Huizenmarkt krijgt last van maatregelen in 2013

18

Peter Boelhouwer, hoogleraar volkshuisvesting op de TU Delft, vertelt wat hij vindt van de maatregelen die worden genomen met betrekking tot de afschaffing van de hypotheekrente: ‘Ik had liever gezien dat álle huishoudens in de koopsector worden aangeslagen, dus dat de hypotheekrenteaftrek voor iedereen geleidelijk zou worden beperkt en dat we de starters een steuntje in de rug geven.

De overheid laat nu de zittende bewoners met rust en de starters krijgen het door de nieuwe bezuinigingsmaatregelen nog moeilijker.’ De maatregelen zullen een negatief effect hebben op de doorstroming. Hierdoor zal de verkoop van woningen vanaf 1 januari 2013 mogelijk verder stagneren en dat kan weer een negatief effect hebben op de huizenprijzen in 2013.

De maatregelen die in het bezuinigingsakkoord zijn meegenomen zijn:

 • De overdrachtsbelasting blijft op 2%.
 • Alleen voor nieuwe hypotheken wordt de renteaftrek beperkt.
 • Nieuwe hypotheken mogen op termijn niet hoger zijn dan de waarde van de woning.Via: Huizenmarkt-Zeepbel

18 REACTIES

 1. Een mes in je rug . Helaas , hiervoor heeft u de afgelopen 30 jaar gestemd. Dit heeft u gekozen en dit heeft u gekregen ! Nederlanders zijn gewoon onnozelen .

 2. De vergelijking tussen het verdrag van versailles en het esm.

  Vanmiddag viel mijn oog op een stuk teks van dhr tissen.
  Hij schreef een column over het feit dat het esm er niet mag komen:
  ‘Moet het ESM-verdrag goedgekeurd worden? Wat mij betreft niet. Helemaal niet zelfs. Onder geen voorwaarde zelfs. Want na goedkeuring houdt Nederland als een soevereine natie op te bestaan en ik voel mij teveel Nederlander – in al onze verscheidenheid- om dat te laten gebeuren. Want het ESM ontneemt Nederland alle ruimte om een eigen begrotingspolitiek te voeren, inclusief een fiscaal beleid dat Nederland onderscheidt van de andere lidstaten in plaats van de eenheidsworst die Europa wil, maar waarin Europa nooit succesvol zal zijn. ‘

  Het verdrag van versailles leidde tot armoede en deze armoede leidde tot een ietwat gefrustreerde leider in Duitsland in de 20e eeuw.

  Gaat het ESM de rijke westerse landen de komende 20 jaar straatarm maken?

  Ik denk van wel.

  De parallel is dat duitsland bijzonder veel geld moest betalen en daardoor een erg arm land werd. Met het esm-verdrag moeten de AAA-landen bijzonder veel geld betalen en worden daardoor arm. Feitelijk zijn de AAA-landen al erg arm. Maar zolang de staatschuld vergeleken wordt met het bbp zijn we rijk. Helaas zullen de belastinginkomsten van nederland de komende jaren elk jaar teruglopen.
  In die context zie ik de bezuinigingen van de kunduz-coalitie als warming-up. In 2013 hebben we al weer nieuwe bezuinigingen nodig.

  Ik heb van de week de documentaire gezien van het snelle geld van jort kelder. Wat mij opviel dat ze het over nokia (telecombedrijf) hadden. Het nokia van de jaren 90 met een aaa-status. Onlangs is ook nokia haar kredietstatus afgewaardeerd. Nokia was een echte winnaar in de jaren 90 en anno 2012 een verliezer. Het kan snel verkeren.

  Kunnen we er als gewone burgers iets aan doen?

  Ik denk van niet.

  Mijn motto de komende jaren is dezelfde als Willem Middelkoop adviseerd: wees flexibel
  en zorg ervoor dat je van de schuldenketting afkomt zo snel als mogelijk.

 3. Nou huizenmarkt zit klem. Nu hebben ze een nieuw systeem bla bla bla.. Geloof me maar het vaalt weer eens.
  De huizenmarkt is te hoog!! Dus je kan wel denken van lekker hoog houden die huizen. Maar niemand kan ze kopen. Dus we zullen wachten.

 4. Starters krijgen het juist makkelijker: de huizenprijzen blijven dalen. Kwestie van hard werken, sparen en geduld hebben tot de prijzen zijn gehalveerd, dan kopen ze fluitend een huis. Geen “stimulans” of hulp nodig. Sowieso moeten overheden geheel en al uit de woningmarkt blijven, anders krijg je Spaanse toestanden.

 5. Ik heb zojuist het volgende mailtje aan m’n tante gestuurd.
  Niet dat die er krap bij zit, integendeel, ze is een miljonaire, in euro’s, maar toch …

  ****************************************
  O ja, de ‘national debt’ vd USA is vandaag door de 16 DUIZEND MILJARD DOLLAR gegaan !
  Afgelopen november was dat ‘nog maar’ 15 biljoen ; hij gaat dus ‘goed’ zo !

