´Ieder land zit in een dollargevangenis´

Indrukwekkend geformuleerd, nietwaar. Deze ook: ´Dat iedereen nu zijn toevlucht zoekt tot zoiets ongrijpbaars als bitcoins zou daarmee te maken kunnen hebben.´ Zou daarmee te maken kunnen hebben, right, de nagel op de spreekwoordelijke kop zelfs! Het heeft er álles mee te maken!! Je zou zeggen: hier is een die hard bitcoin adept, een cryptofan aan het woord. Maar niets is minder waar(d) – inderdaad, minder waard. De dollar is niks waard, maar bitcoin ook niet! Dit stuk op Volkskrant.nl moet u beslist volledig lezen! Alleen…vraag ik me ernstig af of deze journalist het concept van bitcoin et al. nu wel helemaal en volledig begrepen, doorgrond heeft. (Heel knap dan want dat kan lang niet van alle 106 miljoen cryptobezitters gezegd worden). Of hij een bijzonder ironisch en schitterend stuk heeft geschreven (zo gezien en indien dit klopt, dan is zijn stuk een meesterstuk). Of dat deze scribent wel de klok heeft horen luiden, maar geen idéé heeft waar de klepel hangt? Hmm, wat denkt U beste lezer?

De nieuwe/oude kleren van de keizer

Nog enkele fraaie staaltjes die we u niet mogen onthouden. Dat bitcoin aan 50.000 dollar staat of aan 60.000 dollar (bijna, maar we komen er wel) zegt niets over de waarde van bitcoin maar over de afnemende waarde van de dollar! Schit-te-rend, toch? Vervolgens worden tal van nadelen opgenoemd, vanuit het oogpunt van de Volkskrant auteur toch. En dan schrijft hij: ´Maar al deze nadelen wegen voor steeds meer mensen blijkbaar niet op tegen één voordeel: het maximale aantal is beperkt tot 21 miljoen. Het is gebakken lucht, maar kan niet onbeperkt worden bijgebakken.´ Dit is…subliem, echt, het summum, het nec plus ultra, en zo kort en krachtig samengebald heb ik het nog nooit, nergens, geformuleerd gezien. En dan die vergelijking met de Nieuwe Kleren van de Keizer, supermooi, superbe… Puik, prachtig en perfect!  Een bos met pluimen voor de Volkskrant! Ga het lezen, ga het aub zelf lezen beste Biflaten. Ik denk…dat ik maar ´s abonnee word. Wat u?

5 reacties

 1. Ik mis het antwoord op de vraag waarom we in de dollargevangenis zitten.
  Is dat omdat de schuld wereldwijd in dollars is? Is dat omdat het in België gevestigde Swift betaalsysteem dominant is en alle gesanctioneerde landen uit kan sluiten? Voor dit systeem komen er gelukkig al wat alternatieven, zoals Instex, zie de dollarisation op wikipedia.
  Daarbij is er ondanks deze andere alternatieven dan de redenering dat Bitcoin het alternatief zou zijn voor de dollar, maar…
  Sommigen zeggen dat veel Bitcoin transacties een soort van “zwart geld” systeem zijn en daarom bitcoin zo aantrekkelijk en ontraceerbaar is.
  Nee, voor mij mis ik een boel andere redenen en argumenten. Abonnement? andere keer
  en niet dat ik nou weet waar de klepel hangt. Dit soort zaken zijn niet ‘in a nutshell’ uit te leggen

  1. Beste Emile, u beantwoordt in uw eerste zinnen zelf de vraag… Voor de rest: alle respect hoor! Grtjs, Joost

 2. In een artikel van de Chinese global times van juli 2020 over dedollarization beweren ze dat:
  The share of the US dollar in total foreign exchange reserves of all IMF member countries has fallen from 72 percent in 2000 to 61.99 percent at the end of the first quarter in 2020
  en ze schrijven ook dat:
  China launched the Cross-border Interbank Payment System in 2015. It is very likely that the share of US dollars in international payment systems will drop to below 40 percent.
  en over na de first quarter schrijven ze:
  According to information disclosed by the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), in May, the share of US dollars in the international payment market was 40.88 percent, a drop from 44.1 percent in March.

  dus om nou te zeggen dat Bitcoin nodig is om uit de dollar gevangenis te komen….

 3. Iran denkt er anders over, beste Emile. Cuba ook. En Pakistan, hoewel al heel lang nauw bevriend met de opeenvolgende Amerikaanse administraties (het is geweten dat in heel hoge kringen in Pakistan ook drugscriminelen zitten…) kijkt momenteel in welke provincie ze cryptomijnen gaan installeren. Vroeg of laat gaat iedereen uit de dollar. M.i. zal een ander soort munt de wereld-reservemunt worden, en het zal nog niet lang duren ook…heel spannend of er ook een digitale munt hierin een rol zal spelen? ! Het kan dan zijn doordat het IMF het mandje van 5 munten waarop haar SDR´s zijn gebaseerd, grondig gaat herzien. Just my 2 Satoshi´s opinion!

  1. interessant Joost… Als die landen elkaar onderling in digitale valuta gaan en kunnen betalen, dan zal dat inderdaad sneller gaan dan wanneer ze via een nieuwe Swift bij grote jongens als Rusland en China in zouden moeten stappen… Dan hebben ze slechts een andere ook niet democratische baas gekregen.
   Bitcoin is er inderdaad al, dus je kunt meteen beginnen.. de andere systemen, zoals Instex en Cross-border Interbank Payment System, zijn denk ik nog niet zo ver. Daar tegenover staat wel dat China heel Afrika (infrastructureel en financieel met leningen) aan het koloniseren is en dat de investeringen in de nieuwe Zijde route ook de west-Aziatische landen in een afhankelijke financiële positie plaatsen. Eigenlijk is China nu al de speler met de beste kaarten voor wereld dominantie. Een oorlog tussen Rusland en Amerika (Biden is al lekker aan het provoceren) zal China alleen maar gunstig uitpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: