Huizenmarkt 2015: Wat gaat er gebeuren?

23

Recent hebben enkele vrienden en familieleden toch de knoop doorgehakt en een huis gekocht. Velen zijn bang dat het dal bereikt is en dat de prijzen nu weer omhoog zullen vliegen. Mijn mening is anders. Ik heb ze dan ook afgeraden om nu te kopen.

huizenprijzen 2015

Belastingvrij schenken afgelopen

Tot 31 december 2014 is het mogelijk om nog belastingvrij te schenken. Daarna is het afgelopen. Laat deze schenkingen nou net de motor achter het prille herstel zijn op de huizenmarkt. Volgens de notarissen is dit de enige reden dat er wat positieve geluiden zijn wat betreft de woningverkopen. Zie Notarissen: herstel van de woningmarkt is nep. Ook wordt gemeld dat 45% van de kopers starters zijn. Er gebeurt dus wel degelijk iets op de woningmarkt, maar alleen omdat er “subsidie” is (belastingvrij schenken) en alleen aan de onderkant van de markt. Met enkele uitzonderingen (dure wijken in Amsterdam b.v.) is de markt in het hogere segment volledig gestagneerd. We kunnen eind 2014 nog een kleine piek verwachten, maar daarna verwacht ik dat de huizenprijzen verder zullen dalen.

De huizen zijn nog steeds niet betaalbaar genoeg geworden voor een modaal verdienend persoon plus partner die parttime bijverdient. 200.000 euro, grofweg de prijs van een gemiddelde woning, betekent nog altijd 440.000 gulden. En het betekent nog steeds te veel modale jaarsalarissen.

Nieuwe hypotheekeisen

Zeker nu de kans groot is dat de eisen voor een hypotheek in Europa gelijk getrokken gaan worden, o.a. door (in dit geval mijns inziens positieve) bemoeienis van internationale organisaties als het IMF, zal de prijsdaling de komende jaren gewoon voortzetten. Een gemiddeld rijtjeshuis/eengezinswoning zou naar de 150.000-160.000 euro moeten zakken, wil het weer betaalbaar worden voor Jan Modaal. Als deze Jan de komende jaren echter minder gaat verdienen, kunnen de prijzen zelfs nog wat lager worden. Ik heb niet zulke positieve verwachtingen voor het herstel van de Europese (en de wereld-)economie. Zie ook mijn vorige artikel, waarin ik het een en ander toelicht.

In Spanje moet je, als je een huis wilt kopen, vrolijk 20% van het aankoopbedrag zelf inbrengen. Bij een huis van 200.000 euro heb je het dan dus over 40.000 euro die je op je spaarrekening moet hebben staan. Uiteindelijk zullen we ook die kant op moeten in Nederland. Wanproducten zoals de NHG worden dan ook gelijk overbodig. Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. De resterende lucht verdwijnt dan ook een stuk sneller uit de huizenmarkt. Lees meer op Realiteitsblog.