‘Huizenmarkt komt begin 2012 in vrije val’

40

De Nederlandse huizenmarkt komt volgens Woningmarktvoorspelling.nl in het eerste kwartaal van 2012 in een vrije val terecht. De kwartaalvoorspelling is een initiatief van het bureau Streaming Projects dat permanent twintig indicatoren voor de Nederlandse woningmarkt volgt.

De voorspelling wordt gedaan aan de hand van primaire indicatoren en secundaire indicatoren. De primaire indicatoren zijn onder andere de economische ontwikkelingen in Nederland, de hoeveelheid huizen die te koop staan (volgens Funda momenteel ruim 252.000), het verloop van de hypotheekrente, het consumentenvertrouwen en politieke beslissingen. Een aantal secundaire indicatoren zijn de baanzekerheid, woonlasten en bevolkingsontwikkeling en de internationale economische ontwikkelingen.

De huidige situatie op de huizenmarkt wordt door de woningmarktvoorspeller gewaardeerd met een 2 op een schaal van 10. Voorgaande kwartaal was dit nog een 3. In 2007 behaalde de woningmarkt het cijfer 10. De enige positieve punten zijn volgens het bureau de stabilisatie van de inflatie en een verbetering op de huurmarkt. Veel economen verwachten de eerste helft van 2012 een economische krimp. Het feit dat de Nederlandse economie in december in een recessie is geraakt zal de huizenmarkt zeker niet helpen.