Al jarenlang wordt er door verschillende analisten en economen naar uitgekeken. Het moment waarop de dominostenen gaan vallen. De waarschuwende vingertjes en duidelijke ontledingen van de riskante bewegingen op de financiële markten die sommige analisten publiceerden zijn door de beleggers in de wind geslagen. Maar ook door de samenleving. We lezen alleen in de krant dat de westerse economieën goed draaien maar slaan de signalen van de neergang in de opkomende economieën in de wind.

‘Ver-van-mijn-bed-show’

Zoals we gewend zijn in ons verwaande kikkerlandje wordt het onheil in de verre landen afgewimpeld als ‘de-ver-van-mijn-bed-show’. Toch zijn die signalen een waarschuwing dat de mondiale wereldhandel langzaam terug valt. En dat de vraaguitval in derde wereldlanden een klein beetje van invloed is op een lagere afzet vanuit de productieketen. Een klein beetje maar. Maar er zijn nog andere kleine beetjes. Er speelt een handelsoorlog op de achtergrond.  Niet alleen tussen de VS en China, maar er zijn veel meer landen die voorzichtig een beschermend beleid voeren voor hun eigen productieketen en op slinkse wijze wat tariefjes hebben ingevoerd op de import uit goedkope lonen landen. Protectionisme lijkt nu de grootste concurrent te worden van de globalisering.

Geen paniek

De globalisering hebben we voornamelijk te danken aan de multinationals die hun productieketen deels verplaatsten naar de goedkope landen waar goedkope arbeiders voor een appel en ei onze spijkerbroeken naaiden. Ik zeg maar wat. Wanneer nu een land als China bijna stilvalt door een epidemie gaat daar een olievlek werking vanuit over de mondiale economieën. Er ontstaat een ‘aanbodschok.’ De wereldhandel zakt in en de levering van (goedkope) onderdelen voor de (auto)industrieën in het “rijke westen” leggen sommige fabrieken plat. Hier blijft het niet bij. Ineens blijkt de epidemie vanuit China ook te zijn uitgevoerd naar het “rijke westen.” Helemaal gratis en voor niks. Zonder importheffingen of wat dan ook. Gewoon ongevraagd. Wereldwijd begint men zich zorgen te maken of de epidemie mogelijk een pandemie wordt. De WHO roept op om vooral niet in paniek te geraken. Zulke oproepen werken vaak averechts en zetten mensen juist aan het denken.

Wat gaan de beurzen doen

Intussen breiden de gebieden waar mensen in quarantaine worden geplaatst zich uit over tientallen landen. Ook in Zuid-Korea waar veel geproduceerd wordt voor westerse economieën. Nog meer haperingen in het aanbod, maar tegelijk ook vraaguitval doordat steeds meer mensen gaan consuminderen. Er wordt zelfs al gehamsterd. Voedsel, mondkapjes en desinfecterende middelen, maar de aankoop van duurzame spullen wordt uitgesteld. Gevolg, nog meer hapering in de productieketen. Het is een opeenstapeling van negatieve factoren die wereldwijde gevolgen heeft. Beurzen die dreigen te crashen na een week met dieprode cijfers. Beleggers in paniek die reikhalzend uitkijken naar wat de FED, en misschien de ECB, gaat doen. Een renteverlaging lijkt in het verschiet te liggen en dat zal voor sommige beleggers reden kunnen zijn om te kopen op de dip. Echter wordt er vergeten dat de vraaguitval die wordt veroorzaakt door een pandemie hiermee niet wordt aangejaagd. Integendeel. Als de corona-angst gaat regeren dat gaan Jan en alleman op de rem staan. Angst is een slechte raadgever.

Hoe nu verder

De grote vraag die nu rijst is hoe de financiële markten zich de komende week gedragen. Komt er paniek of geloven beleggers in het wondermiddel van de centrale banken. Goedkope geld-injecties die de beleggers vrijwaren van het angstvirus. Ik denk eerst een nerveuze periode van afwachten hoe de zaken zich verder ontwikkelen. Een adempauze op de beurzen misschien. Als de media ons blijven bestoken met verontrustende berichten over HET virus dan zal het vertrouwen snel omslaan naar wantrouwen. Niet alleen op de financiële markten maar op alle markten waar wordt gehandeld. Een terugval van ongekende omvang in de wereldhandel. Geen enkele beleidsstap van welke centrale bank dan ook is daar tegen op gewassen. Mogelijk dat er paniekmaatregelen worden genomen in combinatie met de politiek. Zoiets van fiscale stimuleringen. Echter nemen die tijd i.v.m. de parlementaire behandeling. Als de beurzen diep gaan dan zal mogelijk helikoptergeld worden afgedwongen met alle desastreuze gevolgen vandien. Inflatie en stijgende rentetarieven die niet kunnen worden opgevangen vanuit economische groei. Die is er niet meer. Hoe dan verder? Dat zien we vanzelf. De columns hier op Biflatie.nl zullen waarschijnlijk meer gelezen worden.

GW

14 reacties

  1. Het zal mij niet verbazen dat wij misschien al eind volgende week zullen vernemen dat bijv. Deutsche Bank gaat omvallen, mochten de effectenbeurzen komende week nog harder dalen dan de afgelopen weken.

    Bij een ingestort financieel systeem, zal de bestrijding van het Covid-19-virus nog veel moeilijker worden en is er ook geen geld meer voor medische zorg.

    1. Ho, ho, geen paniek! Een economische ramp zal zich niet zo snel voltrekken. Althans, is nooit eerder vertoond. Het is een kwestie van goed opletten er bij blijven. We gaan niet oproepen voor een bankrun of zoiets.

      1. Als in een weekje zo’n € 5 biljoen op de beurzen verdampt kun je nagaan dat het snel kan gaan. Anders en nog sneller dan in 2007/2008.
        Een ‘buitenaards’ virus neemt de fundamenten van het kapitalisme onder vuur en zal niet wachten op de warmte van de voorjaarszon. “Goed opletten” was vroeger, je gordels goed vastgespen is beter.

  2. JA, het corona, zou zomaar het Lehman momentje kunnen worden, vergeet niet alle REPO’s van afgelopen maanden. Er is iets niet pluis. En de elite weet het wel. Vele CEO’s van grote multinationals hebben afgelopen weken ontslag genomen. Weten zij meer?? Wat gaat er komen? Blijvende onzekerheid. De beurs kan zomaar weer opveren, maar het sentiment is omgekeerd, eerst zag je dat men ging kopen bij dalingen, nu zal men gaa verkopen bij stijgingen. Verbaasd me wel dat de centrale banken nog niet met een konijn uit de hoge hoed zijn gekomen. Duurt vast niet lang, maar of het helpt??? Ik denk zomaar van niet in dit geval………….

    1. Ik denk dat wat nu op ons af aan het komen is en de nasleep daarvan, vele malen erger zullen zijn dan die van na de Val van Lehman Brothers in 2008 en de Eurocrisis daarna. Toen was de nasleep daarvan alleen maar forse bezuinigingen in het sociale domein, lastenverzwaringen, kortingen op salarissen in de publieke sector, lagere uitkeringen en toeslagen, grotere kloof tussen rijk en arm en de huidige woningnood.

      Ik denk dat de nasleep van wat nu komen gaat, veel meer is dan alleen maar bezuinigingen en lastenverzwaringen, namelijk de totale ondergang van Westerse samenlevingen, massale armoede, oorlogen, honger en nog veel zwaardere uitbraken van ziektes. Ook wel de 4 Ruiters van de Apocalyps welke beschreven staan in Bijbelboek Openbaringen 6.

      1. Dat denk ik niet want dan schiet de “elite” zichzelf ook in hun voeten, maar er komt een heleboel shit aan. Vergeet de toeristenindustrie niet, want die gaat een enorme dreun krijgen.

    1. Het vertrouwen, flinterdun zoals het al was, wordt nu echt op de proef gesteld. Beurskoersen gaan vandaag op en neer maar herstel is er niet. Het Bruto Nationaal Product zou weleens tot 10% kunnen gaan dalen. Alarmerende berichten, gewoon uit de MSM-media.

      1. Gooi ik er een schepje bovenop. De beurs in Italië momenteel dik in de min. Bijna 3 procent met bankaandelen voorop in de rode stoet. Sommige banken 6 a 7 procent onderuit. Terwijl rentespread tussen Dld en It fors uit elkaar gaat lopen. Italië gaat naar + 1,1183 en Dld daalt nog verder naar – 0,651. Is dit de aanloop naar een Europese bankencrisis? O ja, Deutsche Bank daalt met 5 procent. Overigens stuiteren de indexen flink op en neer. Nervositeit volop dus. Als de angst regeert….

        1. De Deutsche Bank is net zo’n boomerang als de Brexit. Maar geen nood, de koersen lopen weer op en zoals al eerder door de mensen van Biflatie reeds is voorzien dat de centrale banken wederom ingrijpen. Inmiddels begint in Nederland het aantal Coronapatiënten sbeller op te lopen dus ik verwacht wederom roje cjijfers.

        1. Nederland heeft een export- en doorvoereconomie dus alle tijdelijke sluitingen van bedrijven en instellingen en quarantainemaatregelen kunnen er voor ons land heel hard inhakken dus 10% daling is zeker niet ondenkbaar.

          1. Wanneer het BBP met minimaal 10% krimpt, zullen de staatsschuld en het begrotingstokort veel hoger worden dan na de Val van Lehman Brothers en de Eurocrisis destijds. Met als gevolg dat ons land ook minder kredietwaardig wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: