Een dag voordat het Centraal Bureau voor de Statistiek de nieuwe huizencijfers publiceerde, schreven we al dat de huizenmarkt het allergrootste probleem van Nederland is. Waarschijnlijk zal de huizenmarkt ook nog wel even het grootste probleem blijven. De huizencrash is nu pas echt begonnen, zo blijkt uit de laatste cijfers. De Nederlandse huizenprijzen zijn met maar liefst 8,0% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit is een recorddaling. Sinds het CBS in 1995 is begonnen met het bijhouden van de Prijsindex bestaande koopwoningen, is er nog nooit zo’n grote daling gemeten.

huizenmarkt crash

Deze huizenmarktcrisis is een leuk onderwerp voor tijdens de politieke debatten voor de TK2012. Er zijn namelijk over een week of 3 al verkiezingen. Want wat te doen met de HRA, de overdrachtsbelasting, de hypotheken die onder water staan? Deze huidige ontwikkeling zal ertoe leiden dat de hypotheek van steeds meer huizen hoger ligt dan de waarde van de woning.

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen lagen in juli 2012 op ongeveer hetzelfde niveau als 8 jaar geleden. Dus mensen die in de afgelopen 8 jaar een huis hebben gekocht, zijn daar in ieder geval financieel niets mee opgeschoten. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is de waarde van een gemiddeld Nederlands huis met 15% gedaald.

Dan nog even de provinciale verschillen op een rijtje. De huizenprijzen daalden het meest in Friesland. Op jaarbasis werd een gemiddeld huis daar 11,1% minder waard. Ook in Noord-Brabant (-9,5%) en Zeeland (-9,1%) was de daling groter dan gemiddeld. Flevoland komt er relatief het beste vanaf, daar bedroeg de prijsdaling van de huizen ‘slechts’ 6,1% op jaarbasis.

12 reacties

  1. En door de invoering van de zogenaamde Donnerpunten voor huurwoningen in schaarstegebieden zijn de huren voor nieuwe huurders fors gestegen, lees ik op http://www.woonbond.nl/nieuws/2877. Daar lees ik:

    [quote]Huurders melden grote problemen door Donnerpunten
    Door de Donnerpunten zijn huurders en woningzoekenden ernstig in de knel geraakt. Verhuizen naar een andere huurwoning is voor velen te duur geworden. Wie toch verhuisd is heeft vaak grote moeite de huur te betalen. Dat blijkt uit resultaten van het Meldpunt Donnerhuren.[/quote]

  2. Op naar de volgende 15%. Nu gaat het hard, dit staat morgen met grote koppen in de krant, dat maakt de Nederlander met een koophuis nog banger, waardoor de huizenmarkt verder in de knel komt. Iedereen blijft waar hij nu zit. Minder verhuizingen dus, waardoor minder transacties, waardoor meer problemen met te koop staande woningen, waardoor de huizenprijzen verder dalen. Had veel beter geweest, als dit meteen was gebeurd na de crisis, maar de politiek moest zo nodig proberen de huizenmarkt te redden. = niet gelukt.

  3. Dit begint op een exponentiële functie te lijken en we bevinden ons in het begin van de zogenaamde hockeystick. Kijken wat de volgende maanden eruit komt. Pas dan kan je zien of het een trend is of een zogenaamde spike. (Een eenmalige uitschieter in een dataset.)

  4. Is het niet toevallig dat dit allemaal zo vlak voor de verkiezingen op tafel komt? Ik krijg het idee het onderwerp Europa echt van tafel moet in de MSM. Het is vooral de Kunduz club die belang heeft bij deze cijfers lijkt me. Immers zij hebben bewezen dat ze de HRA voor huidige bewoners nog even laten bestaan.

    Overigens meer grafiekjes hier:
    http://www.nu.nl/economie/2889143/huizenprijzen-dalen-sterk.html

    Bijzonder om te zien dat huizenprijzen in Groningen ook het minst zijn gedaald.

  5. @4: Daar baalt de politiek juist van denk ik. Er is namelijk NIETS aan te doen. Deze bubbel loopt leeg en dat gaan veel mensen voelen, er komen steeds meer mensen in de problemen, volgens mij geen één partij die een oplossing weet voor de honderdduizenden woningen die nu te koop staan.

    Het is ook niet zo gek, in Spanje is er ook 40- 50% vanaf gegaan. Ook in Amerika. Als je daar naar die cijfers kijkt, is 15% nog maar het begin. Dat er problemen zouden komen kon je eigenlijk wel weten. Politiek wilde het voorkomen, is niet gelukt. Er waren er maar weinig die toen al zeiden dat dat geen effect zou hebben. Biflatie en huizenmarkt-zeepbel en nog een paar anderen, krijgen nu gewoon gelijk, deze daling moest er gewoon komen.

