Hogere grondprijzen gemeenten stagneert verkoop nieuwe huizen

0

Veel gemeenten hebben ondanks de economische neergang hun grondprijzen verhoogd. Daardoor zijn nieuwbouwwoningen te duur en stagneert de verkoop. Dat stelt Vereniging Eigen Huis op basis van onderzoek onder 25 gemeenten.

Volgens het onderzoek heeft 40% van de gemeenten de grondprijzen verhoogd. Bij een kwart zijn de prijzen bevroren en 35% heeft wel besloten de prijzen aan te passen aan de huidige omstandigheden. Bij enkele onderzochte gemeenten, Someren en Veere, gingen de grondprijzen zelfs met 10% of meer omhoog. Amsterdam bevroor de prijzen.

Volgens Vereniging Eigen Huis zouden nieuwbouwwoningen 25.000 euro goedkoper worden als de grondprijzen met gemiddeld 10%zouden dalen. Een verlaging van de grondprijzen zou volgens de belangenvereniging geen probleem moeten zijn, omdat er grote reserves zijn opgebouwd door het hoge niveau van de prijzen in de afgelopen jaren.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat Vereniging Eigen Huis te vroeg conclusies heeft getrokken. Bij veel gemeenten waren de grondprijzen voor dit jaar al vastgesteld, voordat de woningmarkt inzakte. ‘Gemeenten kunnen volgend jaar de woningmarkt gaan stimuleren met de grondprijzen’, zei een woordvoerster vrijdag. Aanpassing is ook in het belang van de gemeenten, stelt de VNG. ‘Zij hebben er geen belang bij dat projecten stilvallen.’

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.