Hogere beurskoersen, is het ergste voorbij ?

10

Beurscommentoren en politici voorspellen het einde van de crisis, mede doordat de beurzen wereldwijd fors hoger noteren. De AEX-index sloot vrijdag voor de achtste handelsdag op rij hoger en boekte daarmee een winst van bijna 6%. De slotstand van 336,17 punten betekende dat de grootste beursindex van Nederland weer op het punt van afgelopen zomer is aanbeland. Dit is het niveau van voor de zorgen rondom de PIIGS landen wederom losbarstte. In september 2011 daalde de AEX naar 260 punten, het laagste niveau van het jaar. Sindsdien stijgt de beurs, natuurlijk met pieken en dalen. Niet alleen in Nederland zag men een herstel op de beurs de afgelopen weken, ook in Frankrijk en Duitsland won de beurs respectievelijk 7% en 8%.

Amerika bleef natuurlijk niet achter. In de Verenigde Staten was tot op dit moment in 2012 het meest geld te verdienen met de beurshandel. De S&P500 steeg al tot boven de 1.400, een stijging van 12%. De Dow Jones bereikte een tijdje geleden de 13.000 punten. De grootste winnaar van de Amerikaanse beurs was het aandeel Apple. Het technologiebedrijf weet de verwachtingen keer op keer te overtreffen en is sinds het begin van het jaar al met 50% gestegen.

De beursrally kan voorlopig nog voortduren aangezien het sentiment positiever wordt, zie de VIX index (ofwel de index van de volatiliteit). Doordat beleggers meer risico durven te nemen, betekent dit over het algemeen dat de beurs op korte termijn in hogere versnelling verder kan stijgen, maar ook dat hierdoor eventueel het einde van hausse in zicht is.

Als we kijken naar de algehele verbetering die de reële economie heeft laten zien, worden we echter minder vrolijk. Natuurlijk draait Amerika beter dan verwacht, maar als we de huidige stimuleringsplannen bekijken is het herstel nog altijd teleurstellend. De verschillende gevaren om de weg omhoog op lange termijn vol te houden zijn dan ook talrijk. Zo is de kans dat Portugal binnenkort moet aankloppen voor noodhulp nog levensgroot. Daarnaast is de stijgende olieprijs, mede door toenemende spanningen tussen Israël en Iran, nog altijd één van de belangrijkste gevaren voor de economie. Dit gaf Lagarde van het IMF ook nog maar eens aan tijdens een forum in China.

Tot slot de grootste verrassing van de afgelopen week: De Amerikaanse rente. De 10jaars rente op Amerikaanse staatsobligatie staat inmiddels op 2,32%. Dit terwijl begin maart de rente nog op 2,00% stond. Het verschil van 0,3 procent ziet er op het eerste gezicht niet schokkend uit, maar kan in het geval van de VS al een flinke kostenpost betekenen.  Zo is er in het budget van de VS over 2012 rekening gehouden met een bedrag van $227 miljard aan kosten voor de rente. Dit is op een totale schuld van $15,5 biljoen slechts 1,46% rente. Mocht de  rente van de tien jarige staatsobligatie richting de 3% stijgen dan wordt de daadwerkelijke kostenpost al 2 keer zo groot dan dan in eerste instantie door de VS werd geraamd. Op $2.500 miljard aan inkomsten is zo’n  rentestijging toch een flinke tegenvaller. Dan is een voorlopige begroting met een tekort van $1.200 miljard ineens zeer conservatief.  Er valt dus nog genoeg in de gaten te houden in de komende tijd.