Huizenverkoop Amerika stijgt, goud daalt fors

21

De verkoop van het aantal woningen in de Verenigde Staten is in november 2012 gestegen. Ten opzichte van een maand eerder steeg het aantal transacties met 5,9% tot 5,04 miljoen op jaarbasis. Dat maakte de Amerikaanse overheid donderdag bekend. Ook de Amerikaanse groeicijfers vielen meer. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel groeide de Amerikaanse economie in het 3e kwartaal met 3,1% op jaarbasis. Er werd in eerste instantie uitgegaan van een groei van 2,7%. De macro-economische gegevens vallen dus enigszins mee. Wellicht is dit de reden van de forse daling van de goudprijs donderdag.

live goud

Prijs van goud en zilver daalt

De prijs van goud daalde donderdagmiddag tot onder de $1.650,- per troy ounce en bereikte het laagste punt in de afgelopen 4 maanden. De beren zijn momenteel even de baas. De prijs van edelmetalen wordt met grote kracht lager gezet. Oolk zilver ontkomt niet aan het negatieve sentiment. De spotprijs voor een troy ounce zilver (31,1 gram) daalde donderdag tot onder de $30,-.

AEX-index, KPN en SBM

In tegenstelling tot de edelmetalen, stijgt de AEX-index donderdag met 0,4%. Inmiddels staat de Nederlandse beursindex op 346,60 punten. De grootste daler binnen de index was wederom KPN met een min van ruim 3%. De waarde van een aandeel KPN bedraagt momenteel €3,60. Het telecomaandeel staat inmiddels op het laagste niveau van de afgelopen 11 jaar. Eerder deze week daalde KPN al ruim 15%, nadat bekend werd dat het bedrijf €1,35 miljard had neergelegd voor de 4G vergunningen tijdens de frequentieveiling van de overheid. Carlos Slim is not amused. De grootste stijger was SBM Offshore. Het olie-aandeel daalde in 2012 van €16,- naar €8,- en was donderdag 20 december de grote winnaar. Het aandeel steeg maar liefst 18,6% nadat bekend was geworden dat SBM een probleemproject in Noorwegen volledig gaat afschrijven.