Huizenprijs daalt op jaarbasis en stijgt op maandbasis

0

De prijzen van verkochte Nederlandse huizen lagen in januari gemiddeld 5,3% lager in vergelijking met januari 2009. Ook in december was de prijsdaling op jaarbasis 5,3%. In november waren de huizen nog 4,7% goedkoper ten opzichte van een jaar geleden. De prijsdaling van tussenwoningen was met 3,5% het kleinst. Vrijstaande woningen daalden met 8,7% het meest in prijs. Op maandbasis lagen de verkoopprijzen van koopwoningen 0,2% hoger.

In alle provincies waren de prijzen lager dan in januari 2009. De grootste daling deed zich voor in Noord-Holland, waar koopwoningen 8,6% goedkoper waren. In Groningen was de prijsdaling met 1,1% het kleinst. De prijsontwikkeling in de provincies laat een gemengd beeld zien. Zo waren de prijzen in Friesland, Groningen en Utrecht ongeveer 2% hoger dan een maand eerder. In Limburg waren ze echter circa 2% lager. De prijsontwikkeling in de overige provincies lag hier tussenin.

Ruim 7.700 bestaande woningen wisselden in januari van eigenaar. Dat is ruim 11% minder dan een jaar eerder. Deze afname is iets groter dan die in december. Toen bedroeg de afname op jaarbasis 8%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.