“I have a dream” is verworden tot “I have a nightmare”

0

king50 Jaar geleden gaf Martin Luther King, politiek leider en een van de prominenten van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, zijn historisch speech I Have A Dream, waarbij hij een wereld schetste waarin blank en zwart gelijk zouden zijn.  Maar vandaag staat zwart Amerika er nog steeds heel slecht voor – en dat ondanks de inspanningen van King.

Retoriek

President Obama was er als de kippen bij met een knullige poging een soortgelijke speech als in 1963 te geven.  De aanwezigen toen zochten niet alleen gerechtigheid maar ook banen, “want wat heb je aan een geïntegreerde lunchplek als je er niks kan kopen“.  De vraag stellen is ze beantwoorden.  “De strijd voor sociale gelijkheid blijft duren.  Er is constante waakzaamheid nodig om de vooruitgang die dit land boekte te verzekeren“, klinken zijn holle woorden verder.  De president pleitte verder voor degelijke gezondheidszorg “in het rijkste land ter wereld” (dit laatste zal wel als grapje tussendoor bedoeld zijn).

Eerste zwarte president

Hoe kan het dan, Mijnheer de President, dat 32 procent van de zwarte kinderen vandaag in voedselonzekerheid leeft? Dat zwarten dubbel zoveel kans lopen als blanken om werkloos te worden? Dat slechts 45 procent van de zwarten eigenaar is van zijn woning tegenover 74 procent van de blanken? Dat een vierde van alle zwarten onder de armoedegrens leeft? Dat er van de 100 senatoren in het Congres slechts 1 zwart is? Welterusten, Mijnheer de President, zei Boudewijn De Groot al, doe zo voort…