Hugo Chavez zorgt voor enorme opschudding op de Goudmarkt

22

De afgelopen week was wederom een geweldige week voor goud. Hoewel het vorige week nog op $1746,- sloot zitten we na vrijdag weer 6,1% hoger op een prijs van boven de $1852,-. De kans dat er een correctie zit aan te komen is dan ook volstrekt normaal, ware het niet dat er zich allerlei dingen afspelen op dit moment in de goudmarkt die daar verandering in zou kunnen brengen.

Eerst de feiten. De fysieke goudmarkt is zo ongeveer $100 miljard groot per jaar. De vraag naar fysiek goud bedraagt ongeveer 4000 ton per jaar en er wordt slechts zo’n 2600 ton per jaar gemijnd, waarbij de productie niet meer lijkt te kunnen stijgen. Het verschil moet dus komen van het recyclen van ‘oud’ goud zoals je steeds vaker ziet op tv waar particulieren hun goud inleveren en daar een aardige som euro’s voor terug krijgen.

Er dreigt echter een probleem. Naast die 2600 ton gemijnd goud en de rest van het gerecyclede goud, werd over 2010 voor 400 ton goud door het IMF verkocht. Dit jaar hebben centrale banken in het eerste half jaar echter voor 200 ton goud aangekocht en heeft het IMF niets meer verkocht. Als je dit annualiseert kom je dus op een verschil uit van 800 ton, ofwel 20% van de markt. Zelfs kenners weten niet waar dit verschil kan worden goedgemaakt.

Daarnaast bracht de World Gold Council zijn rapport over het tweede kwartaal uit en daarin kwamen nog meer belangrijke cijfers naar voren. Zo is de Chinese vraag het afgelopen kwartaal met 38% gestegen en was de vlucht naar goud in India ruim 25%.De vraag is dus hoe deze stijgingen in vraag kunnen plaatsvinden zonder dat een reële productiestijging plaats vindt. Zeker is in ieder geval dat dit ‘bullish’ is voor de prijs van goud. Dat analisten van banken telkens verklaren dat goud een bubbel is en dat we forse koersdalingen kunnen verwachten lijkt dus uit de lucht gegrepen kijkend naar de normale vraag- en aanbodcijfers. Dat zelfs centrale banken ontwaken en weer netto kopers worden van goud is dan ook een teken aan de wand.

Er is vaak echter een probleem met dit soort transacties. Regelmatig worden dat soort overeenkomsten gesloten zonder dat er daadwerkelijk een fysieke transactie plaats vindt en krijg je dus slechts een bewijs dat het goud van jou is. Het is echter mogelijk dat dit meerdere keren gebeurt op dezelfde goudbaar en zou dus een oplossing bieden voor hoe de enorme goudvraag het hoofd kan worden geboden. De vraag is dan ook of deze vorm van fractional reserve banking nog wel te vetrouwen is.

Hugo Chavez, president van Venezuela, vertrouwt het dan ook niet meer. Het land heeft zo’n 365 ton aan goudreserves waarvan 211 ton buiten Venezuela ligt en die Chavez in rap tempo wil laten terugkeren naar eigen land. Volgens Chavez, die afgelopen week eveneens alle goudmijnen nationaliseerde, ligt dat goud in depots bij Amerikaanse, Europese, Canadese en Zwitserse instituties. Daarnaast hebben de Angelsaksische banken JPMorgan Chase & Co, Barclays Plc, Standard Chartered Plc en Bank of Nova Scotia ook nog Venezolaanse goudvoorraden. De zieke Chavez stelde dan ook: “We hebben sinds 1980 99 ton aan goud liggen bij de Bank of England, het teruglaten komen van dat goud is een gezonde beslissing”. Over de vraag of er wel genoeg plek was om het goud op te slaan was hij zelfs licht cynisch: “Als er niet genoeg plek is om het goud op te slaan in de centrale bank bied ik aan om het op te slaan in de kelder van het presidentiële paleis”.

Volgens expert Ben Davies is een stap als deze zeer belangrijk omdat we gaan zien hoe ‘fractional reserve’ de goudmarkt op dit moment daadwerkelijk is. Hij denkt dan ook dat het onmogelijk is dat de Bank of England die 99 ton goud ook daadwerkelijk zal leveren. Volgens hem zal er elders moeten worden gezocht om aan Chavez zijn verzoek te voldoen en dat zal lastig genoeg zijn aangezien er grote hoeveelheden goud worden uitgeleend en geleased. Door deze zoektocht kan het volgens Davies zo zijn dat we een koers van $2100,- veel sneller kunnen zien dan eerder werd aangenomen. Daarnaast kan dit andere landen ook aanmoedigen om hun goud terug te eisen en zelfs individuele partijen, die eerder zaten in producten als ongealloceerd goud, gecertificeerd goud of ETF’s, kunnen mogelijk nadenken over deze stap. Volgens Davies is dat dan ook een ‘game changer’ die zijn eerdere voorspelling van een correctie naar het $1675,- niveau teniet doet.

Het lijkt er dus op dat niet alleen de run naar goud, maar ook de run naar fysiek goud is begonnen en dat papier goud steeds onzekerder wordt. De afgelopen maanden was de goudprijs al enorm aan het stijgen, naar wat het nu laat aanzien was dit slechts het topje van de ijsberg en kan het najaar van 2011 wel eens vele malen interessanter worden.

Ruben van der Gun (@RubenvdGun)

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie