Huizencrash is nu echt begonnen: -8,0%

12

Een dag voordat het Centraal Bureau voor de Statistiek de nieuwe huizencijfers publiceerde, schreven we al dat de huizenmarkt het allergrootste probleem van Nederland is. Waarschijnlijk zal de huizenmarkt ook nog wel even het grootste probleem blijven. De huizencrash is nu pas echt begonnen, zo blijkt uit de laatste cijfers. De Nederlandse huizenprijzen zijn met maar liefst 8,0% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit is een recorddaling. Sinds het CBS in 1995 is begonnen met het bijhouden van de Prijsindex bestaande koopwoningen, is er nog nooit zo’n grote daling gemeten.

huizenmarkt crash

Deze huizenmarktcrisis is een leuk onderwerp voor tijdens de politieke debatten voor de TK2012. Er zijn namelijk over een week of 3 al verkiezingen. Want wat te doen met de HRA, de overdrachtsbelasting, de hypotheken die onder water staan? Deze huidige ontwikkeling zal ertoe leiden dat de hypotheek van steeds meer huizen hoger ligt dan de waarde van de woning.

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen lagen in juli 2012 op ongeveer hetzelfde niveau als 8 jaar geleden. Dus mensen die in de afgelopen 8 jaar een huis hebben gekocht, zijn daar in ieder geval financieel niets mee opgeschoten. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is de waarde van een gemiddeld Nederlands huis met 15% gedaald.

Dan nog even de provinciale verschillen op een rijtje. De huizenprijzen daalden het meest in Friesland. Op jaarbasis werd een gemiddeld huis daar 11,1% minder waard. Ook in Noord-Brabant (-9,5%) en Zeeland (-9,1%) was de daling groter dan gemiddeld. Flevoland komt er relatief het beste vanaf, daar bedroeg de prijsdaling van de huizen ‘slechts’ 6,1% op jaarbasis.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.