Hoera: Verkiezingscampagne bijna voorbij

Er gaat een zucht van bevrijding door Nederland. Nog even en we zijn hopelijk weer lange tijd bevrijd van alles wat met verkiezingscampagnes te maken heeft. Veel tv-kijkers en radioluisteraars die –al dan niet per ongeluk- terechtkwamen op een zender waar het over de verkiezingen ging, kregen spontaan last van plaatsvervangende schaamte. Ik heb de grootste en ben de slimste. Nee ik! Jullie zijn een ramp voor Nederland, willen alleen maar potverteren. Nee wij hebben het licht gezien. Leve Europa en solidariteit. Alle kandidaten hadden één ding gemeen: Ze waren er klaar voor. Niet alleen voor regeringsdeelname maar ook voor het leveren van een premier. De verhuisdozen om binnen te trekken in het torentje stonden al klaar.

verkiezingen

Verkiezingen en daarna

Volgens mij durft er op dit moment niemand geld te zetten op de precieze uitslag van de verkiezingen. Hoe de stemmenverdeling wordt is hoogst onzeker. Wel goed voorspelbaar is dat het daarna een soort Poolse landdag wordt. Mee-regeren en nog mooier leiding geven aan een nieuwe regering is het hoogste doel. Daarvoor zal uiteraard in het geheim alles moeten wijken. Elk principe en standpunt is bespreekbaar komt in aanmerking voor nadere definitie en kneedwerk. Nu al staat vast dat ieder die mee mag doen als overwinnaar uit de bus zal komen. Wat is er mooier dan een ministerpost of als het niet anders kan een plekje als staatsecretaris, dan wel zo eentje waar men zich in het buitenland minister mag noemen, anders wordt het wel erg karig.

Hoe lang zal de formatie gaan duren?

Wat Rutte betreft moet er bij wijze van spreken aan het eind van de week al een nieuw kabinet zijn. Eerlijk gezegd zal hij er daarbij wel van uitgaan dat hij dan het voortouw in handen heeft en premier wordt. Mocht dit niet het geval zijn dan zal zijn opstelling vast en zeker helemaal gaan veranderen. Ook wat de formatie of formaties betreft valt er nauwelijks wat te voorspellen. Komt er één poging of zullen er meer nodig zijn? Hoe zal het gaan nu Hare Majesteit buitenspel is gezet? Veel zal er afhangen van de partij die het grootste wordt. Heeft die een goede kandidaat voor minister president, in- of extern? Gaat men langs de flanken of door het midden? Hoe gaat het met de PVV? Het zal vast en zeker spannend worden en vast ook leuk om daarna eens terug te kijken. Schrijfvoer genoeg. Tot slot, ga s.v.p. stemmen en maak het juiste vakje rood.

30 reacties

 1. Politiek op basis welke doctrine dan ook moet verboden worden; niet alleen die op grond van religies, maar ook op basis van socialisme, nationalisme, liberalisme, enz. Het is niet heel moeilijk, maar mensen steken graag de kop in het zand voor het eigen belang: de enige manier om een democratie te hebben, is door politiek te bedrijven op uitsluitend de democratische beginselen. Het bedrijven van politiek op basis van andere principes is dus per definitie ondemocratisch. Maar mensen zijn bang voor eigen verantwoordelijkheid, hebben ook van nature niets op met gelijke rechten zodra hun eigenbelang in het geding is en hebben een diep wantrouwen jegens mensen met een andere overtuiging (mensen die het niet met mij eens zijn, moeten het per definitie bij het verkeerde eind hebben; ik ben toch niet gek!). Dus ik stem NIET!

 2. Ik stem wel. In eerste instantie was ik van plan SP te stemmen. Maar nadat Roemer triomfantelijk Draghi bazooka ideeen omhelsde als was het zijn eigen uitvinding is deze partij geen optie voor mij meer. Ik weet nog niet wat ik ga stemmen, ik laat het afhangen van wat er ’s ochtends in Karlsruhe wordt beslote.

 3. @ 3 Ja, daar is iedereen van overtuigd. Alleen is ook bijna iedereen overtuigd van een Ja, maar… en dat wordt dus het interessante. Wat worden de voorwaarden

 4. Wil je een ECHT ONafhankelijk stemadvies met ALLE politieke partijen inbegrepen?

  http://www.nlkiest.nl

  Het kost je nog geen 5 minuten van je tijd!!!
  Mijn belang is dat iedereen een wel afgewogen keuze maakt en niet vanuit gewoonte weer hetzelfde gaat stemmen… dat kennen we zo langzamerhand wel!

  Verspreid link naar deze kieswijzer!!!

 5. Goede tip Moerstaal.

  http://www.nlkiest.nl

  Zowel het verste weg als het dichtste bij, kloppen.

  Wat het niet moet zijn is, cda, d66, pvda, groen links, SP, christen Unie, 50+ en VVD.

  Bij het beantwoorden ben ik niet creatief omgegaan met de waarheid, want dit blijkt populair te zijn bij de huidige politiek.

  Volgens de VVD moet je op hun stemmen als je belastingverlaging wilt. Waarschijnlijk na het zuur komt het zoet.

 6. Als zzp-er moet je in elk geval ook niet bij de PvdA zijn. Blijft voor mij toch een raadsel hoe een gladjakker als Samsom (doet toch meteen aan bos denken) in 2 weken tijd het zetel aantal van zijn partij weet te verdubbelen. Zijn die peilingen wel echt en leren mensen nu nooit hoe de PvdA ons conitnue heeft uitgeleverd met leugens. Wil toch nog even de EU grondwet noemen…

  PvdA wil zzp’ers stiekem korten
  DEN HAAG – De PvdA heeft kwaad bloed gezet bij zelfstandigen zonder personeel, zogeheten zzp’ers. De partij van lijsttrekker Diederik Samsom wil hen de arbeidskorting afnemen.

  Het verdwijnen van de arbeidskorting voor zelfstandige ondernemers kost de zzp’ers 600 tot 800 per jaar, schat ZZP Nederland

 7. Afgelopen twee weken waren een dieptepunt voor de democratie.
  We hebben meegemaakt hoe het diep treurige electoraat, dat weinig respect toekomt, weer in de armen valt van een walgelijke bestuurderspartij als de pvda.
  Hoe kon het gebeuren? , en wat was de rol van Samsom?
  Mijn analyse luidt: meer geluk dan wijsheid.
  Het geluk van de pvda was juist dat ze van heel ver moesten komen. Dat maakt het niet extra knap maar juist makkelijk.
  Tot het eerste debat was er geen vuiltje aan de lucht voor de SP. Het was een strijd tussen Roemer en Rutte.
  Het eerste debat op RTL werd een keerpunt. Alles was door RTL perfect voorbereid om Roemer te breken. Roemer werd veel vaker onderbroken door een kale man dan de anderen. Dat is een feit. En het beeld dat door zeer verwerpelijke ‘deskundigen’ na de uitzending werd neergezet ( zoals ze het van te voren hadden bedacht ) was zeer negatief. Het was een smakeloze karaktermoord.
  De geregisseerde dynamiek die vervolgens in de media ontstond was gewoon de doodsteek. Daarna was alles wat Roemer zei ineens dom en fout. Hij kon geen goed meer doen.
  De opzet van RTL was dus om alles in het werk te stellen om Roemer te beschadigen ten gunste van Samsom. Maar Samsom is toch ook een gevaarlijke socialist?
  Dat klopt maar op dat moment geen bedreiging voor de vvd. En zo kreeg alles ook nog een zweem van onpartijdigheid. Leuk bedacht.
  Echter de strategie was zo effectief dat binnen een week ineens Samsom een bedreiging werd.
  Het valt echt op dat vanaf toen ineens de publieke media het overnam en Samsom de hemel in schoot en prees.
  Een heuse tweetrapsrakket dus.
  Dus juist omdat Samsom van zo ‘laag’ kwam kon hij middels een tweetrapsrakket gelanceerd worden.
  Was het dan helemaal geen verdienste van Samsom?
  Een beetje wel. Hij was perfect voorbereid en hij is een goed debater. Maar het is wel heel vreemd dat iemand als Roemer die tot twee weken geleden op handen gedragen werd ineens als een totale mislukkeling gekraakt wordt.
  Het electoraat speelt een hele kwalijke rol en verdient geen respect. Stelt niet meer voor dan een papegaaiencircuit.
  Ik moet zeggen dat ik aanvankelijk onder de indruk was van Samsom, en nog wel een beetje. Hij is gewoon zeer intelligent.
  Maar daarom heeft hij nog niet perse het gelijk aan zijn kant.
  Ik zie ook steeds meer negatieve trekjes. Hij begint echt over te komen als een geprogrammeerde robot die geprogrammeerde zinnen uitspreekt, zonder haperingen. Haperingen worden immers niet geprogrammeerd.
  Ik zag hem vanavond weer zinnen uitspreken en ineens kreeg ik een kijkje achter het masker, een glimp van zijn ware gezicht.
  Begerig starende ogen. Niet begerig om Nederland sociaal te maken, maar begerig naar macht.
  Ik zag ineens een heel gemaakt plastic mannetje praten.
  Mijn gevoel zegt me dat miljoenen Nederlanders hetzelfde gevoel gaan krijgen als hij eenmaal minister-president is.
  Hij mist iets wat de mensen nu niet missen.
  Iets autentIeks, iets warms, iets stunteligs, iets onhandigs, iets minder in control, iets minder robot, maar een mens met gebreken dat te vuur een te zwaard zijn idealen zal verdedigen tegen de wolven van de markt, en zijn eigen carriere daaraan ondergeschikt maakt.
  Een man iets minder algemeen respecteerd, iets meer om van te houden.
  Dat is wat hij volgens mij mist maar wat nu nog niet gemist wordt.

 8. Stemmen is hoereren. Pardon… Goed, zolang het terrasje nog kan en de boodschapjes en hypotheek betaalbaar zijn blijft het mainstream politiek. In Griekenland zijn andere voorbeelden te vinden. De verkiezingen is een farce deze week. Grote krachten zijn bezig om systeemverliezen te socialiseren en schuld weg te inflatteren. Wie in de weg loopt wordt vermorzeld door de MSM. Polls die worden gemanipuleerd en vervolgens de MSM ingepompt. We hebben te maken met een systeemfalen en er wordt geprint tot de middenklasse arm is.

  Pas daarna worden verkiezingen weer interessant beste biflaten.

 9. @Verontruste burger : Goed gezien en goed gesproken ! Ugh !
  Maar in het geval je het nog niet doorhad : Nederland moet van binnenuit verraden / overgeleverd worden aan Krussel/Kruxelles, dus wat is daar nou een betere garantie voor dan de Partij van de Afbraak ?
  Samen met VVD, D66 en DA … ehh … CDA kunnen we er natuurlijk weer de klassieke, ‘sociale’ voortzetting van het schuldenmoeras van verwachten …
  the [u]old[/u] boys network …

  Iets anders :
  Eigenlijk heeft die Drakie en zijn ‘sterilized bond buying’ wel een originele gedachte in mij doen opkomen :
  Waarom beginnen we niet met het verplicht steriliseren van alle Europa-gezinde politici en dito parlementsleden ?

  Of komt het door de whiskas dat ik dit zo’n goed idee vind ?

  Hmmm … ik heb nog wel een roestvrij-stalen bakje en een scalpeltje liggen geloof ik… één mesje is all it takes … en zonder tussendoor te steriliseren, hè ?

  Alle [u]ouwe[/u] ballen verzà-me-len-gn-gnn…!

  [b]TSJAKKAAAA ! ! ![/b]

 10. @ verontruste burger. Mooie analyse. Ik had overigens met Samsom meteen al iets van Wouter Bos de 2de. Dat jij en half Nld daar weer in trapt is des te merkwaardiger als je bekijkt wat voor verleden de partij heeft. De SP is eigenlijk veel te lief, juist zij zouden de vruchten moeten plukken van jarenlang een consistente oppositie. Maar goed, media hebben hun eigen dynamiek dat wordt wel weer eens helemaal bewezen.
  Overigens zij de beste politici de perfecte muppets. Wie denk dat aan de touwtjes trekt van Samsom. Ik hoop dat Nld nog een beetje wakker wordt voor de 12de.

 11. De tv voor tienen snel uitgedaan, ik hoef die twee koppen niet te zien of te horen. In en in triest vind ik het dat het de media is die de verkiezingen bepalen. Zoals inderdaad verontruste burger beschrijft, de campagne gevoerd door de media tegen Roemer.. dan weet je dat je niet meer in een democratie woont.. dit is fascisme. Nu denk ik niet dat het tonen van een paar apenkoppen op dat schermpje het stemgedrag van zoveel mensen totaal beïnvloed maar de poging die daartoe ondernomen is en het beeld daaruit ontstaan is vind ik smakeloos. Ik zal voortaan met nog meer afkeer en scepsis voor de buis zitten en met name RTL zenders mijden. Dit is gewoon eng, fascistisch eng, VVD eng.. en verraderlijk PVDA.

 12. @ 19 Primaat. Media hebben hun eigen dynamiek. Je kan actie voeren tegen iemand maar de kunst is natuurlijk dat je wel blijft staan. Iemand die sterk is blijft wel overeind, wat ze ook proberen. Wellicht kan iemand er zelfs nog sterker uitkomen. Roemer was en is duidelijk niet sterk genoeg, ik weet zeker dat Marijnissen wel overeind was gebleven was ze ook zouden proberen.
  Neemt niet weg dat het Nldse kiesvolk niet zich duidelijk door een dynamiek laat meeslepen. In mijn omgeving zijn er opeens allerlei mensen die PvdA gaan stemmen omdat ze Rutte niet zien zitten. Of het iets uitmaakt. We krijgen nu zowieso Paars+.

 13. @18 PE, ik ben nergens ingetrapt hoor. Ik was absoluut niet van plan om op Samson te stemmen. Ik heb alleen gezegd dat ik van hem onder de indruk was. Je kunt zelfs je tegenstanders respecteren. Maar zoals gezegd dat respect werd heel snel minder.
  Jij had hem blijkbaar sneller door. Dat kan natuurlijk.

 14. @17 KTM, een origineel idee. Ben ik ook voor. Maar volgens Wilders hebben ze geen ballen. Moet nog iets op bedacht worden.
  Voor de vrouwelijke eurofielen moeten we ook iets anders bedenken.
  Ik stel voor: een openbare heksenverbranding.
  Het zou zeer onrechtvaardig zijn als ze hun straf ontlopen omdat ze geen ballen hebben.
  Druist tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel in.

 15. @22 : De Wilde Man zei letterlijk dat M. Thatcher méér ballen had dan de (andere !) drie perzio-zonen tegenover hem.

  M. Thatcher had er dus ‘gewoon’ minimaal zeven.

  LUISTER nou eens naar wàt er gezègd wordt, Verontruste burger …

  hahaahaaaa !!!

  (sorry, Koen …)

 16. @23 KTM, verdomd je hebt gelijk. Heel scherp, heb ik gewoon niet van terug.
  Maar, des te beter dan kan het plan voor de helft doorgang vinden.
  Wat doen we met de andere helft?

 17. @ verontruste burger. Alles wat uit de PvdA schotel komt kun je zonder meer wantrouwen. En een persoon maakt nog geen partij. Maar goed maak dat de kiezer maar eens wijs. iedereen gaat opeens voor de PvdA omdat men bang voor Rutte is. Het is een 2 strijd geworden tussen 2 partijen die volgens mij geheel inwisselbare ideeen hebben.
  Ik zat vanavond nog even in de Duitse media, en daar lees een steeds groter wordend verzet tegen Euro en ESM. Hoewel bijna alle analisten stellen dat het gewoon een ja wordt, omdat nee een politieke keuze zou zijn en recht en politiek gescheiden dienen te zijn. Er was trouwens vandaag ook nog een vraag om uitstel, dat horen morgen. Overigens las ik ook dat bij een ja de CSU gaat onderzoeken of ze uit de Bundesrepubliek kunnen uittreden en als freistaat verder kunnen. Intersaante ontwikkelingen bij de buren dus.

 18. @25 PE, klopt heb ik ook gelezen. Nou, ik hoop dat de ontwikkelingen een positieve anti-europese wending nemen en dat niet alles wordt geofferd op het altaar van de Europese superstaat.
  Dan heb ik nog liever dat Nederland een Duitse provincie wordt.
  Worden we misschien toch nog een wereldkampioen voetbal.

 19. Nee Pe, het is de media die ons wil doen geloven dat het een strijd is tussen 2 partijen. Op de kieslijst die ik heb ontvangen staan er toch echt 20, da’s iets meer keus de media ons doen voorspiegelen.. alsof dat een keus is overigens.. De VVD of de PVDA.. ahaha.. dat is sinds 1994 2 handen op één buik. Méér marktwerking waar je het niet wil hebben, een sterkere nivellering van de inkomens.. dus méér armoede, méér geweld en een verdere verharding van de samenleving. Dat is waar de VVD en de PVDA zich de afgelopen 20 jaar voor hebben hard gemaakt. Zij hebben Nederland naar de huidige crisis gebracht en blijkbaar is dat precies waar de verachtelijke media ons wil hebben. Ik zeg, de fik erin. Als er een heksenverbranding volgt dan moet het wel de heks van de tv zijn, dat is de meest gemene heks van dit land.. spiegeltje, spiegeltje aan de wand.

  En daarna eruit met die ikke ikke ikke en de rest kan stikken partij.. de VVD en de verraders (de PVDA)

 20. Zit de Bilderbergergroep achter al die verkiezingsdebatten op RTL en de NOS? Het lijkt mij één groot gemanipuleer van hier tot Tokyo! En heeft Diederik Samsom ook banden met de Bilderbergergroep?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: