Hyperinflatie Venezuela is een feit: 1.600% in 2017

Het volgende doomscenario doet zich voor. Deze keer een hyperinflatie in Venezuela. Grote protesten op straat worden geweerd door speciale politie-eenheden in een poging de uitingen van onvrede enigszins onder controle te houden. Voedseltekorten, lage olieprijzen en economisch wanbestuur dwingen de Venezolaanse overheid de noodtoestand uit te roepen.

protesten op straat venezuela

Hyperinflatie in Venezuela

In het Westen zouden we zohaast jaloers worden op dergelijke inflatiecijfers. Waar men in Europa vecht om de inflatie aan te wakkeren, dondert de Venezolaanse munt pijlsnel de afgrond in. Dit jaar zal de consumentenprijsinflatie oplopen tot 480% en volgend jaar zelfs 1.640%, aldus ramingen van het IMF – het Internationaal Monetair Fonds.

hyperinflatie astronomical price rises

En zo staat de volgende bailout voor de deur. Het gaat er met de bevolking met de dag slechter aan toe. Er is een tekort aan medische hulp en middelen, patiënten overleiden of zijn er slecht aan toe. Soldaten moeten de al vaak lege winkels beschermen en ondertussen zijn de bolivars, de Venezolaanse munteenheid, niet aan te slepen wegens hyperinflatie. De overheid heeft reeds de controle over voedselvoorraden overgedragen aan het leger. De economie in Venezuela is een afgelopen verhaal. Het is niet de vraag of, maar wanneer dit land zal aankloppen bij het IMF voor noodinjecties.

Dat zal overigens nog een lastige opgave worden. Onder het bewind van Hugo Chávez werden de banden met het IMF losgelaten en zijn er sindsdien geen pogingen gedaan deze te herstellen. Vanuit het IMF zijn er inmiddels verzoeken gedaan om de relatie te herstellen, maar Caracas, de stad waar de waar de Venezolaanse overheid zetelt, heeft hier tot nog toe geen gehoor aan gegeven. China daarentegen, dat zoekt naar voordelen waar politieke relaties ver te zoeken zijn, heeft Venezuela onlangs een goedkope lening van $10 miljard verstrekt om het land te behoeden voor een ondergang.

Een hyperinflatie doet een economie op alle fronten alleen maar slecht. De (goederen-)handel zwakt af daar men deze dagen of weken later voor een zwakkere bolivar afrekent – dit geldt ook voor voedsel en medicijnen.

Uiteraard zijn er ook winnaars tijdens periodes van hyperinflatie. Bezittingen zullen uitgedrukt in de lokale munt tijdens hyperinflatie altijd stijgen. Huizen, grondstoffen, buitenlandse valuta, landgoed – assets. Beleggers in goud en zilver hebben hun vermogen beschermt tegen geldontwaarding. Zij behouden hun koopkracht en beschikken tevens over een asset welke direct verhandelbaar is, anders dan de meeste andere assets die misschien locatie gebonden zijn, moeilijk transporteerbaar of zelfs verboden zijn te bezitten, zoals buitenlandse valuta in de situatie als die van Venezuela.

95 reacties

 1. En daarom is er de €. Te groot om ff tot hyper muntje te worden omgedoopt door geile markten. Markten die hun rendement moeilijk kunnen behalen met al die klotsende miljarden.

  De € als wapen tegen, en extensie van, meer van hetzelfde.

  Do you feel lucky, punk?

  Het pesten van kleine muntjes om de status quo te handhaven; join the €.

  1. Oh ja, Werner, schuiven in je excel bestand is slechts meer van hetzelfde, plussen en minnen in een zero-sum game….

   Is een nogal apatisch geheel dat geen som is van het totaal.

   Afijn, apen blijven apen
   Waar het finale oordeel
   Immer doet gapen
   Naar het ideaal van de mensch
   En haar vurige wensch
   Om nooit meer te slapen

 2. “Het volgende doomscenario doet zich voor.”

  Voor wie geldt dit algemeen gestelde doem senario?
  Stort de wereld hiermee in chaos?

  De Venozulaanse regeringen hebben zich waarschijnlijk rijk gerekend naar een gemiddelde prijs van $100 per vat olie op langere termijn.
  Daar ligt nu juist de domheid en zwakke plek van een regering of volk.

  Daar bij opgeteld, corrupte overheid, maffia, internationale wolven en komodovaranen, zorgen voor de rest.

  Vindt het artikel op zich nogal gebrekkig en simpel in z’n geheel.
  Meer iets van, ook nog een artikel plaatsen.

  Voor mijn gevoel, is het zo gekopieerd van een andere site.

  1. Dat geldt voor 99% van de artikelen op de meeste sites inderdaad.

   Copy/paste, zonder diepgang, zonder essenties.

   Men mag zich gaan afvragen wat het doel is hiervan.

   M.i. suggereert het de boodschap; “blij dat we in de euro zitten”

   Maar wat als de euro in ons zit?

   1. “Maar wat als de euro in ons zit?”

    Ik denk niet dat dit een vraag is, maar een volledige waarheid.
    Net als al die onzinnige roerende goederen, die de reclame wereld en de media de gemiddelde mens in de maag probeert te splitsen.

    Nu heb ik niks tegen het bezit van geld, te veel mensen hebben er te weinig van en te weinig veel te veel.

    maar ja, veel mensen zijn net bavianen, je hebt zelf nooit genoeg en je wilt er ook niks van weggeven.

    Een voortvloeisel van zelfzuchtig gedrag uit het afgelopen tijdperk, dat nog een aantal decennia doorwerkt voor het definitief gaat tegenwerken.

    1. Een aantal decennia HEEFT doorgewerkt.

     Heheh…

     Energie is de auto, finance ‘slechts’ het stuur. Sturen hep geen zin als de tank leeg is. Dan krijg je van die broem-broem keel geluiden die we nu horen.

     1. Lopen of fietsen is veel gezonder en goedkoper.
      Onzinnige, onnodige geluiden waarnemen is een gewoonte.

      Stilte, is het meest waardevolle geluid wat er bestaat, is voor weinigen weggelegd.

     2. Voor weinigen weggelegd, voor velen binnenkort realiteit.

      Bakken vol goedkope energie, de laatste decennia gehefboomd met finance, gaf een ‘boom’ naar 7 miljard+ useless eaters.

      Als dat in ‘reverse’ gaat geeft dat een oorverdovende stilte inderdaad.

     3. Kosmische stilte moet niet verward worden met maatschappelijke verstomming.

      De eliminatie van ‘nutteloze eters’, zoals jij het benoemd zal onvermijdelijk zijn op termijn.

      De rust en stilte zal na de storm weerkeren.

     4. Vaak heb ik de stellige overtuiging, dat je een rechtstreekse afstammeling bent van de Homo Erectus, of van de Neanderthalers.

      De 1 was te dom en de ander kon zich niet aan passen.

      Volgens mij, heb jij nog veel meer beperkingen.

     5. Je bent persoonlijk net zo half als je naam betekend.

      Houtskool betekend ‘half vergaan/verbrand’.

     6. Op deze lege voorgaande stelling, kan gewoon geen onderbouwd antwoord gegeven worden

      Een emotionele reactie, gebouwd op lucht.
      Waarschijnlijk op het net weg gekaapt van 1 of andere gerespecteerde goeroe.

     7. Hallo beste, lig je weer lekker te knikkebollen in je Zweedse gehuurde hut voor het houtvuur met een fles illegaal gestookte drank?

      Wel eenzaam he, als geen mens meer contact met je wil.

      Geniet er maar lekker van, lekker goedkoop, je blijft een zuinige domme Hollander, toch.
      Diep in je moeders hart ben je niet echt slecht.
      Je blijft zelf altijd je grootste vriend.

      Geeft niks hoor, dood gaan we allemaal.

     8. Ja, je hebt me zelf uitgenodigd voor een reactie, maar ik kom niet op visite bij je.

      Als je drank op hebt, dan ben je jezelf niet meer.

 3. Als de bevolking slim is hebben ze al hun lokale papiertjes al lang gewisseld tegen zilveren muntjes of voor de elite Goud, grond, huizen etc. Is edelmetaal of onroerend goed niet verkrijgbaar, dan gewoon mais, rijst, koffie , koper, tin, wat er maar voorhanden is. Er is dus niets aan de hand. Papiergeld is een ruilmiddel en heeft geen enkele intrinsieke waarde, gewoon wat de gek ervoor geeft.
  Oh en met al dat papiergeld kan je altijd nog je reet afvegen, omdat er geen wc papier meer te koop is. Eind goed, al goed.

 4. De inflatie in Nederland bedraagt sinds 2000 ook zo’n beetje 400%.
  En dan is hier alles nog perfect geregeld, zoals door de beleid makers wordt beweerd.

 5. Je bent druk bezig op jouw manier om de inflatie in een buitenland onder de loep/copy te nemen, wat heeft de zwoegende Nederlander daaraan?

  Wat is dit voor ruttegedrag.

 6. Feit blijft wel dat bijna ieder land zich rijk heeft gerekend door lijnen van grafieken door te trekken naar de toekomst.. Stijgende rentes , stijgende olieprijzen of een economie die altijd blijft groeien.
  Welke regering is vandaag nou eigenlijk niet corrupt ? Heel het banksysteem is zoiezo toch corrupt ? Het banksysteem staat boven de politiek uiteindelijk..
  De problemen in het land treffen wel diegene die vaak weinig of geen invloed op de beroerde besluitvorming van de elite hebben gehad. Tegen over zoveel verliezers staan altijd een paar winnaars. Het vervolg op de Zwarte zwanen over de pensioenen van omroep Max spreekt boekdelen ! Veel verliezers….astronomische bedragen die via via op de ondergang van MKB Nederland speculeren waarbij onze pensioen beheerders een feestje vieren als ze Goldman Sachs binnen gehaald hebben.
  Duizenden jaren heeft de mensheid ervan geprofiteerd dat het aanpassing vermogen van het individu en samenleving ons verder brachten dan we ooit konden voorstellen.
  Nu moet ik zeggen dat het aanpassen van de mens aan de meest trieste toestanden vaak ontstaan door problemen met geld ( systeem , oorlog , nationale schulden en alle daaruit vloeiende beslissingen door politiek ) de ondergang betekenen voor de vrije mens en zijn vrije bestaan.
  Hoe mensen zich overal maar blijven aanpassen . Daardoor genoegen te nemen met een baantje op de vuilnisbelt ,nagenoeg geen maatschappelijke kansen of erkenning, minimale zorg , minimale voeding door een dollar per dag te kunnen besteden.
  Het geeft een roetzwart beeld voor de toekomst…

   1. Leer eens respect op te brengen voor een andere mening en iemand zijn situatie..
    Triest om te zien hoe vervelend en gefrustreerd jij DRIE MAANDEN oude artikelen af gaat speuren op reacties waar je met je slokkie op weer lekker op in kan hakken..
    Probeer eens kritisch te zijn op jezelf in plaats van ander mans reacties vanuit jouw waarheidsgevoel te bekritiseren.
    Madman laat jou gewoon met rust en reageert nergens meer op richting jou… Maar je kan het niet laten om te blijven steken , graven en te stoken in zijn richting ! Wat zegt dat over jou ?

    1. Beste Money,

     Ik heb voor elk een 1 respect, die ook gemeende respect uit naar wie dan ook.
     Want we zijn allemaal kinderen van de ware God.

     Jij, of je trawanten, meest negatief denkend/handelend, kunnen wel proberen om mij voor schut te zetten m.b.t. artikelen voor wat mij betreft 1 of 2 jaar eerder, maar dat zal heel moeilijk lukken.

     Zelfs, al zou ik een liter rum of tequila op hebben, dan zou je me nog nooit uit de koers kunnen krijgen.
     Dat heeft te maken met bewustzijn.
     Heb nu ook een halve liter rum op met mijn zeer bewuste vrouw, wat wil je leren over jezelf of de cosmos?, simpele volgzame ziel.

     Dat komt onder meer, omdat jullie je ego of een ander achterna lopen.

     Madman heeft een wat hoger bewustzijn dan ‘jullie’, daarom trekt hij zijn weg en laat jullie net zo makkelijk weer vallen als een steen.

     Het zegt zoveel over hem, dat hij geen domme dingen wil doen, waar hij de gevolgen niet van overzien.

     Daarom laat hij even niets meer van zich horen.
     Een verstandig besluit, na de eenzijdige confrontatie naar mij toe, terwijl daar geen aanleiding meer toe was.

     Hang niet aan een ander, maar probeer bewust te leven, dat zal je verder brengen.

     1. Meestal drinken we bijna de hele week vruchtensap, heerlijk.

      Het hoeft en moet zeker niet steeds alcohol zijn,
      Wanneer je geen controle meer hebt over jezelf, dan verlies je ook je waardevolle zelf.

     2. Bertus schrijft….Zelfs, al zou ik een liter rum of tequila op hebben, dan zou je me nog nooit uit de koers kunnen krijgen.
      Dat heeft te maken met bewustzijn……
      Nee Bertus dat heet gewenning. Wat loop je toch stoer over jezelf te blaten… Je probeert weer wat recht te trekken met je vruchtensap maar iedereen leest dat je een hele simpele zuipschuit bent… het uit elkaar houden van houts en mij word moeilijk met n paar borrels op en voor het gemak gooi je het gewoon op een hoop. Wat een slappe hap.. probeer eens een vent te zijn..

   2. Plaats ik een gewone positieve neutrale reactie, word ik direct weer aangevallen door dergelijke unplausible veronderstellingen.

    Je kan ook nooit een passende reactie geven op een emotionele wilde reactie.

 7. Is dit nu het gevolg van dat de overheid in Venezuela niet bezuinigt op de uitgaven, maar meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt?

  Wat voor gevolgen moet het wel voor de burgers hebben wanneer we hier in Europa met zulke hyperinflatie te maken krijgen? Kan zomaar gebeuren wanneer de Euro en het financiële en monetaire systeem instorten.

  1. Heheh….

   Socialisme en ‘crony capitalism’ hebben meer gemeen dan je denkt.

   Waar belangen zich scheiden
   Ploetert geschiedenis voort
   In de logische strijd om meer
   En energie als hefboom
   Als beesten tekeer
   En geldt voor beiden

   Heheh…

  2. Ik wist niet, dat je zoveel onterechte angst voor de toekomst hebt.
   Welke externe bron of krachten hebben jou hier mee belast?

   Als je je eigen waarheid zou volgen, zou je nergens meer angst voor hoeven hebben.

    1. Echt Money, ik wil geen energie steken in die Engelstalige zooi.

     Voor mijn gevoel gaat het over Nationale munteenheden.
     Dit is op termijn allemaal verleden tijd.
     Alleen de onbewuste mens houd het nog steeds in stand.

     Zweverige psycho analyse, zoals jij het vaak door de media/of Hollywood hebt voorgeschoteld gekregen, houd ik me niet mee bezig.

     Mijn meningen en argumenten komen vanuit mijn bewustzijn en wil en zal ik delen met wakkere integere mensen.

     1. De reactie is niet specifiek tegen jou gericht, maar jij mag je graag in de voorste linies positioneren, of daar heen laten duwen.

    2. Mijn reactie was aan DrM gericht, terwijl jij mij daarna brutaal beantwoord.
     Je zal er op termijn nog volledig antwoord op krijgen.

     1. Die Bertus toch…, Je zet jezelf zo mooi voor schut en dat je het zelf niet door hebt maakt het allemaal wat amusanter om te lezen.. Eigenlijk diep triest maar als je het zelf niet eens inziet moet ik me er maar bij neer leggen en het vermaak ervan inzien.. Je lijkt de hokjesman 2.0 wel..
      Hunan of Hunab , wat maakt het uit ? Dat je juist zo’n term verkeerd schrijft.. Wat een overtuiging ! Hoe je vanuit je luie stoel alweer aanvoelt hoe het met mijn kennis over dat onderwerp gesteld is.., is werkelijk FENOMINAAL te noemen.. Ik dacht al.. Hunan ? is dat een gerecht ? Pfffffff… Ik begrijp wel waarom je vrouw “gezellig “mee drinkt…

     2. MaD, hebbie m’n linkje gelezen?

      Doen.

      Bertus is een trol, betaalde types om blogs te ‘neutraliseren’

     3. houtskool, dat je Mad een linkje doet toekomen is niks mis mee, maar maak hem niet blij met een reep of een dooie mus, om hem voor je karretje te kunnen spannen, je niet tot mij persoonlijk te richten en vervolgens als een laffe hond van het toneel te vluchten en de boel verder van de zijlijn te gaan bekijken.

      Ik weet het wel, dit hoort nog steeds bij jouw persoonlijke instellingen.

      Je maakt mij dan uit voor een trol, verondersteld dan vervolgens onwaarheden, maar je bent gewoon ongemotiveerd geïrriteerd.

      Ik voel je gedachtegang en intenties wel vrij goed aan, je kan mij geen rad voor ogen draaien.
      Je kan wel zelf misselijk worden van al dat gedraai.

      Probeer het eens op een andere primitieve manier.

      Je bent misschien in de veronderstelling, dat ik je slecht gezind zou zijn, maar het tegendeel is waar.

      Dit geld ook voor MaD.

     4. Ondanks het feit, dat ik jou en je trawanten niet slecht gezind ben en wel vergeven wil, ben ik wel van mening, dat jullie wel een door etterend gezwel zijn uit het voorbije tijdperk, die de groeiende mens in het nieuwe tijdperk zoveel mogelijk willen beperken in hun groei.

      Net een soort Bush klonen.

      Jullie willen doorgaan, tot de eeuwige dood er op volgt.

     5. Heb ik met opzet gedaan.
      Je wist of voelde in beginsel helemaal niet waar het over ging.
      In tweede instantie ben je gaan zoeken op internet en ben je aan nieuwe kennis gekomen.

      Gewoon eerlijk blijven en je beperkingen toegeven, geld ook voor meeloper houtskool.

      Deze man heeft ook nog veel in te halen.
      Maar, hij heeft net als jij al veel van mij kunnen leren en allemaal nog gratis ook.

      Alleen dankbaarheid tonen kan er niet van af, omdat jullie nog zwaar in je ego vastzitten.

     6. Je beantwoording is wederom zelf ingenomen, opgezocht en vanuit persoonlijk perspectief

      Je bent waarschijnlijk een achterhaalde kerkelijke gemanipuleerde schim, die zich in allerlei gedaanten wil blijven kronkelen, als een duivel, om zijn kracht te behouden.

      Laat al die onzin maar los en keer terug naar je innerlijke zelf.
      Dat is voor jezelf en voor iedereen beter.
      Dat scheelt weer een fractie tijd in extractie.

    3. hallo Houtskool, ik heb het stuk gelezen erg intressant, het zal zo zijn in de toekomst die landen met veel goedkope energie nog in de grond gaan het wel redden maar vooral die landen die niet aan deze goedkope energie kunnen geraken vooral het westen (vandaar die oorlogen in midden oosten) gaan over de klif. Het vervelende dat men al lang goede kennis vervanging had kunnen hebben als de banksters/militaire complex niet enkel geld had uitgegeven aan oorlogen om grondstoffen te bemachtigen. Veel technologie staat in de startblokken zie daar nanoflow uit Vaduz. Lijkt erop dat we op alle vlakken monetair, politiek, energie etc gelijktijdig in giga problemen komen. Niet toevallig uteraard. Het word een spannende race toch nog al is het menselijke vernunft niet te onderschatten.

     1. Ehhh, bijna goed. Bedankt voor je inhoudelijke reactie. As we speak gaat de strijd om de laatste druppels energie surplus. Geimporteerd door het westen, dat op deze planeet momenteel de touwtjes in handen heeft. Voornamelijk door haar dominante rol in finance.

      Deze rol gaat drastisch veranderen. Grondstofrijke landen zijn weer afhankelijk van deze prominente financiele rol van ‘finance’ uit het westen, dit biedt hen de mogelijkheid om met overmatige schuld toch energie te kunnen leveren.

      Een soort ‘prisoners dilemma’; alleen zullen beide verdachten in deze situatie boeten voor het overmatig naar voren halen van consumptie.

      Denk aan een petri schaaltje. Als je bij het raam zit is het uitzicht geweldig, tot je op je schouder wordt getikt.

      Denk nog eens na, en lees nog wat door. De situatie is beroerder dan je denkt. Alles is interconnected, dus als 1 domino gaat, gaan ze allemaal. Ook de grondstofrijke gebieden. Er zijn namelijk geen financiele middelen meer (schuld) noch de technologie beschikbaar om de wieken te laten draaien tbv GIW, Global Industrial World.

      Maw; een volledige collapse van BAU.

     2. Geachte Houts,

      Ik denk toch dat we nog langer gaan doormodderen dan dat we voor mogelijk houden 10-20 jaar en voornamelijk omdat de steenkool / uranium/ thorium/ gas voorraden nog enorm zijn.
      Dan zijn er uiteraard nog de andere duurzame bronnen zoals, thermisch,
      waterdammen, wind etc.

      Ook zijn er toch echt veel nieuwe technologien bv dmv zon energie waar met mbv bep soort zout de warmte gedurende de nacht kan gebruiken om electriciteit op te wekken. Zelfde als met bv nanoflow waar met mbv positieve en negatieve ionen erg goedkope electriciteit opgewekt kan worden. Dan zijn er nog tal van ontwikkelingen dmv graphene waar echte miljarden euro,s in worden geinvesteerd wereldwijd om duurzaam en erg goedkoop diverse energie toepassingen zullen worden gecreerd.

      Het zal toch wel een race worden om het onheil af te wenden maar als ik zie hoe bv het Pentagon de grootste verbruiker is van Olie is er nog veel rek als de oorlogsindustrie gedwongen moet krimpen.

      We gaan dit onderwerp nog heel veel volgen komende jaren dat staat wel vast.

      Het is inderdaad zo al die schulden die er nu gemaakt worden is niets anders dan de toekomst naar voren halen en dat zal een geweldige sobere toekomst geven temeer met vergrijzende bevoking. Het is niet voor niets dat we nu overal zowat negatieve rentes zien. Zo kunnen de banksters de laatste vermogens confeskeren van het volk (pensioenen, spaargeld, verzekeringen etc). Ach de wereld is groot en dus zullen er og erg veel rustige plekjes overblijven, op de pampa,s zal er echt niet veel veranderen in zuid amerika waar goede wijn en steak echt op het menu zullen blijven!

    4. Wat ik wel leuk vond is het terugzien van de naam Ugo Bardi in jouw link. Een veelzijdig man. Hoewel ik het niet zozeer met hem eens kan zijn over de transitiefase van energie, die zal anders verlopen naar mijn verwachting. Hij gaat uit van een soort van collectieve uitvinding, maar m.i. is dat juist vaak weggelegd voor een individu of kleine groep. Waar hij wel gelijk in heeft is dat zo’n uitvinding eerst ook nog een gecommercialiseerd (algemeen aanvaard) moet worden om een basis te hebben waarop het uitgebouwd kan worden.
     Misschien moet je de Oil Drum ook maar eens lezen.

     1. Sluit 300 van de beste geleerden op in een kluis, met ongelimiteerde financiele middelen en alle gereedschappen en computer rekenkracht dat men kan genereren en geef ze de opdracht: maak maar een tosti.

      Dat is waar we over praten. Al het andere is ruis.

      Mooi weer praat. Een uitvinding? Gratis energie?

      De mensen achter Theoildrum.com zijn gestopt waarom precies? Ze zagen de ‘writing on the fucking wall’ Dick.

      En zijn ‘m gesmeerd naar een regio die hen hopelijk het komende Mad Max scenario doet overleven. Papua New Gunea. Of zoiets.

      Blijkbaar lees je (alweer) de verkeerde sites.

     2. Wat een rare reactie en weinig inhoudelijk. Waar dit op slaat moeten we maar weer raden.
      Dacht je nou heus dat olie, want dat is de enige energiebron waar jij regelmatig over spreekt niet vervangen zal worden net als hout en kool vroeger? Resultaat bekend, afgebrand, houtskool. Het wordt tijd voor een nieuwe alias. 🙂
      Los daarvan energie is een veel wijdser begrip dan waar jij het altijd over hebt.
      Maar vertel maar eens wat er op Ugo Bardi tegen is. Hij weet in ieder geval wel de outlines waar hij over spreekt dat i.t.t. vele van die zilver- en goudsites, die alleen maar wat met ergens (uit)gevonden getallen aan het jongleren zijn en daar de meest fantastische verhalen aan opknopen. En die het feitelijk alleen maar hebben over geldelijk gewin.
      Zelf blijven denken houtskool en niet zomaar iemand napraten. EROEI gaat echt wel iets verder dan alleen maar olie.
      Trucjes kunnen we allemaal leren (zie Werner met zijn spreadsheets), begrijpen is echt iets anders en iets heel persoonlijks.
      Zelf heb ik hier nu talloze keren gezegd dat ik graag ook eens andere meningen wil laten zien en dat is wat ik nu jaren gedaan heb, maar dat wil nog steeds niet zeggen dat ik het per se daar mee eens moet zijn. Maar blijkbaar vertel ik je iets nieuws.

     3. Dick, merk je niet dat er een fundamentele shift gaande is? Eentje die verder gaat dan finance? Lees mijn regel over die tosti nog eens. En nog eens.

      Tel daarbij op wat je hebt gelezen en nog moet lezen.

      Ik zit hier niet voor de lol te typen. Het is een waarschuwing aan diegenen die bereid zijn om niet alleen te lezen, maar ook te zien.
      Met de juiste interpretatie hoef je niet te raden naar wat ik bedoel. En de juiste interpretatie vergt nog wat leesvoer zoals mijn link. Met goede bedoelingen.
      Je statische benadering van zaken volstaat niet. Voel je niet aangevallen, slechts uitgedaagd.

     4. Weer zo’n vreemde reactie. En nee, door dit soort reacties voel ik me niet aangevallen en al zeker niet uitgedaagd. Over een aantal zaken heb ik prive best een mening en zo af en toe laat ik die horen.

     5. Je doet regelmatig de schijn op, of je ‘kennis’ hebt van de aardse “problemen’ waar ‘wij’ de hedendaagse mens mee zouden worstelen.

      Het is geen dialoog, het is een dogmatische persoonlijke opvatting, die je anderen wilt opdringen.

      Je word zelf elke dag geïndoctrineerd door je eigen aardse, aangeprate, vastgeroeste denkbeeld.

      Lees en verkondig zelf niet te veel van anderen, maar verklaar meer vanuit jezelf.

      En als je je zin niet krijgt, dan ga je rare dingen zeggen.

     6. @ Houtskool

      ‘k Heb die artikelenserie op countercurrents gelezen. Mooi, ,gezien de omvang van het probleem, compact en samenhangend verhaal.Toch is er een (belangrijk?) punt waar de schrijver me niet overtuigt.

      ’t Is nogal paradoxaal dat op het moment dat de schaarste aan olie acuut wordt, de olieprijs juist in elkaar zakt. Je zou eerder het omgekeerde verwachten. De schrijver verklaart dat door dat tot 2008 de prijs(stijgingen) van olie gestuurd werden door kostenstijgingen, maar na dat jaar door de vraag omdat door de schuldverzadiging de afnemers de integrale prijs van 140 dollar domweg niet meer kunnen bepalen. Je zou toch zeggen dat de vragers die die 140 dollar niet meer kunnen betalen gewoon afvallen, niet dant dan de prijs omlaag gaat. Zo werken markten toch niet?

      Een ander punt. Olie is niet overal even duur om op te pompen. Denk je niet dat landen die over grote oliereserves beschikken die nog tegen relatief lage productiekosten opgepompt kunnen worden en relatief autonoom zijn (Rusland m.n.) de storm kunnen uitzingen?

      http://historysquared.com/2012/06/19/marginal-cost-of-production-for-oil/

     7. Wat heb je op voorgaande reacties naar jou te zeggen, of ben je een nietszeggende figuur?

     8. Dawg, punt is dat het huidige systeem is gebouwd op groei. Denk hierbij met name aan ‘vertrouwen’ dat uitnodigt tot meer consumptie cq het aangaan van schuld.

      De boom van de afgelopen decennia is ontstaan uit een zeer goedkoop energie surplus. Zodra deze hefboom (olie was de hefboom voor deze groei) wegvalt, is er dus geen hefboom meer. En da’s lastig met al die aan elkaar geknoopte triljoenen aan beloftes voor toekomstige groei, aka fiat currencies.

      Daar drijft het systeem op. Groei. Als groei wegvalt door het wegvallen van dit goedkope energie surplus, olie is ‘slechts’ een hefboom op menselijke arbeid, wat gebeurt er dan met de just in time economy, pensioenen, staatsschuld etc?

      Inmiddels $13.000.000.000.000,- aan negatief renderende staatsschuld wereldwijd. Da’s een duidelijk signaal dat er ‘iets niet klopt’ dunkt me.

      As we speak worden aandelen van beursgenoteerde bedrijven gemonetariseerd.

      Da’s fucking apenland economie.

      We’re going down.

     9. Nog iets, vergis je niet in mobiele energie; olie.

      Om windmolens of pv panels te bouwen, is olie nodig. Transport. Grondstof naar fabriek, bouwen van fabriek, bouwen van vrachtwagens om fabriek te bouwen, bouwen van auto’s om werknemers naar fabriek te brengen, auto die werknemer naar fabriek brengt, etc etc

      Energie consumptie in de UK daalt –>> Brexit. Het elitaire gezelschap weet dit en probeert volkeren te mixen om zodoende een generale downturn te managen. Het alternatief is tribale gezelschappen die elkaar de hersens inslaan.

      Pick your poison.

     10. “Hij gaat uit van een soort van collectieve uitvinding, maar m.i. is dat juist vaak weggelegd voor een individu of kleine groep.”

      Hoe zal deze volgens jou gaan verlopen, veel lezende, weinig zelf begrijpende, veel aannemende, maar weinig fouten toegevende man.

      Probeer niet meer te zijn dan je gegeven is.

    5. Ik snap nog niet, wat nou de belangrijke issue is.

     Een nietszeggende site.org.
     Zoals zoveel van die leugenachtige, lege, quasi interessante, domme, manipulerende sites.

     Kom met iets wat meer 80% waarheidsgehalte heeft, of val mij er niet meer mee lastig.

 8. Dit gaat niet over Venezuela, of over 100 andere landen, maar over u persoonlijk.

  Als u de inflatie/deflatie in uzelf, familie, omgeving, vrienden en zogenaamde vijanden niet een halt kunt toeroepen, dan bent u op termijn ten dode opgeschreven.

  Dit is even een doordenkertje, alleen de wakkere onder ons zullen dit kunnen begrijpen en naar kunnen handelen.

 9. Dit is een platform, waar je je eigen echte kennis en waarden kan ventileren.
  Helaas gebruiken veel simpele mensen het om praat van anderen te kopiëren, of om hun gemanipuleerde geest hier te openbaren.

  Deze werkwijze zijn we al reeds gepasseerd, het gaat nu echt om het ‘eggie’.
  Domme, onbewuste, brutale figuren blijven hun eigen doodlopende pad volgen.
  Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen, ze zitten op de verkeerde frequentie.

  Ze zijn er door het systeem en de media, sociale situatie op vast geklonken, hoe veel innerlijke kracht en doorzettingsvermogen heb je nodig, om je hier uit te kunnen bevrijden.

  Alles gaat vanaf kort geleden factor 20, dus maak je eigen keus.

  Hunan Ku

   1. Was een spelfout, zelfs ik kan een fout maken, grapje.

    Je bent heel nieuwsgierig geworden Money, dat wist ik al.

    Het is Hunab, de rest moet je zelf maar uitzoeken.
    HIhi, wel een grappige naam he, maar die gaat ook voor jou nog een hele grote impact krijgen.

    Je staat er eerst gewoon alleen voor broeder, niks madman, of andere hulptroepen.

    Je zal zelf de strijd aan durven gaan, of je gaat er in ten onder.
    Laffe onderkruipsels gaan het eerst, de helden blijven over.

     1. Dit is een stelling van jou in overleving modes, je kan het alleen niet wetenschappelijk onderbouwen.

   2. Bertus schrijft eerder op de avond , Heb ik met opzet gedaan.
    Je wist of voelde in beginsel helemaal niet waar het over ging.
    In tweede instantie ben je gaan zoeken op internet en ben je aan nieuwe kennis gekomen.

    N paar borrels later is het weer n spelfout..
    Bertus , wat zou je voor lul staan als je bij mij binnen in de kamer stond.. wat zou je voor lul staan als je je emotionele aannames op tafel gooit en ik daarna mijn kennis laat horen.. Zelden zo’n kortzichtig persoon meegemaakt. Je weet helemaal niets..
    Na alle respectloze onzin en beledigingen ben je niets meer dan een trol geworden voor de meesten hier…

 10. Is toch wel apart.
  Ik speel gitaar en zit op het strand met een groep mensen, ze komen gewoon zomaar op het geluid af.

  Je hoort niks over geld, bezit, problemen, ze willen gewoon een leuke avond maken.
  Dat is een heel verschil met eenzaam televisie kijkend Nederland, met al die rotzooi wat je nu weer moet doen, denken, angstig voor zijn/worden en weinig tot geen onderlinge verbondenheid.

  Logisch, de Nederlanders laten zich vertellen hoe ze moeten leven.
  Ik heb medelijden met die calvinistische schapen.
  Eigen schuld, dikke bult, voor wie z’n oren laat hangen naar de orde.

   1. Wat denk jij van mij te weten, onnozele, onwetende, jonge, domme ziel.
    Je bent weer uit je hol gekropen, om mij proberen te provoceren.
    Je weet ook, dat wij sinds kort geleden aan elkaar verbonden zijn en jij het een en ander hebt recht te zetten.

    Niet alleen naar mij, maar vooral naar andere mensen.
    Je moet zelf weten wat je er mee gaat doen, maar mij zul je er niet mee raken.
    Je spreekt ook namens anderen begrijp ik.

     1. Het doet me altijd weer deugd, om een domme, onnozele, bewusteloze reactie van deze puppy’s hier te mogen lezen.

      Het is gelijk een nest jonge honden.

   2. Jij lijkt op een of andere manier wel geraakt of onder de indruk te zijn geraakt door deze vrouw.
    Terwijl ze voor mij alleen een onbetekenende zingende vrouw is.

   3. Ik heb het niet eerder willen verwoorden, maar je wilt het schijnbaar zelf forceren.

    Ik heb steeds zeer sterke gevoelens bij jou, dat je eerder mensen bedrogen en belazerd hebt.
    Daarom ben je op de vlucht gegaan.

    Probeer hier eerst mee in het reine te komen.

 11. Off topic.
  Het is weer jammer, maar helaas. Ik weet niet of het mensen die Biflatie regelmatig bezoeken is opgevallen, maar van het Biflatie zoals ik dat kende van een paar jaar geleden is weinig over gebleven. Niet dat dit erg verwonderlijk is als je ook verder om je heen kijkt, maar toch. Iemand maakte eens de opmerking, toen het ging over de vele niet ter zake doende reacties: Wat wil je? Het zijn alleen maar toetsenbord tijgers. M.a.w. het is totaal onbelangrijk wat ze schrijven als ze maar kunnen reageren. En daar kan ik me wel in vinden. Vaak is het alleen maar kretologie zonder diepgang.

  Wat ik persoonlijk mis zijn de vele opiniestukken die hier geplaatst werden met als kernpunt economie, waarbij ook terechte aandacht aan randverschijnselen werd gegeven. Opiniestukken worden al helemaal niet meer gepubliceerd. Blijkbaar weet iedereen alles al gezien de vaak zeer afdwalende reacties en de zeer scherpe opmerkingen die over en weer vliegen. Buiten kijf staat natuurlijk dat iedereen alles benadert vanuit zijn persoonlijke vlak. De één heeft zijn vaststaande ideeën en een ander heeft en blijft twijfels houden over bepaalde zaken.

  Die randverschijnselen kun je dan min of meer plaatsen onder de achterliggende innerlijke menselijke waarden zoals gezien door de schrijvers en waarvoor we dan best wel een aantal goede schrijvers hadden. En natuurlijk had je overal voor- en tegenstanders van, maar die discussies bleven wat mij betreft vaak wel binnen de niet-benoemde (was ook niet nodig) perken met hier en daar een uitschieter. Het enige wat ik nu kan constateren is een steeds sneller voortrollende degeneratie van die begrenzingen met de daarbij horende persoonlijke aanvallen, waarbij respect voor iemand anders allang geen enkele rol meer speelt, hoewel in die reacties juist vaak het tegendeel beweerd wordt.

  Wat we nu nog zien zijn artikelen alleen maar gebaseerd op de waan van dag. En daarvan denk ik persoonlijk dan, ga daarvoor naar een nieuwssite, daarvan zijn er genoeg zowel in zowel het MSM als alternatieve circuit. Daar zitten ook die andere toetsen tijgers en laat Biflatie verder met rust. Ook moet mij van het hart dat Biflatie zelf – de nieuwe eigenaren dan – ook wel eens iets zou kunnen ondernemen. Maar misschien ben ik wel te voorbarig en zijn ze achter de schermen druk bezig.

  Voor wat betreft persoonlijke aanvallen en respectloosheid. Is dit nu iets wat we alleen maar hier bij ons zien? Nee, volgens mij niet en één van sites waarbij mij dit jaren terug opviel is GATA. En dan spreken we dus al gauw over de guru’s voor het een of andere onderwerp. En die onderwerpen zijn al gauw goud en zilver, energie, fiat geld en manipulatie.

  Vooral dat laatste is wat me echt zorgen baart. Naar mijn idee worden hier al heel snel conclusies getrokken zonder dat men zich de achtergronden realiseert waarvan uit zo’n manipulatie kan ontstaan of in het verleden ontstaan is. En als je niet meedoet met de gedachtegang over manipulatie ben je dus meteen voor het alternatieve (zgn. progressieve) circuit en dus politiek en mediamiek incorrect bezig.
  Opties en futures bepalen voor een groot deel deze zgn. manipulatie, d.w.z. het spelen er mee. Nou kan ik me bij m.n. opties op grondstoffen en verwerkingsmogelijkheden best nog wel wat voorstellen. Deze hebben dan te maken met de echte economie, waar we het allemaal van moeten hebben. Futures zijn eigenlijk alleen maar bedoeld voor fiat geld speculatie en dat is beslist niet weggelegd voor iedereen. Nog ingewikkelder wordt het als futures niet betaald worden in fiat geld maar met nog weer andere financiële producten, waarbij ook opties een mogelijkheid zijn.

  Als basis moet je natuurlijk wel stellen dat een economie gebaseerd is op het uitruilen van goederen in de vorm van geld. En geld kan hierbij zijn het beruchte fiat geld of het meest door iedereen begeerde handelsgoed en dat kan dus ook zijn papiergeld. D.w.z. geld gebaseerd op goederen en dat is wel wat anders dan fiat geld. En als de goederen toenemen zal ook de papieren geld hoeveelheid toenemen en afnemen als die goederen ook afnemen. Goederen alleen is natuurlijk ook niet voldoende, diensten vormen daarbij ook een essentieel onderdeel.

  Dan stippen we meteen ook nog maar even ‘energie’ aan. Het ligt zo voor de hand dat er tegenwoordig energie nodig is voor productie en diensten, dat we dit eigenlijk niet eens hoeven te benoemen. En op een aantal sites vind je vaak termen als E(nergy) R(eturn) O(n) I(nvestment) of E(nergy) R(eturn) O(n) E(nergy) I(nvestment). Het probleem wat ik daar in zie is dat de term ‘energy’ nogal losjes gebruikt wordt. Is denkwerk ook niet een vorm van energie? En wat is hier de investering? En hoeveel energie is er nodig voor reëel creatief denkwerk? Bij sommigen gaat dit uit de losse pols en anderen komen er hun hele leven niet aan toe. Trucjes kunnen we allemaal leren, begrijpen is wat anders.

  Mensen die alleen maar roepen over bewustzijn en dat soort zaken moeten zich toch echt een beetje realiseren dat je eerst je leven in stand zult moeten houden om überhaupt een bewustzijn te hebben. Dus maak je deel uit van de economie en dus heb je iets in de vorm van geld nodig. Een vaag hoger plan in bewustwording? Ammehoela, zorg eerst maar eens dat je in leven blijft.

  Zo dat waren wat losse opmerkingen, genoeg voor vandaag.

  1. Zoals biflatie.nl was en als je nu kijkt hoe het is geworden kan je dit platform niet echt serieus meer nemen. Ik vind het ook erg jammer dat de goede opinie stukken verdwenen zijn en de laatste artikelen veel van hetzelfde vertellen.; ” Goud Kopen ”
   Daarbij verschijnen er artikelen over de casino verschijnselen op de beurzen met allerlei kanttekeningen of dat het allemaal nog wel eerlijk gaat.. Diverse feiten en aanwijzingen dat het NIET zo is MAAR…, tegelijkertijd word op diezelfde site naast het genoemde artikel 3 a 4 keer reclame geplaatst om NU de beurs in te stappen. ?? Dat komt op mij zo knullig over en , heb het vaker gezegd.., ” is als een round up reclame op de Greenpeace site..”
   Ook de verkeerd uit het buitenlandse vertaalde reacties met erfenissen en gratis leningen die af en toe verschijnen geven echt geen extra diepgang aan de discussie.. Het feit dat die reacties blijven staan is triest te noemen. De leiding van Biflatie staat mijlenver van de bezoeker vandaan . Zelden of nooit word gereageerd door de schrijver op een goede vraag van een bezoeker op zijn artikel .
   Ook ik maak mij schuldig aan reacties op het persoonlijke vlak richting een bepaald persoon . Jammer , maar als uit het hart geschreven reacties beoordeeld worden met beschuldigingen van leugens en domme intelligente richting de schrijver is dat geen zaad om een vruchtbaar gesprek te oogsten. Ook zal een eigenaar/snoeischaar zich meer met de kwaliteit van de discussie bezig moeten houden.. Uiteindelijk zijn wij hier de gasten maar op dit moment is de eigenaar al een tijdje niet thuis…en als de kat van huis is..
   Verder leer ik juist van discussie tussen de bezoekers hier.. Energy is niet zo’n heel bekend topic voor mij en de discussies tussen bijvoorbeeld houtskool en jou zijn voor mij juist heel interessant om te lezen.
   Hopelijk komt het serieuze Biflatie weer langzaam aan terug met weer de inhoudelijke reacties en discussies van de bezoekers die elkaar juist waarderen en respecteren en juist ” samenwerken ” om de kennis te vergroten en zoveel mogelijk te delen..
   Met vriendelijke groet,

   1. Natuurlijk is het niet erg dat iemand eens wat scherper reageert. Ook die ander heeft recht op zijn mening. Wat anders wordt het als daarover wordt doorgezaagd. Bij ‘sarren’ wordt het echt vervelend en ‘bij het elkaar uitmaken voor rotte vis’ explodeert dat natuurlijk. Heel begrijpelijk. Maar moet dat nu allemaal op deze site in die bewoordingen? Denk ook eens aan de vele bezoekers, die geconfronteerd worden met al die onzin van een stelletje kwajongens die elkaar het licht in de ogen niet gunt.

    Laten we het ‘serieuze’ Biflatie vooral niet vergeten, want als er EEN site was met een missie dan geef ik deze die ‘Mission Accomplished’. Immers sinds de oprichting was het woord ‘biflatie’ nauwelijks bekend en dat is nu wel even anders. En zoals dat gewoonlijk gaat is er van de betekenis die het toen had weinig overgebleven. Ik mag haast wel zeggen, het woord is verworden in een semantische brij over het begrip van ‘biflatie’ als beschrijving vanuit een ontstane vrije economische situatie – zoals Koen die destijds aangaf – tot een stuurinstrument op basis van precies het verkeerde onderdeel ‘geld’. En daar hebben we het weer want wat is nu eigenlijk precies geld?

    Gisteravond zag ik hier weer een fraai voorbeeld van: Geld is het medium waar je iets mee kunt kopen of in bezit hebben tot wanneer je zover bent om iets aan te schaffen. Zoiets is geen definitie, maar iets wat je er mee kunt doen. Dat was een vraaggesprek tussen Paul Buitink en iemand van ‘Ons Geld’. Een warriger verhaal kun je je haast niet voorstellen met iemand wiens naam ik onmiddellijk weer vergeten was. Zie de link: http://www.cafeweltschmerz.nl/geldstelsel-is-gammel-en-onbeheersbaar-paul-buitink-en-edgar-wortmann/
    De enige andere mogelijke definitie die ik er nog van zou kunnen brouwen is: Geld is de overheid.

    Eén ding is wel volkomen duidelijk en dat ‘ons geld’ dus geld van de overheid zou moeten worden, tenminste zij gaan daarover dan beslissen. En wat is de overheid? Dat zijn precies de mensen die je het juist niet zou moeten laten doen. Maar dat is mijn idee daarover. Trouwens ik vond Paul Buitink hier weer op zijn best. En als je naar die laatste definitie kijkt, geld is de overheid, dan moet ik denken wat inderdaad houtskool al eens zei: het gaat om macht. Nou dat klopt dan wel in zoverre dat vermeende macht zonder geld of iets waar daarvoor gaat eigenlijk niet mogelijk is. Tenzij je beschaving helemaal wegdenkt natuurlijk, want dan is het gewoon het recht van de sterkste.

    Ook wordt gezegd in dat interview – bloedserieus hoor – dat geld een afspraak is en dat je je geschiedenis over geld ook moet kennen. Nou, ik denk de geschiedenis slechts een beetje te kennen en als er één ding duidelijk is – met wat deduceerwerk dat geef ik volmondig toe – dan is het wel dat geld helemaal geen afspraak is maar een gewoon natuurlijk verloop van de dingen waar geen overheid aan te pas komt. Sterker nog, zo gauw die zich er mee gaat bemoeien wordt het juist een puinhoop en word het mogelijk macht bij belangenblokken heel makkelijk neer te leggen.

    Ook schijnen ze niet te begrijpen wat clearing houses nou inhouden, dus moet dat dan maar een overheidstaak worden? Waarbij hun voorstelling van een clearing house alleen maar het begrip ‘bank’ bij hen bovenhaalt en voor je het weet zit je weer bij die goudhandelaar die slechts gedeeltelijk (fractioneel) gedekte papiertjes afgegeven zou hebben. Lekker makkelijk want dan hoef je over geld niet echt na te denken, het is immers een afspraak.

    Vooruitgang op wat voor gebied dan ook lijkt mij eigenlijk alleen maar goed als het ook een echte verbetering behelst. Nou dat zie ik dus met ‘ons geld’ niet gebeuren, wel een terug naar het Middeleeuwse despotisme, liefst met digitale munt. Ook toen al was Big Brother watching you.

    Zo, weer genoeg voor vandaag, maar wel eens vroeg met het goede been uit bed gestapt. En nu op naar het strand met m’n gitaar en triangel, want daar staan ze op me te wachten. Wedden?

    1. Beste Dick,
     Over wie spreek je eigenlijk kwaad in je 1e alinea.

     De semantiek op Biflatie is toch geen Chinees voor je.
     Voor mijn idee, leef je nog copleet in de oude vergane wereld, is je goed recht.

     Kan je trouwens ook piano spelen?

     1. “Onwillekeurig”, wil je toch deel uitmaken van een hetse, waarom, voor wie?
      Is het voor je eigen ego, die langzaam gaat instorten?

      Je kan misschien wat meer knopen vergaart hebben dan een ander, maar het blijven knopen.
      Met een flinke windvlaag, kunnen ze zo weer van je jas af vliegen.

      Probeer ook eens sociaal te denken en te handelen, daar zal je meer plezier aan gaan beleven.

     2. Probeer geen schoolmeester te spelen, die bang is voor de leerlingen.

      Als je je toch zo nodig kritisch wilt uitlaten over andere posters op Biflatie, wees dan flink en kom uit de kast.

      Op deze manier, kom je achterbaks over.

      Oh ja, nu moet ik zeker volgens oud gebruik ‘amen’ zeggen.

    2. Hallo Dick,

     Ik wil je alvast de hartelijke groeten doen aan de andere kant, vooralsnog je daar wel of niet al bent aangekomen.

     Doe mijn ouders vooral de hartelijke groeten van mij.
     De zoon van Willem en Hennie.

     Ik zal met gedachten aan je herinnerd worden, maar voor mijn gevoel, moet je nog een nieuw traject afleggen.

  2. Wat je bericht in de eerste 4 alinea, kan ik op zekere hoogte wel in mee gaan.

   De instrumenten die je in de 6e alinea beschrijft, zijn de speeltjes van de grootbanken, machthebbers en manipulators van de maatschappij.
   Hiermee kunnen ze hun onmetelijke rijkdom nog meer vergroten.
   Dat de kleine hebberige man hiermee ook een graantje mee kan pikken, is meer een verwaarloosbare bijkomstigheid.
   Het is 1 van de grootste financiële, maatschappelijke misstanden die sinds de jaren ’80 is geboren.
   Iedereen, die zich hier mee wil proberen te verrijken, wens ik een totaal faillissement toe.

   Voor mijn gevoel, houd jij je ook het meest bezig met verrijking in dit leven en veel minder met maatschappelijke vraagstukken.
   En hier gaat juist de nadruk op gelegd worden op termijn.

   “Als basis moet je natuurlijk wel stellen dat een economie gebaseerd is op het uitruilen van goederen in de vorm van geld.”

   Energie is energie, dat hoef je niet in het verwrongen materiële te trekken.
   Alles is energie, metaal, hout, mensen, zelfs je gedachten en de adem die je uitademt.

   Tot slot, menselijk bewustzijn en economie hebben totaal geen connectie met elkaar.
   Jij hebt voor jezelf de keus gemaakt ‘de economie’ en niet voor je bewustzijn.

   Geeft niks, iedereen maakt zijn eigen keuze in dit leven, daar heb ik ook respect voor.

   Biflatie, is niet alleen voor droge, achterhaalde economische artikelen, maar vooral ook voor maatschappelijke zaken, vooral op de drempel naar het nieuwe tijdperk Waterman.

   De kritiek op het nieuwe Biflatie vind ik niet terecht en behoorlijk voorbarig.
   Wij zijn bij Biflatie te gast, welk recht hebben wij om de redactie een kant uit te dwingen.
   Degenen, die het niet bevalt, kan gewoon ergens anders z’n gal spuien, maar dat doen ze niet, want ze willen overal tegen aan zeiken.
   Net als hitsige leeuwen.

 12. Deze wil ik jullie niet onthouden. Of het hier bij ons zou kunnen gebeuren, ik zou het niet weten. Misschien zelfs wel ik wil het niet weten:

  Spruitje

  Freegold Member

  User avatar

  Joined: 19 Oct 2011, 01:34
  Posts: 2008

  Post Re: Hooimijt Augustus 2016

  In België wil men blijkbaar de bankgarantie verhogen in uitzonderlijke gevallen.
  Wanneer m’n bvb. een wachtrekening heeft in afwachting van de aankoop van vastgoed of indien men net een erfenis heeft gekregen.

  Je zal maar een erfenis van een verre rijke tante op jouw rekening gestort krijgen.

  Stel dat je dan 1.500.000€ op jouw rekening krijgt en je ziet na het failliet van de bank maar 100.000€ van terug.
  Vadertje staat komt na 6 maand aan de deur kloppen en vraagt om 975.000€ successierechten op te hoesten. (1.500.000 * 65%)

  _________________
  Study while others are sleeping; work while others are loafing; prepare while others are playing; and dream while others are wishing.
  – William Arthur Ward –

   1. Ik vond hem wel grappig, houtskool. Het aangehaalde voorbeeld geeft goed weer, hoe het kan werken met je eigen schulden en geldelijke bezittingen in onze onvolprezen fiat geld maatschappij.
    Counterparty risk is a bitch, ja. Buy physical gold and silver, dat hangt af van je eigen instelling. Als je denkt dat er ‘een’ goudstandaard gaat komen, dan misschien en ga je ervan uit ‘beter’ te worden van de situatie. Als je denkt dat ‘de’ unadulterated goudstandaard gaat komen, dan zal je hooguit wat koopkracht behouden. The rest will die off, dat valt te bezien. Het ‘echte’ papiergeld zal blijven bestaan en naar mijn idee zal fiat geld weer verdwijnen. Die grote verdwijntruc hebben we al vaker gezien, nietwaar?
    Ga maar eens na hoe vermoedelijk de verhoudingen zullen liggen met goud en ‘echt’ papiergeld en stel daarbij de wisselkoers van goud bijv. op € 1 per troy ounce. Want dat kan net zo goed gebeuren.

 13. Even een kleine rondgang over het internet… Financieel Dagblad , Diederik Schmull voor de artikelen EN reacties.. Market Update voor de goede artikelen maar jammer genoeg weinig tot geen reacties.. Wat me opvalt is dat er genoeg ontwikkelingen zijn maar hier op Biflatie al ruim een maand niets nieuws van waarde. Ook de vakantie – aankondiging op Market Update is netjes te noemen richting de bezoekers.. Er word anders omgegaan met de bezoekers.. Ook Diederik Schmull neemt de moeite om inhoudelijk te reageren op een reactie van iemand richting zijn artikel.

  Qua nieuws kan je Biflatie ondertussen wel links laten liggen maar ik vind dat echt heel erg jammer dat ” de leiding ” dit gewoon laat gebeuren.

  Allemaal weten we hoe het hier was en door de jaren heen was er een hele toffe club vaste bezoekers ontstaan die elkaar op meerdere vlakken aanvulden in de algehele discussie..

  Veel mensen hebben het al af laten weten en laten niets meer horen , al deze trend zich door zet dan is er straks niets meer van over.. De Visie van Koen is compleet naar de haaien en het lijkt bijna een bewuste actie.. De mensen van Market- Update zouden zoveel reageerders koesteren.. Biflatie geeft gewoon niet thuis..

  Wat onder Koens leiding een goud randje begon te krijgen is ondertussen niets meer dan een stuk roest geworden… Het zou mooi zijn als we met de hele club richting Market – Update bewegen.. ( heb het al eerder aan gekaart ) -niet om biflatie te zieken ofzo maar puur voor de discussie over onderwerpen die genoeg per week vernieuwd worden daar. MU is een goede gastheer en hier nemen ze de boel voor vanzelfsprekend… onbegrijpelijk

  Dus hierbij een uitnodiging ! Ik ben benieuwd hoe jullie over het obligatie -probleem denken.. , daar is een situatie aan het ontstaan die volstrekt tegen alle normale marktbewegingen in gaat !

  Wordt dat de eerste steen ? http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/obligatiewereld-op-kop/

  1. Je lijkt je als 1 van de weinigen nog steeds vast te klampen aan uitspraken en reacties in de reguliere media.
   Dan is het wel duidelijk waar je staat als persoonlijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: