Huizenbubbel: Prijzen in Amsterdam stijgen 23%

3

Het lijkt erop alsof de nieuwe huizenbubbel weer in de maak is. De huizenprijzen mogen dan weer fors in de lift zitten, het aantal verkochte woningen is dalende. Ondanks de grote vraag naar huizen daalde in Amsterdam het aantal verkochte huizen het afgelopen jaar met zo’n 17%. De huizenprijzen in Amsterdam stegen met 23% op jaarbasis.

We halen nog even een stukje aan uit een eerder geschreven artikel, want de huidige prijsstijging is alles behalve een zekere factor. Kan zomaar weer omslaan, zoals we thans in 2008 hebben gezien en meegemaakt. De huizenprijzen in Nederland liggen overigens nog altijd onder het niveau van voor de kredietcrisis.

  1. Hoogconjunctuur bestaat niet meer; of deze terug komt in de vorm zoals we hebben gekend zal wel een illusie zijn gezien de enorme schuldenberg en de rente- en aflossingsverplichtingen.
  2. De hypotheekrente-discussie; geeft nog geen duidelijkheid, alleen maar onzekerheid.
  3. De begrotingstekorten leiden tot verder dalende inkomens door bezuinigings- en belastingmaatregelen van onze regering.
  4. De afnemende bevolkingsgroei
  5. De toenemende emigratie; van vooral jongeren, potentiële huizenkopers dus, geeft minder vraag. Hoe langer de neergaande spiraal aanhoudt, hoe meer effect dit sorteert.
  6. Banken blijven nog jarenlang op hun geld zitten vanwege hun kapitaalratio en zijn daardoor uiterst voorzichtig met uitlenen. Dat geldt voor zowel ondernemerskredieten als mede de persoonlijke leningen en hypotheken.
  7. Pas nadat de werkloosheid is gedaald, zal de vraag naar woonhuizen toenemen.