Huizenmarkt herstelt in 2e helft 2010

0

De nieuwe topman van Rabobank, Piet Moerland, verwacht dat de Nederlandse huizenmarkt in het tweede halfjaar van 2010 zal herstellen. Ondanks dat het IMF laatst nog liet weten dat Nederland rekening moet houden met een verdere daling van de huizenprijzen is Moerland positief ”De huizenmarkt is structureel gezond”. Dat zegt hij in een interview met het FD.

Het IMF noemde Nederland met name als land waar de huizenprijzen nog flink kunnen dalen. Hoe denkt u daarover?

‘Daar ben ik eerlijk gezegd niet zo somber over. In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen.

Verder is het zo dat de woningmarkt structureel gezond is. Er is meer vraag dan aanbod. Uiteindelijk, en ik vermoed dat dat vanaf de tweede helft van volgend jaar gebeurt, moet dat wel leiden tot hogere prijzen. Daar komt nog bij dat de stimuleringsmaatregelen van de overheden in de wereld mogelijk de inflatie aanwakkeren. En waar moet je in dat scenario je geld stoppen? In huizen. Daarbij wil ik wel aantekenen dat er voorzichtig moet worden omgegaan met de hypotheekrenteaftrek. Dat leidt tot veel onzekerheid op de markt.’

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.