  Met privé-, business-, gemeentelijke- en staatsschulden (er zijn er 51 geloof ik), ligt de wèrkelijke schuld boven de 200 DUIZEND MILJARD DOLLAR !!!
  Dit heeft een (inmiddels hoogbejaarde) ex-minister van financiën onder R. Reagan berekend.

  Spanje gaat binnen enkele maanden (onvermijdelijk !) aan de deur kloppen voor EU-hulp, wat neer komt op 7 tot 10 x ‘Griekenland’.
  Die 1000-2000 MILJARD € om de ‘eerste Spaanse gaten’ te kunnen dichten zullen moeten worden bijgedrukt ; 5% in papier (biljetjes) en 95% in de vorm van getalletjes in computers van Centrale Hoertjes … ehh… Centrale Banken.

  De euro is, sinds ‘we’ (?) (=the banker-jews) hebben besloten bij te drukken (inmiddels al 1.030 MILJARD €) “a dead man walking” geworden.
  De vraag is niet OF, maar WANNEER de euro implodeert (devalueert met 40 tot 70% in koopkracht).

  So BUY FYSICAL SILVER !!! ( goud ook goed, maar 2 tot 5 keer minder ; zilver heeft een enorme achterstand nog (steeds!) in te halen)
  Het beste is 999 Maple Leaves of American Eagles of Wiener Philharmoniker-munten van 1 Oz (=31,15 gr), die zijn duurder bij aankoop, maar die meerprijs krijgt u ook weer terug bij de verkoop/ruilhandel.

  Spaartegoeden zullen vanaf 2013 worden weg-ge-(hyper-)inflateerd.

  Geloof NIKS van wat u in kranten leest of op NOS of RTLZ leest ; al deze media zijn in handen van jodondendronnekes ! 96% wereldwijd trouwens.
  Die media liegen gewoon in opdracht om een ‘maximale oogst’ onder de onwetende (onbesnedenen) binnen te halen.

  Afijn, ik heb gezegd !
  **********************************

  Nou ? Ben ik geen voorbééldige neef ?
  Toch ?

  Oké, ik ben natuurlijk ook bang dat een eventuele erfenis zomaar ‘verdampt’ hahaahaaa !!!

  Want ik ben niet gek …

  Ik ben een vliegtuig !

  VROAAAARRR !!!

 6. @Snel : Die ongeschoolde lintworm bedoel je ?
  Mijn excuses, Heer Snel, maar ik ga geen tijd verspillen aan z’n pruts-artikeltje.

  Na de Khazarenklap mag ie lekker voor de rest van z’n leven naar de kont van een trekpaard gaan staan…ehh… [u]zitten[/u] staren.
  Je weet wel, op zo’n middeleeuws ploegijzer 😉

  Iets anders :
  Kijk, als zo’n (desinformerende) Khazaren-zender als Bloomberg het openlijk zegt / voorspelt, altans, één van hun gasten, dan mag ik ook de betreffende link doorgeven.
  Vind ik.
  Toch ?

  http://sgtreport.com/2012/04/euro-to-break-up-in-a-matter-of-months-says-stanley-crouch/

 7. Het is lastig om mensen te adviseren die een paar knaken hebben, helemaal als ze zelf denken verstand te hebben van beleggen, onroerend goed etc.
  Dan hebben ze bijvoorbeeld 50.000 pleuro op hun bankrekening staan of meer en dan moet daar wat mee gebeuren want ja het geld rendeerde niet. Nu moet ik zeggen dat er weer een variabele in de rendementsformule erbij is gekomen namelijk dat je bank failliet kan gaan (de meeste banken zijn allemaal technisch failliet en verzekeringsmaatschappijen ook trouwens) En wat moet je dan doen met je zuurverdiende pleurootjes?

  Ten eerste, dit ben ik volledig met ktm eens, niet meer naar nos of rtl kijken, horen, luisteren, zien en of kijken. 9 van de 10 ‘gewone man’ beleggers zijn door dit soorte van media het financiele wak in gefietst. Over beleggersbelangen en al van dat soorte blaadjes hoeven we het niet eens te hebben dat is hetzelfde laken en pak.

  Het lijkt wel of de VS en de Euro(zone) een wedstrijdje aan het doen zijn; wie gaat het eerste failliet? Ondanks dat de eurozone bijzonder veel aandacht krijgt in de media denk ik toch dat de VS nog altijd op de 1e plaats staat. Japan en de Eurozone zijn in een nek aan nek race gewikkeld voor de 2e plaats. Het intrigreert me mateloos om elke maand te aanschouwen hoe de noord-europese landen steeds wat dieper in de financiele fuik van zuid-europa worden getrokken. En dat die politici die we in den haag hebben nog steeds niet inzien wat er in het najaar van 2008 gebeurd. Die financiele inteligentie is er gewoon niet. Erg triest trouwens dat de gewone burgerman deze rekening moet gaan betalen. Erg triest ook trouwens dat die rekening elke maand aan het oplopen is. Maar ja men stemt op die lui. En elk volk krijgt de leider waar ze recht op heeft…. toch?

  Wat kun je mensen adviseren die de laatste 15 jaar een huis gekocht hebben? Wat kun je mensen adviseren die 50 duizend of meer hebben?
  Zilver, goud is een optie.
  Maar om daar nu 100 % in te gaan, vind ik ook weer zoiets.
  sexdrugs&rockandroll daar valt altijd aan te verdienen.
  Drank ook.

  hmm een paar vrouwen uit Duitsland dan maar gaan halen en die achter de webcam zetten voor een goed financieel gesprek over de Weimar-republiek?

 8. Laatst de FED al die aangaf tegen de grenzen van kredietverlening aan te zitten en nu ook de ecb:

  Door de weer wat verhoogde spanning in obligatieland gaan er meer blikken richting de ECB. Natuurlijk heeft de ECB nog wel mogelijkheden. “Maar die zijn niet meer zo scherp als ze waren”, zegt Brzeski, wijzend op het SMP (Securities Markets Programme, red.). “Een nieuwe LTRO-ronde kan de meest – en de enige – effectieve maatregel zijn, zelfs als daardoor nieuwe conflicten binnen de ECB geschapen worden.”

  ‘Brzeski vergelijkt de ECB met een brandweer. “Maar zelfs de brandweer kan zijn grenzen bereiken. De ECB moet steeds grotere interventies doen om een verschil te maken. Een oncomfortabele situatie voor de ECB, en daarom probeert Draghi de bal weer bij de politici te leggen.”

  Het is toch opvallend dat er tot dusverre (sinds najaar 2008) nooit wordt gesproken over het wegstrepen van schulden.
  Waarom niet eigenlijk? Moet de boel nu echt financieel naar de klote gaan?

 9. Prof wil starters helpen om een huis te kopen die een waarde gaat dalen.

  Nou bedankt, Prof. Nog andere ideeen?

 10. De huizenprijzen MOETEN ook juist omlaag. Daar ligt de pijn van de starters, de prijzen zijn belachelijk hoog en moeten minstens 25% gecorrigeerd worden. Hopelijk helpen maatregelen daar aan mee.
  En ja, ik heb zelf een koophuis, dus het mijzelf ook pijn, maar het is absoluut noodzakelijk. De makelaars houden domweg vast aan de oude prijzen, echt 25% correctie het is niet anders!

 11. De financiele wereld is meer dan ziek. De grote kantoren die de boekhouding doen, maken vergissingen? De boekhouding van Vestia is al 5 jaar met winst afgesloten, Dit had natuurlijk verlies moeten zijn. De winst is wel al die jaren verdeeld. Zo zouden de banken en verzekeringsmaatschappijen, moeten afboeken op de reeele waarde. Nee, wij delen de winst, die er natuurlijk niet is. De grootste criminelen zitten aan de top en blijven buiten schot. De burgers, zijn blij dat wij geen boete krijgen van de EU en hopen dat wij de AAA status behouden.

 12. Tjah een constructie voor wat eigenlijk? Ze willen het gewoon kunstmatige omhoog houden. Maarja als je maar rommelt met cijfers en nog eens rommelt. Op den duur loop je klem! Want je kan wel rommelen. Maar de huizen markt is te hoog. Dus de minst pijne is gewoon de huizenmarkt laten zakken. En dan stimuleer je weer de jeugd te kopen. Wilt men niet zakken blijft lekker het huis in de verkoop staan. En dan lopen ze extra veel kosten met zich mee.

 13. Zo’n huizencrisis kan ook grote gevolgen hebben voor onze banken met alle vervelende gevolgen van dien! We zitten al sinds de subprime crisis van 2007 in de Tweede Grote Depressie!

  En wat zullen de gevolgen voor de huurders zijn die in sociale huurwoningen wonen?

 14. tja… we meten gewon met z’n allen een stapje terug.. Is niet leuk, maar anderzijds zo doorgaan is ook geen optie. Ik denk dat het tijd is voor een verandering van mentaliteit. Deze crisis is het gevlg van de algehele hebzucht van de mens. Ook de burger heeft een aardige steen bijgedragen door verwaarde op het huis opnieuw te hyptheken en er lekker op los te leven. het kon niet op in de jaren negentig en begin deze eeuw. En nu moet er worden afgerekend… Tja niet leuk, maar wel eerlijk. Een huis is nu eenmaal geen pinautomaat…. Aan de andere kant is het zo dat de geschiedenis zich steeds herhaald. Een leuk voorbeeld om eens in te kijken is de Heerengracht index http://www.columbeurs.com/hausse-op-duitse-huizenmarkt/ Hier is de fluctuatie van de huizenprijzen op de heerengracht in A’dam vanaf 1650 tot 2010 bijgehouden. Dan zie je dat het ook wel weer goed komt en het geeft ook een idee hoe lang dit allemaal ongeveer nog gaat duren.

  http://www.uitdeukenzonderlakschade.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.