Cyprus is gered en de eurozone leeft nog

Cyprus is gered. De deal is tot stand gekomen na urenlange gespannen onderhandelingen tussen de Cypriotische President Nicos Anastasiades en de “trojka”, de hoge heren van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF. Deze reddingsoperatie lijkt niet geheel vrijwillig, aangezien de Cypriotische President uitriep “U wilt mij dwingen om af te treden” zo citeerde de Cyprus News Agency.

cyprus

Cristine Lagarde, de baas van het Internationaal Monetair Fonds, wrijft zichzelf genoegzaam in de handen. De deal met Cyprus is rond. De Europese Centrale Bank (ECB) die al had gedreigd met het afsnijden van de liquiditeitssteun aan banken als er voor maandag geen akkoord bereikt zou zijn, is verheugd nu het IMF heeft toegezegd een slordige 10 miljard euro aan Cyprus over te maken. Hierdoor is Cyprus niet alleen gered van een bankroet maar ook is een rampzalige exit uit de eurozone vermeden. De lichten op het damrak sprongen in eerste instantie op groen, maar dat de beurshandelaren niet overtuigd zijn, blijkt uit het feit dat er aan einde van de maandagmiddag toch weer aardige verliezen op de borden te bespeuren zijn. De AEX-index staat in ieder geval weer onder de 350 punten.

Kleine spaarders gered

Onze minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, kan met het behalen van de Cyprus-deal zichzelf weer veilig  terugtrekken uit de vuurlinie van afgrijzen en kritiek als voorstander en bedenker van het plan om de kleine spaarder mee te laten betalen. In de nieuwe voorwaarden is overeengekomen dat de kleine spaarder (d.w.z. spaarders tot aan een vermogen van €100.000,-) worden ontzien. Gegarandeerd zoals dat zo mooi heet. Maar wat zijn garantie heden ten dage nog waard?

Vertrouwen is het sleutelwoord

Uit alle berichtgeving ligt de nadruk op vertrouwen. Uit dankbaarheid en in het volste vertrouwen voor de besluitvaardigheid van de ministers van de Eurogroep kunt u, burger en kleine spaarder, met een gerust hart verder sparen en uw geld veilig onderbrengen bij de Europese banken. In ieder geval tot aan een spaarbedrag van €100.000. Maar het kwaad is al geschied, de kans is groot dat dit vertrouwen in andere Europese landen verder aan het afbrokkelen is.

De banken

De twee grootste banken van Cyprus zullen worden opgesplitst, waarbij spaartegoeden van boven de 100.000 euro grotendeels verloren gaan. Door op deze manier grote spaarders te belasten is daarmee tegemoet gekomen aan de eisen van de onderhandelaars om Cyprus te laten meebetalen aan het noodpakket. Kleinere spaartegoeden van Laiki Bank en Bank of Cyprus worden samengevoegd in laatstgenoemde bank, die met behulp van de grotere spaardeposito’s van voldoende kapitaal wordt voorzien. Details van de heropening van Cyprische  banken zullen maandag worden besproken en tot dan zijn er dagelijkse limieten van €100 tot €120 bij de geldautomaat te pinnen.

Kaartenhuis blijft nog even overeind

Voor het land Cyprus zal deze bailout waarschijnlijk een diepe recessie betekenen. Sommige economen gaan al uit van een minimale economische krimp van 10%. Het herstel zal waarschijnlijk vele jaren in beslag nemen. Veel MKB bedrijven in Cyprus zullen de deuren moeten sluiten, nu veel bedrijven hun vermogen in rook op zien gaan. De Cypriotische bevolking gaat een zware en moeilijke toekomst tegemoet. Voorlopig blijft het kaartenhuis van de eurozone door de deal in Cyprus nog even overeind. Dus proost, want dat is wel een borrel waard!

Geschreven door Jolanda

27 reacties

 1. Diesel boom zei dat de Cyprus template geschikt is voor heel Europa. Alle spaarders halen geld boven 100k van de rekening, naar de VS, Zwitserland, goud, zilver. De deposits krimpen fors, waardoor er uiteindelijk OOK onder 100k zal worden gesnoeid. Biflaten. Besef dat goed. Je spaargeld naar de bank brengen krijgt een geheel andere dimensie….

  1. Slimme man die Dijsselbloem. De schuldencrisis kan pas opgelost worden door alle schulden weg te laten inflateren.

   Het nadeel van inflatie is dat tevens het gespaarde vermogen in euro’s aan koopkracht daalt.

   Hoe zorg je ervoor dat spaardeposito’s in euro’s omgezet worden naar goud?

   Angst..

   1. En dan de euro koppelen aan een goudstandaard, zodra het gepeupel haar fiat ‘voldoende’ heeft omgezet in real assets. Aardige geste Hugo. Maar helaas, ik vermoed dat tbtf boven water wordt gehouden en de burger verzuipt. Men werkt aan het verhogen van de omloopsnelheid van geld, dat moet in huizen en aandelen gaan zitten, het re-inflatteren van bubbels. Ik hoop overigens wel dat je gelijk krijgt, er is in Europa een enorme claim op goud 🙂

    1. Juist niet koppelen maar dekken. Een koppeling betekent dat fiat een derivaat van goud is.

     Met een gouddekking kan fiat bewegen t.o.v. goud.

 2. Duitsland is de baas. Dat is maar weer eens duidelijk is geworden. Wat Merkel wil zal gebeuren. Maar nu zijn de Russen boos, die hebben zo’n 20 miljard in Cyprus staan. Spanningen lopen op. Economie gaat naar de knoppen, net als Griekenland afgelopen jaren. Grote EU illusie. Valt vanzelf wel een keer. Iedereen weet nu wat capital control is, kunnen de burgers alvast gewend raken.

 3. Je ziet nu dat de elite inziet dat bezuinigingen maar weinig zin hebben om de boel in te laten storten. Want bij bezuinigingen past de burger zijn uitgavenptaroon aan en gaat men onderling elkaar helpen. Door te lopen knoeien met de banken van Cyprus en wat daarna nog komt, hoopt de elite dat de boel alsnog snel instort om uit de chaos de NWO te laten opkomen!

 4. Roem heeft zijn prijs!

  http://www.telegraph.co.uk/finance/debt-crisis-live/9951727/Cyprus-bailout-live.html

  Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker?
  Nederlanders zijn altijd erg direct geweest, maar duidelijk is het wel.

  NICOSIA – De Cypriotisch-orthodoxe Kerk heeft zo’n 100 miljoen euro verloren door de reddingsoperatie van de Europese Unie. Dat is de inschatting van aartsbisschop Chrysostomos II van Cyprus.

  Dit geld komt terrecht bij de arme bankiers, heb Uw naasten lief.

  Afgelopen zaterdag rond 11.00 uur wist nog iemand te verkondigen bij BNR radio dat goud een erg riskante beleging is en dat je met euro’s winst kan maken. Hiervoor zag hij heel veel mogelijkheden.

  1. Ik geloof dat bnr en bijvoorbeeld ook het financieel dagblad steeds afhankelijker worden van het geld dat ze binnenkrijgen van haar adverteerders. Het kan zo maar zijn dat er bij bnr een adverteerder zit die er belang bij heeft dat er niet in goud belegt wordt.
   Het fd heeft het al gepresteerd dat er artikelen gepubliceerd werden die als uitkomst hadden dat je meer geld in je pensioen moest gaan stoppen en dat kan dus mooi bij aegon. Laat aegon dit afgedwongen hebben door het fd meer advertentiegeld te betalen…

   money rules the world… nog altijd…

  1. ach Madman de beste man was moe.

   Maar je hebt gelijk ik geloof m ook niet. Trouwens ook wel logisch dat mensen met spaargeld moeten meebetalen als de bank failliet is, heb je helemaal geen geld meer.
   Dijsselbloem laat met die opmerking weten dat ook de ecb niet volledig kan bijspringen.
   Ik weet niet veel van het bankensysteem maar ik geloof dat een bank bij de ecb geld kan lenen als die betreffende bank in ruil daarvoor wel voldoende onderpand kan leveren.
   Dus bijvoorbeeld als de onroerendgoed prijzen blijven dalen dan hebben banken die hypotheken hebben verstrekt een probleem en moeten ze geld dat ze hebben uitgeleend weer terughalen.
   En dit is juist waar banken meebezig zijn als je de verhalen moet geloven die in de msm staan. Van gezonde bedrijven wordt geeist dat ze de kredietfaciliteit terugbetalen en afsluiten. En daardoor gaan er onnodig veel bedrijven failliet en werken de dalende onroerendgoed prijzen als een vliegwiel naar meer en snellere economische groei.
   Net zoals het vanaf 1985 als een vliegwiel heeft gefungeerd naar meer, snellere en hogere economische groei.
   Daarom verwacht ik ook binnen afzienbare tijd een lehmann-momentje voor Nederland en haar bankensector.
   Helaas als het zover is, is er geen geld meer om onszelf te redden.

