Huizenmarkt vormt bedreiging voor de Nederlandse economie

5

We schreven vandaag al eerder over Klaas Knot. Hieronder een item van het interview bij Buitenhof. Het gaat over de Nederlandse huizenmarkt. De Nederlandsche Bank wil de hypotheekrenteaftrek stevig blijven afbouwen, om op termijn de eigen woning te kunnen belasten als een vorm van eigen vermogen via box 3.

Duidelijk doel voor ogen

Klaas Knot herhaalde daarmee eerder pleidooien. De president van DNB zou graag zien dat Nederland meer in lijn gaat lopen met andere Europese landen qua hypotheekschulden. Knot zou het liefst zien dat in de toekomst maximaal 90% van de waarde van de eigen woning geleend kan worden. Momenteel is dat gemaximeerd op 100%, tot voor kort was het zelfs mogelijk ruim boven de waarde te lenen.

Flankerend beleid

„Er is wel flankerend beleid nodig,” erkende Knot. „Er moeten veel meer huizen gebouwd worden.” De hypotheekrenteaftrek noemt Knot ’een instrument dat niet meer van deze tijd is.’ „We vragen overal om buffers. Bij banken, overheden. Waarom dan niet ook vragen om een klein buffertje bij huishoudens? Dat is toch een kwetsbare groep,” aldus de Groningse econoom. Via huizenmarkt-zeepbel

https://www.youtube.com/watch?v=L-CGwK9ZYFI