  6. @5 Toch zie ik de politiek het gat van de HRA gewoon dichten door heftig te bezuinigen op andere zaken. Zoals ouderenzorg, werkloosheidsuitkeringen en zaken als huursubsidie.

  7. Een beetje scheef beeld geeft dit artikel wel. (wens vader van gedachte?)

    Aller eerst is het zo dat iedereen met een eigen huis er (meestal) wel degelijk profijt van heeft. Zo zijn de maand lasten meestal een heeft stuk lager dan wanneer een vergelijkbare woning gehuurd zou moeten worden. Gemiddeld scheelt dit een paar honderd euro per maand. Natuurlijk moet een huis ook onderhouden worden. Maar dan nog is een eigen huis voordeliger.

    Verder de cijfers per regio. Twee kwartalen geleden daalde de prijzen in Groningen wat harder dan in de rest van het land. Toen hoorde je overal hoe slecht het daar wel niet ging en hoe het in de randstad wel mee viel. NU is de prijsdaling in Groningen één van de kleinst in Nederland, en is iedereen de verhalen van twee kwartalen geleden weer vergeten.

    Mensen maken vaak de fout om alleen naar de laatste informatie te kijken en vergeten het verleden of zijn blind voor de totale context. Feit is dat ieder huis verschillend is en iedere situatie weer anders.

    Mijn eigen huis zit nog in de plus. Mocht ik ooit werkeloos worden dan is er nog de nationale hypotheek garantie voor de aflossing.
    M’n spaargeld zit deels in het buitenland en ook in goud en zilver. Op papier heb ik (naast het huis), eigenlijk helemaal niets. Die spaarrekening heb ik overigens kunnen vullen dankzij de lage maandlasten die een eigen huis met zich mee breng. Als ik had gehuurd dan was dat een stuk minder geweest.

    Zo zie je maar, als je je zaken verstandig regelt dan is het hebben van een eigen huis (ook nu nog) een groot voordeel.

  8. @7 Zaken verstandig regelen helpt altijd. Goud en zilver is een goede zet, sowieso. Maar zoveel lager zullen de vaste lasten voor veel huizeneigenaren niet uitvallen. OZB, VVE, onderhoud, de nodige verzekeringen, rente op je hypotheek, kosten koper. voor de recentere koper gaat jouw plaatje uiteraard niet op. Ook jij was natuurlijk beter af geweest om 3 jaar geleden te verkopen en daarna te huren, maar goed, niet elke waarde van een eigen huis laat zich in cijfers uitdrukken.

    Ik houd mijn hart vast voor NL, want lenen kost geld.

  9. De schuldencyclus, ponzi, whatever, loopt op haar einde. De wereld is voorbij het ‘point of no return’.

    De uitdaging is dus de status quo bewaren, can kicking, inflatteren om de zaak te rekken.

    Als het specifiek gaat over de Nederlandse woningmarkt is het zaak om niet als eerste door het putje te gaan. Zodra de schuldencrisis haar lelijke gezicht in volle omvang aan u toont, is de Nederlandse woningmarkt slechts een 3-regel artikeltje op pagina 18 van De Telegraaf.

    Er wordt wel gezegd: who defaults first, defaults best (IJsland), maar in een globale schuldencrisis is het tijd rekken, tijd KOPEN zelfs door de printers aan te zetten.

    Als Spanje, Italie en Japan failliet gaan, is de wereld failliet. Uw hypotheek maakt dan geen reet meer uit. Een beetje goud en zilver om een appartementje te kopen als het stof is neergedaald, wellicht….

    Punt is om te zorgen dat de ponzi wordt doorgevoerd in de Nederlandse woningmarkt, want duizenden camperbewoners heeft niemand iets aan.

    Uitstel van betaling die wordt uitgesteld, of zoites.

    Join the ponzi, ALLEMAAL INHAKEN !!!

    We zijn VOORBIJ het point of no return.

  10. Als aanvulling wil ik nog vermelden dat de Nederlandse woningmarkt reeds een prominent onderdeel is van genoemde ponzi. Maar zodra die woningmarkthet centrum van de ponzi-draaikolk nadert, moet er worden geroeid.

  11. Er zal nog wel een opleving komen in september / oktober vanwege het wegvallen van 50% aflossingsvrij per 2013. Dat is, qua aantal verkopen. Qua prijsnivo zal het wel door kopers flink omlaag gedrukt worden en verkopers zullen dan wel moeten omdat de groep kopers per 2013 gewoon veeeel lager zal zijn voor de gewenste prijs…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: