Hoogmoed komt voor de (beurs)val

14

Al jarenlang wordt er door verschillende analisten en economen naar uitgekeken. Het moment waarop de dominostenen gaan vallen. De waarschuwende vingertjes en duidelijke ontledingen van de riskante bewegingen op de financiële markten die sommige analisten publiceerden zijn door de beleggers in de wind geslagen. Maar ook door de samenleving. We lezen alleen in de krant dat de westerse economieën goed draaien maar slaan de signalen van de neergang in de opkomende economieën in de wind.

‘Ver-van-mijn-bed-show’

Zoals we gewend zijn in ons verwaande kikkerlandje wordt het onheil in de verre landen afgewimpeld als ‘de-ver-van-mijn-bed-show’. Toch zijn die signalen een waarschuwing dat de mondiale wereldhandel langzaam terug valt. En dat de vraaguitval in derde wereldlanden een klein beetje van invloed is op een lagere afzet vanuit de productieketen. Een klein beetje maar. Maar er zijn nog andere kleine beetjes. Er speelt een handelsoorlog op de achtergrond.  Niet alleen tussen de VS en China, maar er zijn veel meer landen die voorzichtig een beschermend beleid voeren voor hun eigen productieketen en op slinkse wijze wat tariefjes hebben ingevoerd op de import uit goedkope lonen landen. Protectionisme lijkt nu de grootste concurrent te worden van de globalisering.

Geen paniek

De globalisering hebben we voornamelijk te danken aan de multinationals die hun productieketen deels verplaatsten naar de goedkope landen waar goedkope arbeiders voor een appel en ei onze spijkerbroeken naaiden. Ik zeg maar wat. Wanneer nu een land als China bijna stilvalt door een epidemie gaat daar een olievlek werking vanuit over de mondiale economieën. Er ontstaat een ‘aanbodschok.’ De wereldhandel zakt in en de levering van (goedkope) onderdelen voor de (auto)industrieën in het “rijke westen” leggen sommige fabrieken plat. Hier blijft het niet bij. Ineens blijkt de epidemie vanuit China ook te zijn uitgevoerd naar het “rijke westen.” Helemaal gratis en voor niks. Zonder importheffingen of wat dan ook. Gewoon ongevraagd. Wereldwijd begint men zich zorgen te maken of de epidemie mogelijk een pandemie wordt. De WHO roept op om vooral niet in paniek te geraken. Zulke oproepen werken vaak averechts en zetten mensen juist aan het denken.

Wat gaan de beurzen doen

Intussen breiden de gebieden waar mensen in quarantaine worden geplaatst zich uit over tientallen landen. Ook in Zuid-Korea waar veel geproduceerd wordt voor westerse economieën. Nog meer haperingen in het aanbod, maar tegelijk ook vraaguitval doordat steeds meer mensen gaan consuminderen. Er wordt zelfs al gehamsterd. Voedsel, mondkapjes en desinfecterende middelen, maar de aankoop van duurzame spullen wordt uitgesteld. Gevolg, nog meer hapering in de productieketen. Het is een opeenstapeling van negatieve factoren die wereldwijde gevolgen heeft. Beurzen die dreigen te crashen na een week met dieprode cijfers. Beleggers in paniek die reikhalzend uitkijken naar wat de FED, en misschien de ECB, gaat doen. Een renteverlaging lijkt in het verschiet te liggen en dat zal voor sommige beleggers reden kunnen zijn om te kopen op de dip. Echter wordt er vergeten dat de vraaguitval die wordt veroorzaakt door een pandemie hiermee niet wordt aangejaagd. Integendeel. Als de corona-angst gaat regeren dat gaan Jan en alleman op de rem staan. Angst is een slechte raadgever.

Hoe nu verder

De grote vraag die nu rijst is hoe de financiële markten zich de komende week gedragen. Komt er paniek of geloven beleggers in het wondermiddel van de centrale banken. Goedkope geld-injecties die de beleggers vrijwaren van het angstvirus. Ik denk eerst een nerveuze periode van afwachten hoe de zaken zich verder ontwikkelen. Een adempauze op de beurzen misschien. Als de media ons blijven bestoken met verontrustende berichten over HET virus dan zal het vertrouwen snel omslaan naar wantrouwen. Niet alleen op de financiële markten maar op alle markten waar wordt gehandeld. Een terugval van ongekende omvang in de wereldhandel. Geen enkele beleidsstap van welke centrale bank dan ook is daar tegen op gewassen. Mogelijk dat er paniekmaatregelen worden genomen in combinatie met de politiek. Zoiets van fiscale stimuleringen. Echter nemen die tijd i.v.m. de parlementaire behandeling. Als de beurzen diep gaan dan zal mogelijk helikoptergeld worden afgedwongen met alle desastreuze gevolgen vandien. Inflatie en stijgende rentetarieven die niet kunnen worden opgevangen vanuit economische groei. Die is er niet meer. Hoe dan verder? Dat zien we vanzelf. De columns hier op Biflatie.nl zullen waarschijnlijk meer gelezen worden.

GW