Huizenprijzen blijven dalen: -5,6%

0

De huizenprijzen in Nederland zijn in augustus op jaarbasis met 5,6% gedaald. Daarmee zet de prijsdaling op de huizenmarkt onverminderd voort. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS. Alle typen huizen daalden in waarde. Vrijstaande woningen daalden met 7% het meest in prijs. De prijsdaling van tussenwoningen bleef beperkt tot -4,6%.

De huizenprijzen daalden in alle Nederlandse provincies op jaarbasis. In Groningen was de daling het grootst met -7,8%. In Zeeland daalden de prijzen van woningen slecht met 2,1%. De prijzen in Utrecht, Friesland en Flevoland lagen hoger dan een maand eerder. In de overige provincies waren de woningen goedkoper.

Bijna 9.600 bestaande woningen wisselden in augustus van eigenaar. Dat is ruim 38% minder dan in augustus 2008. Van alle woningtypen en in alle provincies was het aantal verkopen fors lager. Het aantal verkochte vrijstaande woningen is zelfs bijna gehalveerd. Ten opzichte van vorige maand daalde het totale aantal transacties met bijna 28%.