Huizenmarkt moet op de schop, prijzen dalen

7

De Nederlandse huizenprijzen daalden in maart opnieuw. Deze keer werd een gemiddelde koopwoning 1,1% goedkoper in vergelijking met een jaar geleden. Alle soorten Nederlandse woningen waren in maart goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 2,7% het meest in prijs, tussenwoningen met 0,2% het minst. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster

Hieronder een video waarin Hugo Priemus uitlegt dat het beleid de oorzaak is van het falen op de Nederlandse woningmarkt. De woningmarkt moet volgens hem afkicken van alle steunmaatregelen om zo weer gezond te worden. Video via MeJudice.In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Limburg. Het grootst was de prijsdaling in Drenthe met 2,6%, gevolgd door Noord-Brabant met 2,5%. In Limburg steeg de prijs van een gemiddeld huis met 1,4%. De prijsdaling van de Nederlandse huizen is in maart kleiner dan in februari. Toen daalden de verkoopprijzen nog met 1,5% op jaarbasis. Op maandbasis was er een (heel) klein lichtpuntje. Tenopzichte van de voorgaande maand steeg een gemiddelde koopwoning met 0,2%. Het is voor het eerst in zeven maanden dat de Nederlandse huizenprijzen op maandbasis stijgen.

In maart wisselden ruim 10.000 bestaande woningen van eigenaar. Dat is ruim 6% minder dan in maart 2010. In de eerste twee maanden van 2011 was het aantal transacties juist hoger dan in 2010. In totaal lag het aantal transacties in het eerste kwartaal van 2011 ruim 2% hoger dan in het eerste kwartaal van 2010.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.