‘Hoop’ is het sleutelwoord van politiek Den Haag

23

Ze zijn helemaal de weg kwijt daar in Den Haag. In plaats van krachtig ideeën en daden die ons uit de financiële malaise moet helpen, hebben wij nu een leider die als beste optie met het woord “hoop” op de proppen komt. Geen hervormingen of andere aanpak.. Rutte verwacht dat de burger gewoon weer huizen en auto`s gaat kopen van het laatste beetje geld dat nog niet is afgepakt. De burgers moeten niet zo somberen en zeuren, aldus de premier, een paar dagen na deze uitspraak blijkt dat de werkloosheid is opgelopen naar 8,1%. Dit zijn geen hoopvolle cijfers.

hoop

Hoop als plan

Hoop. Alstublieft, het plan van de Nederlands premier om ons allen uit de crisis te krijgen. Hoop als beste optie uit de talloze mogelijkheden om ons er weer bovenop te krijgen. Als wij weer massaal gaan spenderen is er de hoop dat alles weer goed gaat. Deze hoop op een goede uitkomst is wat de Nederlandse politici als beste plan hebben bedacht, gaan we het nog gekker krijgen de aankomende tijd? De letterlijke woorden van partner in crime Stef Blok: “Het is toch verstandig te hopen op een goede ontwikkeling, wanneer de economie aantrekt, dan heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor de overheidsfinanciën. ” Zo lust ik er nog wel een paar, wat een visie en wat een daadkracht! Dit zijn nu onze volksvertegenwoordigers.

We hebben een leider met daadkracht nodig

Wat wij nu nodig hebben is een daadkrachtig leider met een duidelijk plan voor een groot probleem! Een plan dat spijkers met koppen slaat, een plan dat werkelijk fundamenteel verandering biedt. Van hoop op goede verwachtingen heb ik mijn zolder al mee vol liggen, allemaal ongefundeerd gezeur zonder onderbouwing. Kinderachtige en perspectiefloze woorden zijn nu totaal overbodig en de tijd begint te dringen. Ik denk dat de politiek de ernst van de zaak nog niet zo inziet, maar het is nog steeds crisis, inkomens dalen, werkloosheid stijgt en de huizenmarkt is nog steeds in mineur.

Den Haag is de weg kwijt

Net als het Internationaal Monetair Fonds, dat verwachting na verwachting naar beneden moet bijstellen, is ook Rutte weer eens de uit de bocht gevlogen. We krijgen van Dijsselbloem 4 maanden de tijd om die “hoop op een goede uitkomst” waar te maken en de uitkomst kunnen we nu natuurlijk al voorspellen, we gaan het niet halen. Huizen en auto`s kopen? Waarmee dan? Wie dan? Waarom nu ineens? Ik weet niet of de politici het nieuws volgen, maar er worden elke maand minder huizen gekocht en ook de autoverkopen in Nederland hebben een nieuw dieptepunt bereikt. Het is enkel hoop wat de politici kunnen bieden. Den Haag is de weg helemaal kwijt!

Oplossingen genoeg

Hier een paar ideeën voor Rutte dat wel gegrond een oplossing kan zijn voor de nijpende situatie: Stop met de enorme bonussen voor bankiers, stop de QE-LTRO-ESM-achtige praktijken, stop met de HRA en hervorm de huizenmarkt, herstel de democratie, stop de geldverslindende en democratie ondermijnde EU, laat het kapitalistische systeem zijn werk doen, geen bailouts meer en stop het schuldensysteem. Zelf Draghi liet Rutte weten: “Structurele hervormingen zijn de enige manier om het concurrentievermogen te herstellen”.  Ik weet het, dit zijn geen ideeën die we morgen gelijk maar even in kunnen voeren maar een aanzet tot, zal een eerste stap zijn om de geloofwaardigheid van de politiek weer een boost te geven. Aan goed geïnformeerde burgers zal het niet liggen.

Over de auteur

Meneer Teun ontdekt graag de geheimen van onze instituten, systemen en bankiers. Hij bezit een gezonde dosis scepticisme en wijst mensen er graag op dat veel in ons leven anders is dan het lijkt. Twitter: @Meneer_Teun