Huizenprijzen dalen 1,75% in 2010

Volgens de Rabobank is de Nederlandse huizenmarkt geleidelijk aan het herstellen van de gevolgen van de kredietcrisis. Ook is volgens de bank het einde van de dalende huizenprijzen in zicht. In 2010 zullen de huizenprijzen, volgens het rapport van de Rabobank over de huizensector, met 1,75% dalen. In 2011 verwacht de bank een stijging van de huizenprijzen in Nederland met 1%.

Op dit moment zijn de huizenprijzen nauwelijks in beweging. Dat komt volgens het onderzoek doordat er nog steeds veel onzekerheid in de markt heerst. Dat wordt veroorzaakt door de economische crisis, maar nu speelt ook politieke onzekerheid een rol. Volgens de bank wordt het vertrouwen niet bevorderd door de discussie over maximale hypotheken die is aangezwengeld door de Autoriteit Financiele Markten (AFM) en het politieke debat over de hypotheekrenteaftrek.

Rabobank verwacht verder dat in de loop van 2010 de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) licht zal stijgen. Het jaarlijks gemiddelde zal dit jaar echter lager liggen dan in 2009. In de kwartaalrapportage concludeert de bank dat ook de dalende trend in het aantal transacties in de huizenmarkt lijkt te zijn gebroken. Het dieptepunt over de afgelopen maanden ligt daarmee op 125.000 transacties.

Er staan nog wel veel huizen te koop en de gemiddelde verkooptijd is binnen anderhalf jaar toegenomen tot 125 dagen van 80 dagen. Rabobank verwacht dat kapitaal en de geldmarktrente zullen stijgen op de langere termijn, maar dat dit zich niet noodzakelijk pro rata hoeft te vertalen in de hypotheekrentes. Parallel hieraan denkt de bank dat de betaalbaarheid van de aanschaf van een huis vanaf 2011 zal verslechteren.

Ook de hypotheekmarkt heeft de hardste klappen achter de rug, wat te zien is aan stabilisatie van het aantal transacties. Het aantal herfinancieringen via hypotheken neemt nog steeds af, wat betekent dat de markt nog steeds krimpt, maar de snelheid van de daling is aan het afnemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.