Idealen om voor te leven en te sterven

leven

Telefoon:
Mama.., Lucy?

Mam, ik voel alles
de ruimte, de lucht
de vibraties, de mensen
de zwaartekracht
Ik voel de aarde draaien
de warmte die mijn lichaam verlaat
het bloed in mijn aderen
ik voel mijn hersenen
en de diepst weggestopte herinneringen

Dat wat Lucy, in de gelijknamige film, ervaart nadat een bijzonder krachtige drug zijn weg in haar lichaam heeft gevonden, kunnen wij mensen allemaal ervaren als we wakker zouden worden uit onze diepe levensslaap. Door deze slaap zijn de meesten van ons niet meer dan machines die werken op de automatische piloot. Dag in dag uit slepen we ons voort zonder echt te voelen en te ervaren, eten en drinken we zonder te proeven, rennen we naar dat wat nog komen moet, willen we worden wat we nog niet denken te zijn. Vijfentwintig tot dertig jaren leren, om kennis te verwerven voor een prachtige en goedverdienende baan. Dan komt de carrière. Veel verdienen is goed, nog meer is beter. Alles draait om het materiële, om economische groei, om geld verdienen en uitgeven. Om het schulden maken, investeren en profiteren. Rijk worden en rijk zijn in de zin van onnoemlijk veel bezit verwerven. Abundance is our future.

Het materiële als gouden kalf

Een steeds groter wordende groep mensen voelt tot in elke cel van hun lichaam dat het niet goed zit met de eenzijdige hang naar het materiele en ons op een altijd durende economische groei gebaseerde systeem. Het is als het aanbidden van het gouden kalf. Voor het genot van weinigen moeten velen alsmede onze moeder aarde dagelijks lijden. We voelen de leegheid in ons bestaan. Alles wordt platgepraat en in oneindige dialogen en regeltjes vooruitgeschoven tot in de vergetelheid.

Idealen om voor te leven en te sterven

Ons leven is bedoeld om ervaringen op te doen. Het woordje leven betekent beweging, transformatie, groei, bloei en uiteindelijk ook niet meer leven. Wat we nodig hebben om ons echt levend te kunnen voelen zijn idealen en grote liefdes. Diep in ons binnenste willen we moedig kunnen zijn, willen we het leven kunnen voelen, willen we opkomen en vechten voor dat wat we van grote waarde vinden.

Als één ding zeker is dan is dat ons huidige poldermodel hieraan nooit kan voldoen. Politici denken dat met oneindig veel praten en oneindig veel regeltjes en wetten alles oplosbaar is. Niet is echter minder waar. Het systeem waarop de westerse wereld is gebaseerd loopt tot een einde, past niet meer bij de idealen van jong, ouder en oud. Het kleine groepje mensen dat bijna al het wereldse materiele bezit tot zich heeft genomen zit hoog in een toren. De basis waarop deze toren is gebouwd kon wel eens veel wankelbaarder zijn dan velen voor mogelijk houden.

Terug naar Lucy: Mam ik voel alles

De mens leeft niet voor zich alleen. Een goed gevoel, de ultieme eenheid, een gevoel dat niet in woorden is uit te drukken, kunnen we alleen ervaren in samenhang met de natuur, bomen, planten, dieren én medemensen. De wereld van geld en materie is niet meer dan een hulpmiddel dat zowel ten goede als kwade kan worden ingezet.

Anno 2014 zitten we midden in vele vraagstukken die gaan over leven en sterven. Werkloosheid, arm zijn of arm worden, de vergrijzing, de bevolkingsafname, de kosten van de zorg, hulpbehoevend worden, dementie, euthanasie. Alleen is maar alleen en met ál het geld van de wereld kan er nog geen minuut worden bijgekocht als iemands tijd gekomen is.

Laten we het leven weer omarmen. Niet meer stilstaan bij wat zou kunnen komen maar leven in het moment dat er nu is. In het nú leven we oneindig, maken we ons geen zorgen, rennen we achter zakkenrollers en dieven aan, redden medemensen uit een brandend huis, staan we niet stil bij de volgende ademtocht. Sterven doen we allemaal en niets wat we aan rijkdom hebben verworven kunnen we meenemen. Wat we in ons hart meedragen is in deze wereld niet zichtbaar of tastbaar. Als er een altijd durend zijn is dan kon dat echter wel eens de grootste schat zijn die we mee kunnen nemen naar wat dan is of zou kunnen zijn.

49 reacties

 1. Goed en diepzinnig artikel Ben. Geeft prima weer hoe het leven anno 2014 in elkaar steekt. De kloof tussen arm en rijk die alleen maar groter wordt is ook bij jou een hot item. Ik heb dat zelf ook vaak aangehaald en spreek dan vaak de vrees uit dat deze kloof uiteindelijk tot een diepere crisis kan gaan leiden. Als de tegenstellingen op een bepaald moment te groot worden gaat de muiterij toch één keer beginnen. Eerst als een onderaards gerommel en later boven de oppervlakte. Er zijn al signalen van groeiende onvrede. Kijk alleen maar naar het enorme zetelverlies van de regeringspartijen die bij nieuwe verkiezingen een catastrofale nederlaag zullen leiden. Bij een vroegtijdige val van ons kabinet, wat momenteel niet ondenkbaar is, kan er best een totale ommezwaai ontstaan in het huidige zogenaamde politiek-correcte denken. De tegenstellingen in onze maatschappij worden zienderogen groter. Dat gaat zich straks na nieuwe verkiezingen ook vertalen in de samenstelling van een nieuw kabinet, waarbij het verschil tussen een rechtse regering en een linkse oppositie zou kunnen ontaarden in een politiek gevecht in de arena op het Binnenhof. De grote tegenstellingen in onze maatschappij tussen arm en rijk zullen uiteindelijk ook politiek voelbaar worden. Dat zal zeker gevolgen hebben en een omslag teweeg kunnen brengen in het zogenaamde politiek-correcte denken. Als extremistische partijen aan de macht komen zullen excessieve maatregelen kunnen leiden tot een bizarre ommekeer in het politieke klimaat. Mijn verwachting daarbij is dat een politiek gevecht altijd wordt uitgevochten boven de hoofden van opnieuw teleurgestelde kiezers. De gevolgen laten zich raden. Een politieke onrust die automatisch leidt tot een verder oplopende onvrede bij ons eerzame burgers. Wie zal hier nu nog verandering in aan weten te brengen.

  1. Stel dat er een oprechte, LPV-PVV-achtige regering komt, met het intellect en de visie van een Fortuyn (RIP) en een solide -eenduidige- achterban (waar ik ernstig aan twijfel, een enkeling daargelaten), wat denken jullie dat de “nieuwe” oppositie gaat doen? Met beide voeten op de rem! Als er al een ommezwaai in NL gaat plaatsvinden, dan betekent dit een volledig lamgelegd land. Zijn de rapen gaar en breekt na verloop van tijd de pleuris uit. Herinnerd u zich nog hoe PF publikelijk werd weggezet door de correcte elite? Wel, diezelfde politieke elite zal ook dan de gelderen sluiten om de macht te herwinnen, om weer terug te gaan naar de dagelijkse standaard. Beste mensen: hetgeen we nu als burger ondervinden, is het onoverkomelijke gevolg van de euro. Het is als het ongemak dat bij een verbouwing van je huis hoort. En we zijn pas net begonnen. Hold on to your hat!

 2. Mooi , heel mooi , kijk dit is nu zo een artikel wat rustig eens bij een grote krant uitgebracht kan worden.
  Een utopie zal het wel blijven , maar toch ?????
  Vaak zal het zo vergaan , alleen een geluk voor de schrijver dat het signaal welke hij hiermee afgeeft wel is begrepen en door de trouwe lezers van biflatie.nl in discussies breed kan worden gebracht .
  Het mooie van het spreekwoord , ik werk om te leven , gaat in betekenis vooruit inplaats van ik leef om te werken .
  Prachtig dat dit stukje van de levenspuzzel met dit stuk op zijn plaats valt .
  Bedankt Ben .

  1. Dat lijkt me ook wel duidelijk.
   Des te minder troep en ballast je in je rugzak hebt,des te verder kom je op het te belopen pad.
   Wat je nodig hebt vind je vanzelf op je levenspad.

  2. Ik heb meer dan 400 LinkedIn contacten en de meeste actieve leden zijn gewoon carriere hoeren.
   Maar gelukkig zie ik slechts een tweetal Nederlanders, niet de jongste meer, dagelijks bijdragen leveren om tot verandering te komen. De één, een fotograaf doet dat door net als ik food for thought aan te dragen. De andere, een mevrouw brengt permacultuur en alles erom heen onder de aandacht.

  1. BTW, Ben, je laat je hart spreken. En dat is een dappere daad voor iemand die is opgeleid tot systeempooier.

   En da’s een compliment.

 3. Prachtig geschreven, Ben.

  Met mijn simpele hersenpan had ik het nog niet door dat ik de film Lucy aan het downloaden was, die in jouw artikel ter sprake komt 🙂 Ik ga m zo bekijken. Dank!

  1. Ik wilde Ben zijn artikel nog op de diverse sociale media zetten maar heb dit dankzij jou niet gedaan.
   Het leven is om te leiden en lijden!
   Leven is een bitch en daar moet je doorheen bijten.
   Wij gaan met rechte rug dood hè KTM?
   Als het niet van de principes is dan wel van de drank hehehe

  1. Jah, ktm, voor de sgrijver respect
   Inhoudelijk is wat nekt
   Lucy is hier de hoer
   Goedkoop als altijd
   Het is de wisselkoers
   Die bepaalt de strijd

   1. Ik zie in je ‘redenering’ eerlijk gezegd niet in, wat voor ‘wisselkoers je aan het ‘Eeuwig Leven’ geeft, aar dat schijnt nu eenmaal De Vloek van dit tijdperk te zijn.

    Maar dit terzijde.

    Alsof dat bestaat dan, hè ?

    Tegenover het Eeuwig Leven, bedoel ik…

    houts …

     1. Quantum theorie zegt dat jij op een gegeven moment spontaan weer de kop op steekt… kan ff wat triljoenen jaren duren maar daar is ie dan. KTM.
      Als er maar ook whisky bij is…

    1. ‘We’ moeten het hebben van de wisselkoers; liefde versus haat, vraag & aanbod —>> free float

     Suikerwater voor honing is geen goede wisselkoers —>> bijensterfte.

     1. houts toch … zucht …

      * * * * * * *
      En ik zag in,
      dat de eigenliefde onmogelijk in alle eeuwigheid kon hebben bestaan
      en dat het kwaad in Werkelijkheid dus ook geen zelfstandigheid was,
      zoals GOD wèl DE ZELFSTANDIGHEID is ;
      zoals GODS LIEFDE wèl vanuit ZICHZELF bestaat ;
      zoals HIJ wèl in ZIJN EEUWIGHEID bestaat.
      Het kwaad kon dus enkel en alleen zijn ontstaan
      dankzij en tegelijkertijd ondanks het bestaan van het Goede,
      welke de mogelijkheid van het ontstaan van het kwaad openliet.
      Net zoals de dood alleen maar kan bestaan
      wanneer er reeds leven vooraf bestaat.
      Immers, de dood van de dood
      of de vernietiging van iets dat niet bestaat
      is een volmaakte onmogelijkheid,
      omdat er éérst iets moet bestaan
      voordat het pas kan sterven of kan worden vernietigd.

      * * * * * * *

  1. Wat een ongelofelijke domme bekrompen arrogante betweter..Volledig verdwaald en verblind voor en door zijn eigen hoogmoed.
   En maar krijsen en brallen.

   Ik dacht dat t aan de drank lag, maar t is blijkbaar nog erger, want anders was t de volgende dag over. Holle vaten klinken inderdaad het hardst. Onvoorstelbaar.

 4. Everybody happy?

  Dit is een land waar 88% ‘van de ondervraagden’ (volgens het jongste CBS- onderzoek) zegt ‘gelukkig’ te zijn.
  Volgens het onderzoek zijn de Limburgers wel het meest argwanend ten opzichte van (overheids-)instituties, media en grote bedrijven.

  Fijntjes wordt opgemerkt dat de mate van argwaan omgekeerd evenredig is aan het opleidingsniveau.
  In de ‘hoogopgeleide’ provincie Utrecht wonen derhalve – volgens het CBS – de minst achterdochtige lieden.

  Achterdochtig of niet, intelligent of dom, fysiek of spiritueel: Nederlanders zijn daarmee zowat het gelukkigste volkje ter wereld.
  Of niet? Maar vooral: WAAROM?
  Een buitenlandse relatie vroeg: “Wat slikken jullie eigenlijk?”

  1. Als ik weer in die polder ben en al die chagrijnige en dik ingepakte mensen zie vraag ik mij echt af waar al die mensen vandaan komen… Sorry hoor maar dat denken er heus wel meer hehehe.
   En al die mensen in de file bij Appie zijn gelukkig?
   Echt?
   Ik wil heel snel een pot met blauwe pillen.
   Via Koen kan verzending en betaling geregeld worden.
   Ik wil ook gelukkig zijn, langleve Rutte, het beste kabinet sinds WO2, economie trekt al jaren weer aan, huizenmarkt weer in de lift….
   Jaja, blauwe pillen, de crisis is voorbij, iedereen gelukkig in de file bij de voedselbank, het lijkt goddomme wel religie, halelujaaaaaaa !!!

 5. Best wel een aardig verhaal….ik heb altijd het idee dat Ben telkens aan het prediken is….en dat hij niet eens de lezer, maar vooral zichzelf probeert te overtuigen….en waarom?

 6. Wat een flut verhaal, eerst een utopisch verhaal en zeggen dat het allemaal niet om materialisme en geld zou moeten gaan en vervolgens komt de socialist uit de hoek en krijgen we al oude verhaal van de kloof tussen arm en rijk weer eens geserveerd. Oh, het draait bij Ben toch wel om de centen en dat die gelukkig maken.
  Ben zijn visie is er volstrekt achterhaalt en is precies de manier waarop we niet meer naar de huidige maatschappij moeten kijken. Dit hebben we de afgelopen 2-300 jaar geprobeerd. Inmiddels zijn we allemaal rijk en hebben we allemaal min of meer gelijke kansen (althans in NL) en we moeten concluderen dat we kennelijk best gelukkig zijn omdat ik al 10 jaar geen serieuze protest actie meer heb gezien in Den Haag. De grote problemen voor de toekomt zitten er in de weeffouten van de democratie en onze overheid die op alle punten die ze voor ons gezamenlijk doen slecht scoort bij de burger. Onderwijs, OV, Bestuur, Zorg, Werkgelegenheid, Staatsfinanciën, etc, etc. Nee meer geld erin en nog meer belasting is niet de oplossing. De uitdagingen va de toekomst zit hem allang niet meer in Links-Rechts denken, maar hoe we onze overheid (re)organiseren. Want of je nu Ben’s Links of Rutte’s Recht 100% van de zetels geeft, – neem aub 1 ding van mij aan – het helpt geen ene moer. Links of Rechts denken is allemaal oud denken. We moeten terug naar vrijheid voor burgers en een minimale overheid. Immers vrijheid van mensen is naar mijn optiek het grootste goed. Niet alleen om te zeggen wat je wilt, maar ook om zelf te bepalen hoe je je leven inricht. Dus niet dat 80% van je inkomen naar de overheid gaat en zij wel even bepalen wat verder goed voor ons is en jezelf met net genoeg financiële slagkracht achterlaten om net je huur te betalen.

  1. DNT begrijpt het……en wel 100%…..ik denk alleen dat de gemiddelde Nederlander “terug naar vrijheid voor burgers en een minimale overheid” absoluut niet meer trekt….afhankelijkheid zit langzaam aan in het DNA van een groot deel van de bevolking verweven….bovendien gaat het natuurlijk nooit gebeuren….de overheid wordt alleen maar groter en de vrijheid zal steeds verder beperkt worden….tot het moment dat de hooivorken weer tevoorschijn komen….

 7. Klopt KwadeMan, maar wat je NIET weet is dat ik zo’n zes maanden geleden totààl ben GEKAPT met whisky te drinken !!!

  EN overgestapt ben op de hàlf zo dure ‘vin mousseux’.
  ( “witte wijn met belletjes” veur den ongesgoolde )
  Met een drupke siroop d’r in natuurlijk.

  En dat spul is dus NIET ‘gedistilleerd’ , een ‘kwade dronk’ daarmee garanderend.

  Mochten de Altcointjes binnenkort (wederom) gaan koelapperen, dan ben ik gaarne bereid tot een wederkeer tot whiskas.

  En zult u, nèt als vroeger, weinig tot geen overlast meer van mijn inzendingen hebben 😉

   1. Bewaar jij je “oordeeltje” (over mij) nou maar voor later.

    Het IS dat jij uit Breskens komt, kerel.

    “Verzachtende omstandigheden” , juridisch gesproken-gn-gnnn …

    Wahaahaaaaaa ! ! !

    1. Ik kom niet uit bresjes, maar de rest van het antwoord was zoals gedacht.

     En een oordeel is het niet, het is een observatie, voor mij dan toch.
     Over wat ik van je lees, hier en elders. Maar doe wat je niet laten kan.
     En verder kan ik er ook niks aan doen.

     1. Ow ja toch!

      Ik kan je aanraden zelf alcohol te gaan maken, van turbogist en water en suiker. Dat is zo mottig, dan ben je binnen de kortste keren van je drankzucht af, met alle gevolgen van dien 🙂

 8. KTM schreef; “Het kwaad kon dus enkel en alleen zijn ontstaan
  dankzij en tegelijkertijd ondanks het bestaan van het Goede,
  welke de mogelijkheid van het ontstaan van het kwaad openliet.”

  Jammer dat er een aantal minnetjes bij de betreffende opmerking van KTM geplaatst zijn.
  Als het over geloofszaken, maar ook over wetenschap gaat is het kennelijk moeilijk om tolerant te zijn, want wat is nu “waarheid”?

  Toen het heelal een seconde oud was, was de temperatuur gedaald tot ongeveer tien miljard graden Celsius, en fotonen hadden onvoldoende energie om gemakkelijk deeltjes te vormen. Elektronen en hun positief geladen antimaterie-tegenhangers, genaamd positronen, botsten en annihileerden elkaar onder de vorming van fotonen. Vanwege een geringe en tot op heden mysterieuze ongelijkheid in de wetten van de natuurkunde waren er ruwweg 10 miljard en één elektronen op elke tien miljard positronen. Na een orgie van annihilisatie bleef het heelal achter met de overtollige hoeveelheid materie en ongeveer tien miljard fotonen op elk overlevend elektron, een verhouding die nog steeds opgaat (citaat uit Niets van Jeremy Webb).

  Een ongelukje van de Schepper, Die alles te zijner tijd nieuw maakt of kan het niets toch iets, want voordat het heelal 10-35 seconde oud was weet de natuurkunde niets. Niemand die er vooralsnog iets zinnigs over kan zeggen. Daarom heet het ene geloof en het andere wetenschap.
  Beiden met hun eigen beperkingen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.