). De verwachting is dat de schuld over heel 2013 met 642 miljard dollar zal stijgen.

Fiscal Cliff? Schuldenplafond?

Werd er aan het einde van 2012 nog met paniek gereageerd op de ‘Fiscal Cliff’ en de nieuwe verhoging van het schuldenplafond, vorige week werd het unieke besluit genomen om maar geen bedragen meer te noemen maar gewoon een datum. Kicking the can down the road betekent nu niet dat alleen de kraan opengedraaid wordt, maar dat het inmiddels geen punt meer is om de complete sluis open te zetten.

Euro, Yen, Yuan of Dollar?

Ook las ik deze week het bericht dat speculanten momenteel massaal dollars kopen, omdat de verwachting is dat deze munt flink zal stijgen ten opzichte van andere valuta. Tja, noem mij een andere munt welke het goed doet… De euro met zijn tien jaar ervaring en al het moois dat het ons gebracht heeft? De Japanse Yen, waarvan nog het meest zichtbaar is dat de bubbel op barsten staat? Of de Chinese yuan? Ook van de Chinese economie is inmiddels duidelijk dat de rek er uit is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Chinese economie in 2013 minder hard zal groeien en en tevens word gewaarschuwd voor de stijgende staatsschuld van China. De schuld kan in 2013 naar 50% van het BBP stijgen, terwijl dit vorig jaar nog 22% was. Ook China steekt zich in de schulden. Wat houden we over? De US Dollar natuurlijk met aan het hoofd een man die eigenlijk alleen maar in heel moeilijke taal uitlegt dat er steeds meer van de munteenheid bijgedrukt gaat worden.

De staat en de markt

In Amerika wordt er van alles gedaan om de rust te bewaren en door loze uitspraken van top-officials en Obama wordt enkel en alleen de schijn gewekt dat men alles onder controle heeft. Alles is gemoeid om de burgers vertrouwen te laten hebben in degene die het voor het zeggen hebben. Wanneer een rating-agency een downgrade van de VS aankondigt volgt er rechtszaak na rechtszaak om het valse gelijk maar te verdedigen. Nog nooit waren er zo veel mensen afhankelijk van voedselbonnen en ondanks alle economische tegenslagen stijgen de Amerikaanse (en overige) beurzen naar recordhoogtes; het fundament van de marktwerking is kapot, de staat en de monetaire macht bepalen hoe de economische toekomst eruit komt te zien.