Hoera: Verkiezingscampagne bijna voorbij

30

Er gaat een zucht van bevrijding door Nederland. Nog even en we zijn hopelijk weer lange tijd bevrijd van alles wat met verkiezingscampagnes te maken heeft. Veel tv-kijkers en radioluisteraars die –al dan niet per ongeluk- terechtkwamen op een zender waar het over de verkiezingen ging, kregen spontaan last van plaatsvervangende schaamte. Ik heb de grootste en ben de slimste. Nee ik! Jullie zijn een ramp voor Nederland, willen alleen maar potverteren. Nee wij hebben het licht gezien. Leve Europa en solidariteit. Alle kandidaten hadden één ding gemeen: Ze waren er klaar voor. Niet alleen voor regeringsdeelname maar ook voor het leveren van een premier. De verhuisdozen om binnen te trekken in het torentje stonden al klaar.

verkiezingen

Verkiezingen en daarna

Volgens mij durft er op dit moment niemand geld te zetten op de precieze uitslag van de verkiezingen. Hoe de stemmenverdeling wordt is hoogst onzeker. Wel goed voorspelbaar is dat het daarna een soort Poolse landdag wordt. Mee-regeren en nog mooier leiding geven aan een nieuwe regering is het hoogste doel. Daarvoor zal uiteraard in het geheim alles moeten wijken. Elk principe en standpunt is bespreekbaar komt in aanmerking voor nadere definitie en kneedwerk. Nu al staat vast dat ieder die mee mag doen als overwinnaar uit de bus zal komen. Wat is er mooier dan een ministerpost of als het niet anders kan een plekje als staatsecretaris, dan wel zo eentje waar men zich in het buitenland minister mag noemen, anders wordt het wel erg karig.

Hoe lang zal de formatie gaan duren?

Wat Rutte betreft moet er bij wijze van spreken aan het eind van de week al een nieuw kabinet zijn. Eerlijk gezegd zal hij er daarbij wel van uitgaan dat hij dan het voortouw in handen heeft en premier wordt. Mocht dit niet het geval zijn dan zal zijn opstelling vast en zeker helemaal gaan veranderen. Ook wat de formatie of formaties betreft valt er nauwelijks wat te voorspellen. Komt er één poging of zullen er meer nodig zijn? Hoe zal het gaan nu Hare Majesteit buitenspel is gezet? Veel zal er afhangen van de partij die het grootste wordt. Heeft die een goede kandidaat voor minister president, in- of extern? Gaat men langs de flanken of door het midden? Hoe gaat het met de PVV? Het zal vast en zeker spannend worden en vast ook leuk om daarna eens terug te kijken. Schrijfvoer genoeg. Tot slot, ga s.v.p. stemmen en maak het juiste vakje rood.