 5. Ik vind het beangstigend worden. Het is alsof die cypriotische taferelen niet in Nederland kunnen plaatsvinden. We weten dat de kreditkrisis begon met amerikaanse hypotheken.
  Ik denk dat de Nederlandse regering een plan moet opstellen als de banken in de problemen gaan komen als er steeds meer nederlandse woningeigenaren hun rente en aflossing niet meer gaan terugbetalen.

  Maandag maakte het BKR bekend dat 700.000 mensen grote moeite hebben hun lening af te lossen. Van de 9 miljoen Nederlanders met een lening is dat 7,7 procent. Dit aandeel stijgt, is te lezen in het artikel Steeds meer wanbetalers KRANT Steeds meer wanbetalers . Het BKR denkt dat de problemen in werkelijkheid erger zijn. Schulden bij de Belastingdienst, woningcorporaties en zorgverzekeraars worden niet altijd geregistreerd.
  (bron:http://www.telegraaf.nl/overgeld/lenen/20787903/__Geen_lening_meer_bij_betalingsachterstand__.html)

 6. Ik vrees dat Cyprus niet in staat zal zijn ooit een cent af te lossen. Weer 10 miljard naar de klote. Ach, als je een beetje Europees denkt, dan zit je daar niet mee, als we hier maar hard genoeg bezuinigen.
  De publieke zaak wordt voor onze ogen afgebroken.
  Kabinet blijft verkondigen hoe goed Nederland er voor staat, maar dat geldt maar voor een deel van de Nederlanders. Steeds meer Nederlanders komen in de prolemen, stijgende werkloosheid in combinatie met ontslagrechtversoepeling en kortere ww, pensioenen onder water, pensioenfondsen worden leeggeroofd ( zijn niet leeg!!! ), de nul-lijn voor ambtenaren en de zorgsector ( Nederland heeft momenteel de hoogste inflatie in de eu, dus na een oaat jaar tikt dit enorm aan ). En als je je baan niet kwijtraakt moet je veel langer en flexibeler werken, meer stress, criminele bezuinigingen op de awbz enz enz.
  De noden van Nederlanders, maakt geen enkele indruk op onze regering, maar als Europa roept dan springen die vuile landverraders in de houding.
  GATVERDAMME !!!!!

 7. Hoezo Capital Control?

  http://www.zerohedge.com/news/2013-03-25/have-russians-already-quietly-withdrawn-all-their-cash-cyprus

  Een aanhaling uit het artikel (Reuters):

  While ordinary Cypriots queued at ATM machines to withdraw a few hundred euros as credit card transactions stopped, other depositors used an array of techniques to access their money.

  No one knows exactly how much money has left Cyprus’ banks, or where it has gone. The two banks at the centre of the crisis – Cyprus Popular Bank, also known as Laiki, and Bank of Cyprus – have units in London which remained open throughout the week and placed no limits on withdrawals. Bank of Cyprus also owns 80 percent of Russia’s Uniastrum Bank, which put no restrictions on withdrawals in Russia. Russians were among Cypriot banks’ largest depositors.

 8. Wat ik me nu afvraag over de kwestie Cyprus, welke banken zijn er dus weer buiten schot gebleven. En aan wie behoren die toe? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er toch meer banken op Cyprus zullen zijn, dan de twee de steeds genoemd worden. Over hun bijdrages aan de EU wordt niets gezegd.

 9. Cyprus is slechts een kanarie in een kolenmijn.Economische- en detailhandelscijfers voor Spanje en Portugal waren bedroevend vandaag. Volgens de centrale bank van Spanje krimpt de Spaanse economie dit jaar weer 1,5% en stijgt de werkloosheid naar 27%. De detailhandelsomzet is in februarie met 10,6% gedaald op jaarbasis. Vorig jaar was al een ramp. De Portugese krimp zet dit jaar eveneens versterkt door. de schuldenproblematiek zal accelereren, omdat er geld verdwijnt via afschrijvingen en aflossingen. bovendien worden de perifere landen daarenboven geconfronteerd met kapitaalvlucht.

  Binnen de vigerende geldscheppingssystematiek, waarbij geld enkel als schuld in omloop wordt gebracht (zie http://www.economie-macht-maatschappij.com/eurozone.html), gaan de geldscheppende bancaire instellingen uiteindelijk volledig onderuit. Cyprus laat zien hoe dit uitwerkt. Zonder doorstart met het Cypriotische pond (de IJslandroute), zal de kern van de eurozone keer op keer bij moeten springen. Het gaat vanaf nu binnen de eurozone steeds sneller bergafwaarts.

  Dijsselbloem en zijn ambtenaren denken dat toekomstige bancaire deconfitures technisch af te handelen zijn met ’tailor made’ operaties. Vergeer het maar. Als de boel eenmaal echt gaat schuiven is het volledig einde verhaal. Dan volgt de instelling van vrijwel peremanente kapitaalrestricties in (grote delen) van de eurozone. Het economisch leven valt dan abrupt stil. Het Europese bankwezen is te vergelijken met onderkoeld water. Als je het aanraakt bevriest het direct. Vandaar dat de uitspraken van Dijsselbloem laten zien dat hij de ernst van de situatie niet tot in zijn tenen voelt. Het is al lang te laat om te denken in termen van politiek primaat. Er is geen primaat meer.

  Deze situatie laat zien dat binaire posities in de computer van een bank, of daarvan afgeleide ‘counter party’ beloften, levensgevaarlijk zijn. Eenieder, die nu nog gelooft dat deze digitale posities een recht op onverdunde toekomstige koopkracht vertegenwoordigen, is behoorlijk naief. Er zijn via het ‘debt based monetary system’ (zie: http://www.economie-macht-maatschappij.com/financiele-crisis.html ) simpelweg te veel claims op het voortbrengend vermogen van onze toekomstige economie gelegd. Dit is via het klassieke inflatiepad niet meer recht te trekken. De krachten die geld laten verdwijnen zijn sterker aan het worden dan monetair beleid dat liquiditeit genereert (zie:http://www.economie-macht-maatschappij.com/inflatie.html). In deze fase van de super-schulden-cyclus geldt dat onherroepelijk dat een solvabiliteitsprobleem niet met liquiditeit kan worden opgelost. Het enige dat helpt is een forse ‘debt jubilee’ (zie: http://www.economie-macht-maatschappij.com/debt-jubilee.html), gevolgd door een monetaire orde waarbinnen de geldschepping meer gericht is op pure investeringen dan op consumptie.

  Daarnaast functioneert ons geldwezen als het centrale zenuwstelsel voor de allocatiekrachten in onze markteconomie. Zodra dit zenuwstelsel te maken krijgt met een dwarslaesie, loopt de fysieke economie zelf volkomen vast (zie Cyprus). Dan zijn zowel de teller als de noemer van de economische breuk ziek geworden. Het inkomen daalt immers en de schuld loopt op.

  Het zijn historisch interessante tijden

  1. De rentes voor Spanje en Italie zijn alweer aan het oplopen dus het is weer wachten op een snelle volgende Europese Top. Ik ben benieuwd wat de situatie pal voor het paasreces zal zijn. Goed analytisch stuk Emmrob.

 10. at emmrob

  Het zijn historisch bijzonder interessante tijden. Als je tegenwoordig een 1 miljoen aan eigen vermogen hebt, kun je 10 bankrekeningen openen. Best veel werk trouwens omdat te doen.
  Vandaag de column van r. koenders gelezen. hij is goeroe bij dft. Hij had een heel verhaal over spanje.
  Er staan ons nog een hoop financiele aderlatingen te wachten.

 11. Het moet niet gekker worden ….ja

  ING zet verstandelijk gehandicapten in als bestuurders…. http://www.speld.nl/2013/03/27/ing- zet-verstandelijk-gehandicapten-in- als-bestuurders/

  Eu-ropa zet verstandelijk gehandicapte in voor Cyprus…doch of Dijsselblom hier ook bij betrokken was of een van is nog niet boven water..
  Verstandelijk gehandicapten zijn goedkoop. Je bespaart dus flink op zijn bonussen…..

  1. @max29
   Valt me mee dat het geen geestelijk gehandicapten zijn LOL
   En ze krijgen ook iets meer dan een WAJONG uitkering LOL
   Vind het heel goed dat lichamelijk gehandicapten worden aangenomen.

  2. O, maar dat beleid voert de Nederlandsche Bank ook al een maand of zes.

   Zeg maar vanaf het moment dat ze die mongool van een Knot tot directeur hebben benoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: