De beurzen laten de afgelopen dagen weer flinke minnen zien. De verhoging van het schulden plafond heeft het vertrouwen niet kunnen helpen. De AEX-index daalde woensdag 3 augustus tot het laagste punt sinds september 2010. De Nederlandse beursindex staat nu op 315 310 punten. De focus ligt na de schuldenproblemen in Amerika al weer op Europa. De rente op Spaans en Italiaans staatspapier zit opnieuw in de lift. Daar komt bij dat de economische groei in de eurozone is gedaald tot het laagste niveau in de afgelopen twee jaar.

Beleggers zijn naarstig op zoek naar een veilige haven voor hun vermogen. Er zijn momenteel twee ‘safe havens’ bij uitstek. De Zwitserse frank en goud. De waarde van de Zwitserse valuta is afgelopen dagen naar recordhoogte gestegen. De centrale bank van Zwitersland is daar echter niet blij mee en komt met nieuwe interventies. De Zwitserse frank  De Zwiterse frank zit al ruim een jaar in een stijgende trend en steeg dinsdag tot een nieuw record ten opzichte van vrijwel alle valuta, maar voornamelijk ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. Sinds mei 2011 is het wel erg hard gegaan, zie ook de grafiek hieronder.


De EUR/CHF (dus de waarde van de euro ten opzichte van de Zwitserse frank) daalde tot 1,079. De USD/CHF daalde naar een dieptepunt van 0,761. Zoals ik al had verwacht vond de centrale bank van Zwitserland, genaamd de SNB het het woensdagochtend genoeg geweest. Het beetje export van Zwitserland gaat door de sterk stijgende Zwitserse frank natuurlijk geheel naar de knoppen.

De SNB kwam woensdag met een nieuwe interventie. De rente zal worden verlaagd. Al eerder kwam de SND met een interventie. Tijdens het begin van de eurocrisis vorig jaar vloog het geld ook richting de Zwitserse valuta. Toentertijd kwam Zwiterland al met een valuta interventie door euro’s te kopen en zo de koers van de eigen munt wat lucht te geven. Ze zullen flink wat verlies hebben gemaakt afgelopen jaar met de inkoop van die euro’s, want de Zwitserse frank bleef maar in waarde de stijgen.

Waarschijnlijk daarom komt de Zwiterse Nationale Bank dit keer met andere maatregelen. Ze gaan geen euro’s en dollars meer kopen. Het doel van de SNB is om de driemaand-liborrente zo dicht mogelijk bij nul te krijgen. Ook zal de centrale bank de aanvoer van Zwitserse franken sterk gaan vergroten in de komende tijd. Volgens de SNB is de Zwitserse frank zwaar overgewaardeerd en vormt de hoge waarde van de valuta een bedreiging voor de Zwitserse economie.

De interventies lijken vooralsnog even te werken. De euro stijgt 2,6% ten opzichte van het Zwitserse geld en de Amerikaanse dollar staat op moment van schrijven 1,8% in de plus. De kans is echter groot dat als blijkt dat wereldwijde economische groei verder aan het vertragen is en de schulden problemen van de PIIGS blijven voortduren de valuta-beleggers vanzelf weer terug varen naar deze Zwitserse veilige haven, genaamd de Swiss Franc. Wellicht ook omdat er over ene Gouden Frank wordt gespeculeerd…

 

11 reacties

  1. Het helpt helemaal niets. Staat nu al weer op 1,10 de euro frank, op lange termijn zal het minder gaan en zal er geld vloeien naar de frank, dat is al sinds de kredietcrisis en ik verwacht ondanks de maatregelen van de centrale bank, geen verandering daarin. Who can blame them. De euro en de dollar zijn beide gedoemd om te vallen, dus maar op zoek naar een alternatief.

  2. Feit blijft natuurlijk dat hoeveel goud de SNB ook koopt voor de valuta die gekocht wordt, uiteindelijk is er gewoon niet genoeg om het te dekken als de CHF de nieuwe wereldmunt zou worden…

    Op korte termijn is het funest voor de kleine zwitserse export economie, maar ik denk dat de zwitsers dat op de koop toenemen. Een sterke munt is namelijk voor hun bij verre grootste sector (de banken) helemaal niet zo slecht. In tijden van crisis betekend dit vertrouwen en dus lagere uit te betalen rentes. Mensen zijn zelfs bereid geen rente te pakken (contante posities).

    Ik vrees dat deze beslissing onder hoge druk van de ECB is genomen om het boeltje nog wat langer drijvend te houden, uiteindelijk zullen de markten het toch af gaan straffen… helemaal nu de ECB gisteren weer eens all in in spaanse en italiaanse obligatie troep is gegaan…

  3. @4 De ECB gaat failliet, die heeft zoveel rommel al in handen, Griekenland, twee keer , ‘portugal, Ierland en nu dus ook het waardeloze papier van Spanje en Italie erbij. Maar op termijn is het niet haalbaar om het vertrouwen in deze landen terug te krijgen, er veranderd ook amper iets, dus komt de dag een keer dat ook spanje en berlusconi van het noodpotje gebruik willen maken.

  4. De ECB kan niet failliet gaan dat is het mooie ervan, zij kunnen altijd geld maken, zo ver**** is het systeem.

    de GIPS zouden in een normale situatie moeten devalueren, nu mogen ze dit niet volgens de europese regels. De ECB leent ze daardoor geld, waardoor de schulden van de landen met de minste (wij hebben ook geen eigen geld) schulden (Duitsland en Nederland) alleen maar oplopen. Duitsland wil allen nog niet devauleren op grote schaal in europa omdat dat haar relatief grote waarde toevoegende industrie schaadt. (Hoge grondstofprijzen kunnen ze gewoon doorberekenen en de marges worden geboost door de sterke euro). Op een gegeven moment kunnen wij het ook niet meer opbrengen en krijgen we hier ook QE. Helaas betaald de hele wereld niet in euros, dus zal in tegenstelling tot de US onze koopkracht zeer rap dalen. Dat is het lot van de EU, de USA heeft ons allemaal genaaid!

  5. Je kunt je toiletpapier wel verruilen voor ander toiletpapier wat er mooier en aantrekkelijker uitziet maar het is en blijft toiletpapier. Als de economie echt onderuit gaat kan ook Zwitserland zich daaraan niet onttrekken. Het enige alternatief is edelmetaal

  6. @8 klopt maar zwitserland heeft wel het meeste goud in kas om deze valuta te ondersteunen. Het is geen wonder dat iedereen erheen rent.

    Verder is het voornemen van een grote partij in zwitserland om de goudstandaart weer in te voeren ook een goed teken!

    Neemt niet weg dat goud beter is ja, maargoed is nogal lastig te verhandelen….

    Ik zie het zo:

    lang vaststaande spaartegoeden: omzetten in fysiek goud en zilver.
    Calamiteiten spaartegoeden: cash posities nemen in euro, chf, aud en nsk.
    Betaalrekening: alleen gebruiken voor lopende zaken, alle overschotten cash opnemen of investeren in goud en zilver.

  7. @9 2012?
    ik geloof daar niet zo in, dat goud, als oplossing. Dit omdat -kijk naar de jaren dertig- goud geconfisceerd werd, niet als betaalmiddels gebruikt kon en mocht worden. Natuurlijk als je ongeloofelijk rijk bent is dat een oplossing, maar ja dan overleef je (bijna) alles wel.
    Een wereld wijde crisis treft niet alle landen even hard. Cash positie’s juist in een andere valuta dan de euro of US$ nemen en ‘parkeren’ bij een staatsbank in dat land.
    Goudmijnaandelen via Australie ook een optie (geen idee wat die aandelen doen overigens), zit hier maar wat te brainstormen.
    CHF en austarlische $ is mijn advies kijk maar eens hou gebaat australie is bij een hoge goudprijs -als twee na grootste producent van goud.
    Kortom die wereld crisis gaat australie nog minder raken dan zwitserland
    http://www.forexinfo.nl/artikelen/valuta/27-valuta-paren/406-australische-dollar-aud-usd

  8. @10

    jep ik snap wat je bedoelt, het oog van sauron is overal tegenwoordig, het deelnemen aan dit soort fora is trouwens ook niet iets dat in je voordeel werkt, mocht de bom barsten, ik durf te wedden dat we al in diverse databasejes zijn gelogd!

    Wat betreft goud, ja het zou kunnen dat ze alles opeisen maar dat doen ze nu ook al door de optiehandel met voorraden die helemaal niet verhandelbaar zijn… heel goed zichtbaar trouwens met de prijsmanipulaties door JP morgan op de zilvermarkt.

    Toch blijf ik erbij dat goud en zilver een van de beste manieren is om een deel van je welvaart te behouden. De overheid is in tijden van zware crisis je grootste vijand, de overheid vertegenwoordigd immers het belang van het totale volk en aangezien het volk slechts druk is met “hollands got talent” ipv de grootste crisis ooit die op het punt staat te beginnen, zal zij iedereen zo goed mogelijk willen voeden om rellen te voorkomen.. Rijken of mensen met bezit zijn dan de lul..

    Goud is zeer mobiel en waardevast, je kan altijd ergens iets verstoppen en zo je zuur verdiende spaarcentjes bewaren, als betaal middel heb je er idd weinig aan maar degene die na de crisis een startkapitaal heeft, is zwaar in het voordeel..

    Staats banken ben ik niet zon fan van, landen sluiten hun grenzen in tijden van zware crisis. Ik vertrouw er niet zo op dat ik mijn geld in australie makkelijk kan benaderen dan.. Helemaal omdat het een staatsbank is en er genoeg hongerige australiers zullen zijn.. Verder is een tegoed in geld niet het meest handige hedgemiddel tegen inflatie laat staan hyper inflatie. Zelfs de CHF gaat niet zonder inflatie deze crisis doorstaan, wil Nestle nog een beetje wat verkopen zal de zwitserse bank de rente mee naar de kelder moeten verlagen…

    Het beste, IMHO, is echter spreiden zoals ook door mij eerder betoogd.. Je moet er iig voor zorgen dat je contant geld hebt en een paar dozen rijst,pasta en suiker in huis hebt.. komen banken in de problemen dat is de flappentap het eerste dat toevallig in storing ligt, om een run te voorkomen en een halve dag voorraad in de supermarkt is erg snel leeg… Daarnaast lijken goud en zilver de beste hedge tegen crisis die je zelf kan beheren, tuurlijk zijn er risicos in waardedalingen, dat mijn euro volgend jaar weer 10% minder waard is staat iig vast, dus neem ik mijn kansen maar…

    Nog even over australie trouwens: ik ben er pas nog geweest en dit land is zwaar afhankelijk van mijnbouw, landbouw en toerisme.. Voor landbouw hebben ze het probleem dat ze alle fosfaat moeten importeren voor hun zeer fosfaat arme gronden, dus hier krijgen ze problemen.. Kolen in overvloed dus stikstof zal geen probleem zijn.. toerisme zal opdrogen en dat gaat zeer grote klappen geven! Door afnemende industriele activiteit zal ook de mijnbouw afnemen voor china… We gokken dus vooral op het goud dat nog in de bodem zit in australie, om die reden zou je ook zuid afrikaanse rands kunnen nemen… Neemt niet weg dat het een betere keus is dan de euro of de USD maar geen enkele munt is veilig bij een wereldwijde crisis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: