Huizenprijs daalt op jaarbasis en stijgt op maandbasis

0

De prijzen van verkochte Nederlandse huizen lagen in januari gemiddeld 5,3% lager in vergelijking met januari 2009. Ook in december was de prijsdaling op jaarbasis 5,3%. In november waren de huizen nog 4,7% goedkoper ten opzichte van een jaar geleden. De prijsdaling van tussenwoningen was met 3,5% het kleinst. Vrijstaande woningen daalden met 8,7% het meest in prijs. Op maandbasis lagen de verkoopprijzen van koopwoningen 0,2% hoger.

In alle provincies waren de prijzen lager dan in januari 2009. De grootste daling deed zich voor in Noord-Holland, waar koopwoningen 8,6% goedkoper waren. In Groningen was de prijsdaling met 1,1% het kleinst. De prijsontwikkeling in de provincies laat een gemengd beeld zien. Zo waren de prijzen in Friesland, Groningen en Utrecht ongeveer 2% hoger dan een maand eerder. In Limburg waren ze echter circa 2% lager. De prijsontwikkeling in de overige provincies lag hier tussenin.

Ruim 7.700 bestaande woningen wisselden in januari van eigenaar. Dat is ruim 11% minder dan een jaar eerder. Deze afname is iets groter dan die in december. Toen bedroeg de afname op jaarbasis 8%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.