Iedereen vaart naar de Zwitserse veilige haven

11

De beurzen laten de afgelopen dagen weer flinke minnen zien. De verhoging van het schulden plafond heeft het vertrouwen niet kunnen helpen. De AEX-index daalde woensdag 3 augustus tot het laagste punt sinds september 2010. De Nederlandse beursindex staat nu op 315 310 punten. De focus ligt na de schuldenproblemen in Amerika al weer op Europa. De rente op Spaans en Italiaans staatspapier zit opnieuw in de lift. Daar komt bij dat de economische groei in de eurozone is gedaald tot het laagste niveau in de afgelopen twee jaar.

Beleggers zijn naarstig op zoek naar een veilige haven voor hun vermogen. Er zijn momenteel twee ‘safe havens’ bij uitstek. De Zwitserse frank en goud. De waarde van de Zwitserse valuta is afgelopen dagen naar recordhoogte gestegen. De centrale bank van Zwitersland is daar echter niet blij mee en komt met nieuwe interventies. De Zwitserse frank  De Zwiterse frank zit al ruim een jaar in een stijgende trend en steeg dinsdag tot een nieuw record ten opzichte van vrijwel alle valuta, maar voornamelijk ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. Sinds mei 2011 is het wel erg hard gegaan, zie ook de grafiek hieronder.


De EUR/CHF (dus de waarde van de euro ten opzichte van de Zwitserse frank) daalde tot 1,079. De USD/CHF daalde naar een dieptepunt van 0,761. Zoals ik al had verwacht vond de centrale bank van Zwitserland, genaamd de SNB het het woensdagochtend genoeg geweest. Het beetje export van Zwitserland gaat door de sterk stijgende Zwitserse frank natuurlijk geheel naar de knoppen.

De SNB kwam woensdag met een nieuwe interventie. De rente zal worden verlaagd. Al eerder kwam de SND met een interventie. Tijdens het begin van de eurocrisis vorig jaar vloog het geld ook richting de Zwitserse valuta. Toentertijd kwam Zwiterland al met een valuta interventie door euro’s te kopen en zo de koers van de eigen munt wat lucht te geven. Ze zullen flink wat verlies hebben gemaakt afgelopen jaar met de inkoop van die euro’s, want de Zwitserse frank bleef maar in waarde de stijgen.

Waarschijnlijk daarom komt de Zwiterse Nationale Bank dit keer met andere maatregelen. Ze gaan geen euro’s en dollars meer kopen. Het doel van de SNB is om de driemaand-liborrente zo dicht mogelijk bij nul te krijgen. Ook zal de centrale bank de aanvoer van Zwitserse franken sterk gaan vergroten in de komende tijd. Volgens de SNB is de Zwitserse frank zwaar overgewaardeerd en vormt de hoge waarde van de valuta een bedreiging voor de Zwitserse economie.

De interventies lijken vooralsnog even te werken. De euro stijgt 2,6% ten opzichte van het Zwitserse geld en de Amerikaanse dollar staat op moment van schrijven 1,8% in de plus. De kans is echter groot dat als blijkt dat wereldwijde economische groei verder aan het vertragen is en de schulden problemen van de PIIGS blijven voortduren de valuta-beleggers vanzelf weer terug varen naar deze Zwitserse veilige haven, genaamd de Swiss Franc. Wellicht ook omdat er over ene Gouden Frank wordt gespeculeerd…