Hyperinflatie Venezuela is een feit: 1.600% in 2017

95

Het volgende doomscenario doet zich voor. Deze keer een hyperinflatie in Venezuela. Grote protesten op straat worden geweerd door speciale politie-eenheden in een poging de uitingen van onvrede enigszins onder controle te houden. Voedseltekorten, lage olieprijzen en economisch wanbestuur dwingen de Venezolaanse overheid de noodtoestand uit te roepen.

protesten op straat venezuela

Hyperinflatie in Venezuela

In het Westen zouden we zohaast jaloers worden op dergelijke inflatiecijfers. Waar men in Europa vecht om de inflatie aan te wakkeren, dondert de Venezolaanse munt pijlsnel de afgrond in. Dit jaar zal de consumentenprijsinflatie oplopen tot 480% en volgend jaar zelfs 1.640%, aldus ramingen van het IMF – het Internationaal Monetair Fonds.

hyperinflatie astronomical price rises

En zo staat de volgende bailout voor de deur. Het gaat er met de bevolking met de dag slechter aan toe. Er is een tekort aan medische hulp en middelen, patiënten overleiden of zijn er slecht aan toe. Soldaten moeten de al vaak lege winkels beschermen en ondertussen zijn de bolivars, de Venezolaanse munteenheid, niet aan te slepen wegens hyperinflatie. De overheid heeft reeds de controle over voedselvoorraden overgedragen aan het leger. De economie in Venezuela is een afgelopen verhaal. Het is niet de vraag of, maar wanneer dit land zal aankloppen bij het IMF voor noodinjecties.

Dat zal overigens nog een lastige opgave worden. Onder het bewind van Hugo Chávez werden de banden met het IMF losgelaten en zijn er sindsdien geen pogingen gedaan deze te herstellen. Vanuit het IMF zijn er inmiddels verzoeken gedaan om de relatie te herstellen, maar Caracas, de stad waar de waar de Venezolaanse overheid zetelt, heeft hier tot nog toe geen gehoor aan gegeven. China daarentegen, dat zoekt naar voordelen waar politieke relaties ver te zoeken zijn, heeft Venezuela onlangs een goedkope lening van $10 miljard verstrekt om het land te behoeden voor een ondergang.

Een hyperinflatie doet een economie op alle fronten alleen maar slecht. De (goederen-)handel zwakt af daar men deze dagen of weken later voor een zwakkere bolivar afrekent – dit geldt ook voor voedsel en medicijnen.

Uiteraard zijn er ook winnaars tijdens periodes van hyperinflatie. Bezittingen zullen uitgedrukt in de lokale munt tijdens hyperinflatie altijd stijgen. Huizen, grondstoffen, buitenlandse valuta, landgoed – assets. Beleggers in goud en zilver hebben hun vermogen beschermt tegen geldontwaarding. Zij behouden hun koopkracht en beschikken tevens over een asset welke direct verhandelbaar is, anders dan de meeste andere assets die misschien locatie gebonden zijn, moeilijk transporteerbaar of zelfs verboden zijn te bezitten, zoals buitenlandse valuta in de situatie als die van Venezuela.