Hoeveel kost een volledige studie aan de HBO of Universiteit?

0

Het is alom bekend dat studeren in Nederland niet altijd even goedkoop is. Nieuwe cijfers tonen aan dat het bedrag hoger ligt dan de meeste ouders verwachten. Een complete studie aan een hbo of universiteit voor uw kind kost rond de 50.000 euro. Een niet te onderschatten bedrag, weet Marion Weijers, senior adviseur budgetvoorlichting bij het Nibud én moeder van een studerende zoon.

kosten studie

Iedere ouder wil uiteraard het beste voor hun kind. De meerderheid van de ouders heeft helaas niet de luxe om zorgeloos een volledige studie te kunnen financieren voor hun zoon en/of dochter. Geld sparen op voorhand kan een slimme zet zijn, maar soms is dit niet voldoende om alle kosten zonder lening of externe financiering te dragen. Veel ouders konden vroeger nog gebruik maken van de basisbeurs, maar begin 2015 werd deze helaas afgeschaft, waardoor het een stuk moeilijker werd de studies probleemloos te betalen.

De meeste ouders en studenten doen tegenwoordig beroep op DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. Maximaal lenen bij DUO is tegenwoordig erg populair geworden onder studenten merkt Weijers. En maximaal lenen bij DUO betekent in sommige gevallen ruim 1000 euro per maand.

Het Nibud Studentenonderzoek 2017 maakt duidelijk dat de kamerhuur voor uitwonende studenten veruit de grootste kostenpost is.

Gemiddelde maandelijkse uitgaven:
Huur: 417 euro
Boodschappen: 181 euro
Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
Vrije tijd, uitgaan en sport: 146 euro
Kledij: 47 euro
Telefoon: 26 euro
Vervoer: 63 euro

Totaal: 938 euro

*noot: niet iedere student maakt deze kosten.
Volgens de cijfers van het Nibud geven uitwonende studenten gemiddeld 1.082 euro per maand uit
Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2018/2019 is 2060 euro, voor eerstejaars studenten werd dat bedrag onlangs gehalveerd tot 1030 euro.

Bron: Studentenonderzoek Nibud, 2017

Is extra geld lenen nodig?

Als deskundige bij het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en als ouder hanteert Weijers een eenvoudig principe: ‘Leen enkel wat je echt nodig hebt’. Het feit dat veel studenten extra moeten lenen via Duo.nl begrijpt Weijers wel. Wie de gemiddelde uitgaven van een student bekijkt, begrijpt dat zeker uitwonende studenten met alleen een bijbaantje (gemiddeld 409 euro per maand) niet voldoende inkomsten hebben om alle uitgaven te dekken. Weliswaar hebben studenten vaak recht op studiefinanciering en dus inkomsten, maar de hoogte van die bedragen varieert. Indien u als ouder extra financiering nodig heeft om de studies van uw kind te helpen betalen, vergelijk dan eerst leningen alvorens u een aanvraag indient. Zo bespaart u aanzienlijk op de rentekosten en bent u steeds zeker van de beste voorwaarden.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie