Hulpeloosheid en onmacht in het kwadraat?

Het is letterlijk en figuurlijk stil. Vakantietijd. Vele Nederlanders zijn moe en uitgeblust geraakt van al die berichten over crises, fraude, afluisteren, grootgraaiers die zich zelf wéér meer toestoppen en de komende miljarden aan lastenverhogingen en bezuinigen. En toch…. Als een struisvogel je hoofd in het zand steken helpt maar even, net als een krat bier achteroverslaan of een fles whisky leegdrinken. Feit is dat de banken in de diverse landen er nog steeds verder op achteruitgaan. Dat enorme bedragen aan niet meer inbare leningen als een nog onzichtbaar aambeeld op de balans drukken en dat de bereidheid om leningen te verstrekken aan ondernemingen tot bijna nul is gedaald.

powerless

Geen groei en de hand op de knip

Zonder investeringen is er geen groei, en de hand op de knip zorgt voor het instorten van de omzet van veel ondernemingen en daarmee ook de belastinginkomsten. Gebleken is dat politici geen uitweg weten. Dat ze zich met handen en voeten vasthouden aan wat was, aan de gevestigde belangen en de ijdele hoop dat wonderen redding zullen brengen. Die wonderen blijven vooralsnog uit. De begrotingstekorten en staatsschulden stijgen in veel landen nog elke dag. De aangegane leningen zijn feitelijk gezien niet meer af te betalen.

Hulpeloos?

Veel Nederlanders hebben het gevoel dat ze als individu niet meer dan een speelbal zijn in en woeste zee. Dat grootheden als miljoenen, miljarden en biljoenen ons begrip, en doen, te boven gaan wat betreft invloed, het kunnen zorgen voor veranderingen, en meer. Zijn we echt hulpeloos? Ik denk dat je hierop met ja en nee kunt antwoorden. De westerse samenleving is enorm complex geworden. Een mammoettanker is er niets bij. Koersveranderingen gaan dan ook heel langzaam, waarbij je vooraf ook nog eens moet weten wat die koers moet zijn. Ons eigen, kleine levensscheepje, kunnen we echter wel grotendeels de baas. Je kunt de boel op orde houden, overzicht hebben in de inkomsten en uitgaven, zorgen dat er zo min mogelijk schulden zijn en worden gemaakt. Investeren in energiezuinige en degelijke apparatuur. Het geld voor een vakantie is na één of twee weken op. Met een goede wasmachine doe je misschien wel twintig jaar.

Eénrichtingsverkeer

Ook voor onze individuele of gezinssituatie geldt dat regeren vooruit zien is.  Zeker is dat het er de komende tijd niet beter op zal gaan worden. De staat kent qua belastingen, accijnzen, heffingen, kostprijzen, boetes e.d. alleen maar éénrichtingsverkeer, namelijk die van de weg omhoog. Het woord daling komt, wat deze begrippen betreft, niet voor in het overheidswoordenboek. We zijn en worden op allerlei manieren inge-engd en betutteld. Het is alsof we in een soort virtuele overheidsdwangbuis zijn ingesnoerd, terwijl leven ruimte nodig heeft, telkens opnieuw moet kunnen ademen.

De best “verdienende “ topman

Deze week hebben we kunnen lezen dat baas van Ziggo , in 2012, een beloning kreeg van 15,7 miljoen euro. Dat is 1,3 miljoen per maand of wel 892 keer het minimumloon. Ook alle andere “topmannen en vrouwen” schijnen er gemiddeld zo’n 6% op vooruit te zijn gegaan. Zo lang de mens zo hebberig blijft, en wij dit tolereren of meedoen, zullen we als geheel er niet echt op vooruitgaan en dat is maar goed ook. Samenlevingsvormen die zulke verschillen tolereren verdienen niet beter dan ten onder te gaan.

Ten slotte een hoopvol einde?

Ieder van ons heeft vele kansen om aan de weg te timmeren. Kennis maakt macht. Hoop doet leven. Internet biedt ons een schat aan mogelijkheden, om te leren en kennis te vergaren, om samen te werken, om gedachten en ideeën uit te wisselen. Liever klein en fijn dan groot, ongelukkig en in schulden te wonen. Wie zijn zaakjes op orde heeft, visie ontwikkelt, planmatig weet te werken, die heeft al een groot deel van de problemen overwonnen. Elk iets doet het totaal groeien. Als elke klant vandaag bereid zou zijn om zijn Ziggo abonnement virtueel gezien op te zeggen dan is morgen die topbeloning een achterhaald iets. Initiatief en durf. Mogelijkheden genoeg. We zijn dus niet powerless. Er is alleen een tekort aan inzet, vechtbereidheid en doorzettingsvermogen .

28 reacties

 1. Wat ik eigenlijk vreemd vind is dat er altijd negatief gesproken wordt over (meestal) bestuurders die megalomaan verdienen. Terecht, maar topsporters verdienen zij het dan wel om zo te cashen? Het is toch net zo absurd dat voetballers van begin 20 al een weeksalaris hebben van een ton.

  1. Mee eens en wat ook absurd is, is dat wij de politiebeveiliging mogen betalen. Laten die clubs dat zelf maar doen. Ze hebben toch geld zat en anders gaan ze maar lekker failliet.

  2. Het geldt natuurlijk voor alles wat compleet uit de hand gelopen is. Voetballers, wielrenners, auto-coureurs, golfers etc. etc.

   1. Sorry hoor, maar deze categorie getalenteerde belastingbetalers maken gebruik van hun tijdelijke gave en zodoende moeten ze in relatief korte periode de levensstandaard voor de rest van hun leven verdienen, duidelijk appels met peren vergelijken, waar ik een heel groot probleem mee heb zijn exorbitante beloningen, en secundaire voorwaarden, in met name de (semi) publieke sector (bestuurlijke elite), de overigen dienen door raden van bestuur, commissarissen te worden beteugeld, maar ook deze zijn inmiddels graaiziek!

    1. Hallo Peter

     Hoewel een topsporter het inderdaad in relatief korte tijd moet verdienen, blijft voor mij staan dat een weeksalaris van een ton, nog steeds exorbitant is. Ken je nagaan 52 weken x laten we zeggen 10 jaar lang zo’n salaris. Dat is dan nog steeds schandalig veel.

     1. Wil ik aan toevoegen dat er nog steeds mensen zijn die wartaal uitslaan als ze zeggen: hij moet het in korte tijd verdienen. So What?! Deze topsporter in kwestie kan zich toch gewoon omscholen als hij uitgesport is? Ik begrijp hier echt geen snars van! Als een postbode van 40 jaar oud om wat voor reden werkloos thuis zit wordt er toch ook van hem verwacht dat hij zich aanpast aan de situatie en zich omschoolt. Ik ben overigens geen postbode;-) anyway, het is het al oude vraag/aanbod. hier geldt overigens ook voor als niemand er meer naar kijkt is het snel afgelopen met de absorbitante bedragen! Was het Caesar niet die zei geef het volk brood en spelen…

     2. Als je de top niet genoeg betaald, dan verdwijnt kwaliteit naar het buitenland.

      Hetzelfde geld voor de top 15 multinationals in Nederland die 0% winstbelasting betalen.

      Tenminste dat moeten wij geloven.

      Mijn grootste angst is iets heel anders.

      Omdat overheden nog steeds sinterklaas spelen, moeten de belastingen steeds meer omhoog.

      Hierdoor vertrekken bedrijven en mensen met kwaliteit.

      Wat over blijft is een pan met kikkers in het water en op het vuur, die dit land niet meer kunnen verlaten.

      BTW weer omhoog, met 2%, naar 23%. Dat werkt.
      Gaat iedereen gauw weer een auto kopen?

      Nog nooit z’n slecht kabinet gehad sinds Napoleon.

  1. Je kan kiezen uit digitenne, satelliet, televisie via het internet.

   Of je kan natuurlijk geen TV kijken. Je krijgt alleen maar gladde mooipraters op de buis te zien die zeggen hoe fantastisch alles is.

   Ik ben een aantal maanden geleden gestopt met TV kijken en ik mis het niet. Alles wat ik wel wil zien kan ik zo downloaden van het internet.

   1. Ik heb 10 jaar geleden de kabel uit de televisie getrokken en heb daar geen seconde spijt van gehad. Alles is via het internet te verkrijgen en is tevens ontdaan van alle MSM rotzooi ervoor, tijdens en na.

    Het probleem waar we in Nederland nog mee zitten is dat het Ziggo is toegestaan om koppelverkoop toe te passen. Je kunt GEEN internet nemen ZONDER televisieabonnement.

    Aangezien ik over internet bij Ziggo niets te klagen heb, stap je ook niet zo maar over op een alternatief. Daarnaast zijn niet alle alternatieven – zoals satelliet bij huurhuizen – toegestaan. Wel is het abonnement aangepast naar de goedkoopste variant.

    Meer dan dit kan ik helaas (nog) niet doen.

 2. “Samenlevingsvormen die zulke verschillen tolereren verdienen niet beter dan ten onder te gaan”. zo ’n zin kan ik me nou volledig bij aansluiten. En dan hebben we het alleen nog maar over de zichtbare, legale ( wel immorele ) verschillen. De werkelijke verschillen zijn natuurlijk nog veel en veel groter. Denk maar aan de honderden miljarden die ontdoken worden en weggesluisd. Ik zou de verhaaltjes dat het om ontwijking gaat maar niet geloven, het merendeel gaal om criminele ontduiking.
  Het is de elite die de crises keer op keer veroorzaken, en er ook voor zorgen dat de burger de rotzooi kan opruimen. De inkomensverschillen blijven stijgen en die criminele psychopaten bende ( CPB) begint nu al te drammen dat het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting niet omhoog mag. Nu begrijpt u waarom de mensen het zo zwaar hebben. Dat komt omdat we door die regenten in een ongekende crisis zijn gestort, en zij er tevens voor zorgen dat wij met z’n allen hun gigantische salarisverhogingen moeten betalen.
  Dit alles natuurlijk MEDE mogelijk gemaakt door onze regering, met de grootste verraders Spekman en Samsom voorop.
  De regering collaboreert met de elite tegen het volk. Maar ik kan er geen traan om laten want een niet onaanzienelijk deel van het volk verbeeldt zich tot de elite te behoren, en keert zich tegen het volk. De stumperts. De rest is voor een groot nog stommer dan het achtereind van het varken. Blijft nog een klein deel van het volk over, Biflaten en andere vrijdenkers.
  Het wordt tijd dat de schuldigen aangewezen worden, gedwongen worden alle geheime rekeningen op te biechten en zonder vorm van proces het geld te onteigenen en in de economie te storten.
  Griekenland heb ik opgegeven. Als ergens reeds een revolutionaire klassenstrijd gaande had moeten zijn dan is het daar wel. De namen zijn bekend, maar actie ho maar. Nee, volk en elite verdienen elkaar daar.
  Hier ook, als er geen actie komt.

  1. @Verontruste Burger:
   “Maar ik kan er geen traan om laten want een niet onaanzienelijk deel van het volk verbeeldt zich tot de elite te behoren, en keert zich tegen het volk.”

   Dat is nou het typische bovenmodaal verdiende koophuisvolk dat maar op de VVD stemt vanwege de Hypotheekrenteaftrek! Terwijl dat soort hoogopgeleid klootjesvolk niet in de gaten heeft dat de VVD juist niet voor hun opkomt, maar voor de belangen van de financiële elite.

 3. Verandering komt pas na zeer serieuze problemen in financiele markten. Mensen zijn gehospitaliseerd, niet gewend om anders te denken, geindoctrineerd. Hey, you’re Ziggo’d, and you don’t even know it. En ineens is daar de bail-in, 40% van je erfenis pleite, voor belasting natuurlijk. En dan boos worden, heel boos, en dus kneedbaar. Ik ga me ondanks de misere iig rot lachen om alle onnozelheid die zich zal openbaren. Alle vetgemeste holle ogen, starend in de donkere tunnel, zichzelf verbazend waar hun ‘rechten’ toch zijn gebleven. En ik kan u meedelen dat de host reeds is uitgewoond en dat uw smeekbeden aan dovemansoren zijn gericht.

  Het grootste probleem op dit moment is dat het establishment de illusie heeft nog steeds te handelen uit naam van het volk. Een illusie die verdooft en verblindt. Een soort geoorloofd machtsmisbruik.

  1. Goed gezegd houtskool, maar je bent een tikje te positief over het establishment ( de elite ). Kan me niet voorstellen dat ze werkelijk denken uit naam van het volk te andelen.
   Zij denken dat het volk denkt dat zij uit naam van het volk handelt.
   Daar hebben ze helaas voor 90% gelijk in.

   1. Klopt VB, er zijn individuen die goede ideeen hebben. Grillo is een voorbeeld. Ron Paul nog een. Vandaar dat ik het dorp niet helemaal afbrandt. Maar je hebt helemaal gelijk.

 4. houtskool
  ”Alle vetgemeste holle ogen, starend in de donkere tunnel, zichzelf verbazend waar hun ‘rechten’ toch zijn gebleven.”

  Heerlijk, alweer een pareltje voor op mijn ”’kennis muur”.
  Love it.

 5. Eh..beste Ben hoe doe je dat?
  ”zijn Ziggo abonnement virtueel gezien op te zeggen”

  Opzeggen, maar dan virtueel gezien?

  Ik heb ook Ziggo, dus…..wat nu.

  1. Als een grote groep mensen geloofwaardig de indruk weet te wekken dat ze bereid zijn om hun Ziggo-abo op te zeggen als er niet drastisch in de beloningsstructuur wordt ingegrepen dan ontstaat er een soort virtuele opzegging. Ziggo komt voor een dilemma te staan.Kans lopen om binnen een maand failliet te gaan of maatregelen treffen.

 6. Wordt tijd dat dit kabinet opstapt. Het zijn allemaal leugenaars en zitten vastgeroest in hun denken. Allemaal houden ze hun hand op ( kunt u even betalen?) en verder doen ze niks. Deze mensen zijn zo dom dat ik niet kan geloven dat ze ooit een opleiding hebben genoten.
  Maar als je terug in de tijd kijkt is dit niet zo verwonderlijk want de meeste SS officieren waren goed opgevoede burgers met goede opleidingen. En ondanks hun goede opvoeding hadden ze er geen problemen mee om te stelen, te moorden, te liegen, te bedriegen en te profiteren.
  Krijg steeds meer het gevoel in die tijd te leven.

 7. Zo, die laatste zijn snijdt overigens wel hout zeg!

  “Als elke klant vandaag bereid zou zijn om zijn Ziggo abonnement virtueel gezien op te zeggen dan is morgen die topbeloning een achterhaald iets. Initiatief en durf. Mogelijkheden genoeg. We zijn dus niet powerless. Er is alleen een tekort aan inzet, vechtbereidheid en doorzettingsvermogen”

 8. Hulpeloosheid en onmacht? Defaitistisch?
  Welnee, onverschilligheid heet het huidige stadium. Het ging altijd al om de knikkers en de macht. Nu worden de walchelijke details alleen
  met bakken tegelijk over ons heen gestort.
  Cables, leaks, klokkenluiders, internet. Schrikken we niet meer van. Iedereen wil, nee, móet immers zo goed mogelijk door met zijn of haar eigen leven. Want ‘ze’ doen toch wat ze willen. De massa heeft er geen invloed op en voelt zich niet betrokken.

  Schaamteloze graaiers bij Ziggo? Hooguit een enkel virtueel kuchje als protest van lezers.
  Zou het bij een andere provider anders zijn? De abonnementskosten verschillen nauwelijks.

  De wantoestanden bij publieke en semipublieke managers overtreffen met meerdere nullen zelfs de bonuscultuur in de particuliere sector.
  Gokken, beleggen en schaduwbankieren. Met belastinggeld en inleg van verzekerden.
  Áls verantwoordelijken al (in een enkel geval) voor de kadi worden gesleept vindt die doorgaans niet voldoende juridisch bewijs om tot veroordeling over te gaan. Sterker nog, de schuldigen krijgen bij afscheid zelfs nog een vette, gouden handdruk.

  Over het tomeloze wanbeleid en de verkwistende bureaucratie in het chaotische Haagse circus en de Brusselse moloch hebben we het niet eens meer.

  Misschien kunnen wij uit humor nog een beetje hoop putten, al is het tegen beter weten in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: